Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ajatolah odlučio

Rushdie je kriv za 'Nevinost muslimana', fetva obnovljena

'(FILES) -  A file picture shows Indian-born British author Salman Rushdie arriving to dedicate his book in Hungarian language ay the Libri bookshop of Mammut Plaza in Budapest, 29 November 2007. Brit
'BALINT PORNECZI'
17.09.2012.
u 11:48

Ajatolah Sanei uvjeren je da se nitko ne bi usudio nacrtati karikaturu proroka Muhameda, napisati članak ili snimiti film da je fetva nad bogohulnim Rushdiejem izvršena

Dok književni svijet iščekuje sutrašnje predstavljanje knjige "Joseph Anton", autobiografskog djela Salmana Rushdieja o životu pod fetvom ajatolaha Homeinija, iranski ajatolah Hassan Sanei obnovio je fetvu nad Rushdiejem i zatražio njegovu smrt tvrdeći da antiislamski film "Nevinost muslimana" nikada ne bi bio snimljen da je Rushdie bio ubijen kako je fetva i naređivala.

Ajatolah Sanei uvjeren je da se nitko ne bi usudio nacrtati karikaturu proroka Muhameda, napisati članak ili snimiti film da je fetva nad bogohulnim Rushdiejem izvršena jer "drskost neprijatelja islama ispunjenih zavišću koja je nastala pod zastavom velikog sotone, Amerike i rasističkih cionista, može biti uklonjena samo provođenjem ove islamske naredbe".

Podsjetimo, ajatolah Homeini je 14. veljače 1989. izrekao fetvu nad Rushdiejem zbog njegove knjige "Sotonski stihovi" koju mnogi smatraju bogohulnom. Homeini je tada Rushdieja opisao kao osobu koja je "protiv islama, Proroka i Kurana", a fetvu je 1998. povukao reformistički iranski predsjednik Mohammad Khatami.

Sanei je sada obnovio fetvu i dosadašnju "cijenu" Rushdiejeve glave povisio za dodatnih 500.000 dolara, donosi The Week, pa će tako osoba koja izvrši fetvu dobiti 3,3 milijuna dolara.

Salman Rushdie zadnjih je tjedana u središtu pozornosti jer promovira film snimljen po svojoj knjizi "Djeca ponoći", a i željno se iščekuje njegovo autobiografsko djelo. U intervjuu koji je objavljen danas Rushdie je film "Nevinost muslimana" nazvao "zlonamjernim smećem".

– Civilizirani odgovor na film bi bio redatelju reći: ''Ma j... ga. Nastavimo s našim životima.'' Nije nimalo civilizirano smatrati Ameriku odgovornom za sve što se događa unutar njezinih granica. To je sranje. I da je to istina, odgovoriti na provokaciju fizičkim napadom i vjerovati kako je u redu napadati ljude zato što te nešto uzrujalo. Ovo je neprimjerena reakcija. Muslimanski svijet mora promijeniti način razmišljanja –  objasnio je Rushdie što misli o prosvjedima koji razdiru muslimanski svijet i izazivaju ljutnju Zapada.

>>Kako je u sjeni fetve živio Joseph Anton, odnosno Salman Rushdie

Komentara 7

OB
-obrisani-
12:23 17.09.2012.

Samo je pitanje vremena kad će biti ubijen.

DZ
dzukaficuka
14:10 17.09.2012.

maiha samo je pitanje vremena kad ce se Krscani dignuti na noge onda cete vi i taj vas sto se nesmije crtati zavrsiti zauvijek .Samo vi nastavite glumiti neku silu kad vam porezemo jajca onda cete biti manji od crvi

IB
istina_boli
12:22 17.09.2012.

Po cemu je glava Homeinija vrijednija od ostalih glava?Mozda neki dron dobije fetvu i na njegovu glavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije