Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBAČKA KATEDRALA

Detonacija uspješno odrađena, dio sjevernog tornja odvojen i spušten na tlo

Uklanjanje sjevernog dijela katedrale
Foto: PIXSELL
1/34
17.04.2020.
u 19:10

Tijek ove zahtjevne operacije moći ćete pratiti uživo i ovdje na portalu te na Facebook stranici Večernjeg lista

Zatvoreni su svi prilazi katedrali, ali tržnica Dolac radi normalno pa su mnogi Zagrepčani nakon kupnje svratili baciti pogled na povijesni pothvat. Vjetar puše, zabrinuto komentiraju neki od njih dok promatraju gigantsku dizalicu i radnike koji čekaju konačan početak radova.

VIDEO Upravo se ruši toranj zagrebačke katedrale

Tijek događanja:

19:00 Sjeverni toranj je spušten na tlo. 

18:00 - U tijeku je spuštanje odvojenog dijela tornja. Spušta se dizalicom, kontroliranom brzinom. Previđa se da će proces spuštanja trajati između 20 i 30 minuta. 

17:58 - Kontroliranom eksplozijom upravo je odvojen dio sjevernog tornja. Korišten je plastični eksploziv, a sve se odvijalo na visini od oko 100 metara.

VIDEO: Uklonjen oštećeni dio sjevernog tornja zagrebačke katedrale  

VIDEO: Rušenje tornja

16:15 - Alpinisti su procijenili kako sajle nisu odgovarajuće duljine zbog čega rušenje ne bi bilo moguće pravilno izvesti. Kako bi sve prošlo u redu, spuštaju ih i prilagođavaju. Nakon toga morat će ih ponovno dignuti i sve ispočetka namjestiti.

15:05 - Dizalica s gurtnama je krenula prema vrhu, a alpinisti su također krenuli, ali u drugoj dizalici. Oni će svezati toranj za veću dizalicu, a zatim će se spustiti i krenut će miniranje.

>> VIDEO Čeka se rušenje dijela sjevernog tornja zagrebačke katedrale

14:00 – Zasad je proteklo sve u redu, izvršili smo bušenje kamena s ciljem oslabljenja sidrenih klinova u tornju. Nakon toga slijedilo je punjenje eksplozivom, ispuštanje električne sajle kroz toranj. Problema je bilo zbog vjetra, ali sada je sve stabilno – rekao pukovnik Miroslav Car, načelnik stožera Inženjerijske pukovnije Hrvatske vojske, jedan od četvorice vojnika koji su postavljali eksploziv.

Kazao je kako se sad postavljaju sajle za samo podizanje tornja, a sve radnje vojska je unaprijed uvježbala. Pukovnik Car rekao je kako su ispitivali učinke eksploziva na materijalu kakvim je građena katedrala kako bi dobili optimalne količine samog eksploziva i umanjili eventualnu štetu na ostatku katedrale prilikom rušenja tornja.

Vojska je ukupno postavila 48 grama eksploziva. 

>> VIDEO Čeka se rušenje dijela sjevernog tornja zagrebačke katedrale

12:28 – Trenutačno gore na košari vojska buši šupljine u koje će ići eksploziv. Postavit će se devet rupa s eksplozivom i onda će se provući glavni vod kroz toranj. Spojit će se cijela mreža i eksploziv će se aktivirati odozdo. Tako će se odvojiti samo toranj.

Eksploziv koji postavljaju nije dinamit nego plastični eksploziv kojeg treba vrlo mala količina tako da eksplozija neće biti efektna nego će se samo malo zadimiti. 

11:50 – Danas ćemo sigurno ukloniti sjeverni toranj. Kada točno, ne možemo reći jer jutros smo imali problema sa zapadnim vjetrom koji nije dao alpinistima da se dignu gore. Sada je naoružanje s eksplozivom spremno, vojska je taj dio posla odradila. Sada dižemo veliku dizalicu i onda će na nju alpinisti zakačiti gurtne i, čim naoružanje bude spremno, krećemo u akciju – rekao je glavni projektant obnove katedrale Damir Foretić pa dodao kako će samo spuštanje tornja trajati 15 do 20 minuta. Kazao je i kako je prognoza vremena dobra te se nadaju da će sunce ostati visoko. Sama eksplozija, kaže, čut će se otprilike kao pucanj gričkog topa.

Uklanjanje sjevernog dijela katedrale
1/6

11:10 – Trenutačno su četiri pripadnika Inženjerijske pukovnije Hrvatske vojske gore i precizno određuju mjesto za uklanjanje čeličnih sedrenih klinova između 72. i 73. kata sjevernog tornja, gdje je nastalo najveće oštećenje. U te će se rupe staviti eksploziv i tako će se skidati toranj.

10:49  – Kako doznajemo s terena, alpinisti su bili gore te ustvrdili da vjetar puše, ali da je sigurno za vojsku koja treba dodatno osigurati toranj. No, da se počne s rušenjem, morat će se pričekati potpuno smirivanje. Očekuje se da bi sve trebalo početi oko podne, pa je trenutačno u tijeku evakuacija svih osoba iz Nadbiskupskog dvora.

10:42 – Ekipe građevinara i visinskih radnika odradile su sve pripreme. Spuštanje sjevernog tornja zagrebačke katedrale predviđeno je za danas između 10 i 14 sati. Tijekom radova vrijedit će posebna pravila kretanja i zabrana zadržavanja u radijusu od 120 metara. Svi se pozivaju na pridržavanje službenih uputstava MUP-a vezanih uz sigurnost na lokaciji, kao i preporuka Stožera civilne zaštite –  poručili su ranije danas iz Javne vatrogasne postrojbe Zagreb.

VIDEO Pripreme za rušenje sjevernog tornja katedrale

Podsjetimo, rušenje je bilo predviđeno za srijedu, ali je odgođeno zbog loših vremenskih uvjeta. Rušenje ćete moći pratiti uživo ovdje na portalu te na Facebook stranici Večernjeg lista.

 

Komentara 79

Avatar abakus
abakus
10:47 17.04.2020.

Bog im je srušio prvi križ na prvu nedjelju bez Misa, a ovi sada sami ruše drugi križ.

KA
kaptol
10:03 17.04.2020.

Ocito se vidi daje nekome drago sto se toranj rusi

ČU
čunga
11:59 17.04.2020.

Ljudi znaju posao.Neki bi vpljeli da nema ni katedrale,e to je FUJ MOZAK

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije