Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Rusi i Austrijanci pregovaraju o proizvodnji cjepiva Sputnik V i u Austriji

Također napominju da je Mađarska jedina članica EU-a gdje je također u upotrebi, a jučer je austrijski Radio javio kako i Slovačka Sputniku V, „otvara svoja vrata.“
21. veljače 2021. u 14:37 2 komentara 1048 prikaza
Koronavirus u Austriji
Foto: REUTERS

Austrijsko ministarstvo zdravlja u Beču potvrdilo je informaciju da Rusija želi i u Austriji proizvoditi svoje cjepivo protiv koronavirusa „Sputnik V“. Isti izvor ističe kako je preduvjet tome „prethodna provjera cjepiva“.

Koronavirus u Austriji ANKETA Čak 81 posto Austrijanaca spremno na testiranje prije odlasku u kafiće i restorane

Austrijski mediji izvještavaju kako je „Sputnik V“ odobren za upotrebu već u 30-tak zemalja, a da se o njegovom pripuštanju u Europsku uniju još uvijek vode rasprave. Također napominju da je Mađarska jedina članica EU-a gdje je također u upotrebi, a jučer je austrijski Radio javio kako i Slovačka Sputniku V, „otvara svoja vrata.“

Domaći mediji, vezano uz potvrdu ruskih interesa za proizvodnju cjepiva „Sputnik V“ u Austriji od strane austrijskog Ministarstva zdravlja, prenose izjavu šefa ruskog Državnog fonda za investicije Kirilla Dmitrijewa koji je gostujući u „Podnevnom žurnalu“ radija Ö1 otkrio kako je Moskva već u pregovorima s nekoliko austrijskih tvrtki oko proizvodnje ruskog cjepiva u Austriji, ne želeći reći njihova imena.

„U Austriji se nalazi nekoliko najboljih farmaceutskih tvrtki na svijetu. Stoga s nekima od njih pregovaramo, kako o proizvodnji cjepiva tako i o izvozu cjepiva u druge zemlje“, pojasnio je Dmitrijew. Istakao je kako proizvodnju cjepiva financira ruski Državni fond u Moskvi, uz napomenu kako „Sputnik V“ u međuvremenu ima potvrđenu učinkovitost djelovanja od 91,6 posto. 

Coronavirus - Mon Feb 1, 2021 prvi nalazi bili su negativni Pacijentica umrla nakon što su joj transplatirali zaražena pluća, a zarazio se i kirurg

Austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz je prije nekoliko tjedana, vezano uz nastalo „usko grlo“  u proizvodnji nekih od cjepiva dozvoljenih za upotrebu u EU,  te kašnjenje isporuka, što je naglavačke okrenulo austrijski nacionalni Plan cijepljenja stanovništva, rekao kako kod cjepiva ne smije biti „geopolitičkih opredjeljenja“. Tražio je da se i EU ruskom i kineskom cjepivu „otvori vrata“, uz prethodnu nužnu provjeru. Već tada je najavio mogućnost da će Austrija Rusiji ponuditi da svoje cjepivo „Sputnik V“ proizvodi i u Austriji.   

 

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • aabbcc:

    Za proizvodnju treba imati strucne ljude, zaposlene radnike a nema vise ni Bosanaca da nesto znaju, sve ostarilo otislo u mirovinu ..

  • mel_torme:

    Rusi za razliku od balkanaca nisu uništili i znanost i industriju već samo industriju pa će cjepivo trebati proizvoditi izvan Rusije. Samo gdje?