Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na silvestrovo

Rušenja kreću 1. siječnja. 50.000 građana zatražilo legalizaciju

rušenje,bespravna gradnja (1)
Duško Marušić/PIXSELL
29.12.2012.
u 11:31

Oko 50 tisuća zahtjeva za legalizaciju dokaz da je prijetnja ovaj put shvaćena ozbiljno

Trenutačno je na snazi oko 31 tisuća rješenja o uklanjanju bespravno sagrađenih objekata. Zadnji rok do kada vlasnici kojima je rješenje o rušenju već izdano mogu podnijeti zahtjev za legalizaciju istječe u ponedjeljak, 31. prosinca.

>> Bageri u Zagrebu: Počelo rušenje ilegalne gradnje

Ima novca za rušenja

Ministarstvo graditeljstva još je jednom izašlo ususret bespravnim graditeljima i omogućilo im da do 31. prosinca mogu podnijeti zahtjev za legalizaciju čak i ako nemaju svu potrebnu dokumentaciju.

– Pozivam još jednom sve koji imaju rješenje o rušenju da se jave u svoj nadležni ured za graditeljstvo i podnesu zahtjev za legalizaciju. Ako nemaju svu potrebnu dokumentaciju, neka svejedno dođu i donesu sve što od “papira” imaju, bilo kopiju katastarskog plana, bilo projektni elaborat ili nešto treće. Neka podnesu zahtjev i tada će im službenici dati dodatni rok od 15 dana u kojemu trebaju prikupiti svu dokumentaciju koja im nedostaje – kaže ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Bespravni graditelji kojima je već izdano rješenje o rušenju ovo bi trebali shvatiti kao zadnje upozorenje, odnosno priliku da legaliziraju svoje ilegalne kuće, stanove, vikendice, apartmane... Jer ako to ne učine, nakon 1. siječnja mogu očekivati samo jedno – rušenje! A milosti, kako kaže ministrica, neće biti. Nakon što je ove godine srušeno već više od 200 bespravnih objekata, u siječnju će baš takve kuće biti prioritet pri rušenju. U proračunu Ministarstva za 2013. godinu već je osiguran milijun kuna za tu svrhu a, kako nam je rekla ministrica Mrak Taritaš, ako bude potrebno, proračun za rušenje bit će “podebljan” koliko god to bude potrebno.

Nakon što je ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak ljetos donio novi Zakon o legalizaciji, koji je puno jednostavniji i za vlasnike bespravne gradnje financijski povoljniji, problem bespravne gradnje napokon se počeo rješavati. Naime, od 200 do 300 tisuća bespravnih objekata, koliko ih prema procjenama u Hrvatskoj ima, do 15. studenoga podneseno je 37.500 zahtjeva za legalizaciju. Ako se nastavi tim tempom, do kraja godine bit će podneseno čak 50.000 zahtjeva za legalizaciju, iz čega se da pretpostaviti da će većina od 31.000 građana kojima je izdano rješenje o rušenju ipak podnijeti zahtjeve u roku.

– Podaci o brojci pristiglih zahtjeva zadovoljavaju. To znači da su svi napokon shvatili da im je ovo prava prilika da legaliziraju svoje objekte, ali i da su ozbiljno shvatili naše poruke – tvrdi ministrica graditeljstva.

Nagrada za poštene

Za ostale vlasnike bespravnih objekata zadnji rok istječe 30. lipnja iduće godine. Ni za njih neće biti milosti ako ne iskoriste pruženu priliku. Zanimljivo, svaka druga kuna koja se prikupi od naknada za legalizaciju bit će potrošena isključivo za sanaciju zona u kojima postoji mnogo bespravne gradnje. Tim novcem gradit će se i komunalna infrastruktura, škole, vrtići... kao svojevrsna kompenzacija svima koji su gradili s valjanim dozvolama. Samo iduće godine za tu svrhu prikupit će se između 10 i 15 milijuna kuna.

Komentara 16

ZA
zagrebHR
18:30 29.12.2012.

od ovih 31000 s rješenjima za rušenje sigurno mnogi nisu ni podnijeli zahtjev a isto tako mnogi ni ne mogu legalizirat jer su gradili na mjestima na kojima ne vrijedi legalizacija, ako vlast zaista misli ozbiljno onda će rušit tisuće objekata ali trebat će im puno više od ovih milijun kuna, najavljivali su ove godine i do 25 miliona kuna u proračunu za rušenje, sad su smanjili na milijun, ponavljam trebat će ima dosta milijuna za rušenje ako zaista misle ozbiljno a ne samo verbalno

SA
santos008
11:46 29.12.2012.

Ministar graditeljstva Vrdoljak i ministrica rusenja Mrak,ako je Milanovic trazio ovu ministricu po prezimenu ,pun pogodak.

Avatar ivek
ivek
18:21 29.12.2012.

samo rusit,,od sirotinje pravit vecu sirotinju,,, ak zele vec oduzet nek u te domve usele nezbrinute i rjesen poroblem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije