Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rušenja kreću 1. siječnja. 50.000 građana zatražilo legalizaciju

Oko 50 tisuća zahtjeva za legalizaciju dokaz da je prijetnja ovaj put shvaćena ozbiljno
29. prosinca 2012. u 11:31 16 komentara 76 prikaza
rušenje,bespravna gradnja (1)
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Trenutačno je na snazi oko 31 tisuća rješenja o uklanjanju bespravno sagrađenih objekata. Zadnji rok do kada vlasnici kojima je rješenje o rušenju već izdano mogu podnijeti zahtjev za legalizaciju istječe u ponedjeljak, 31. prosinca.

>> Bageri u Zagrebu: Počelo rušenje ilegalne gradnje

Ima novca za rušenja

Ministarstvo graditeljstva još je jednom izašlo ususret bespravnim graditeljima i omogućilo im da do 31. prosinca mogu podnijeti zahtjev za legalizaciju čak i ako nemaju svu potrebnu dokumentaciju.

– Pozivam još jednom sve koji imaju rješenje o rušenju da se jave u svoj nadležni ured za graditeljstvo i podnesu zahtjev za legalizaciju. Ako nemaju svu potrebnu dokumentaciju, neka svejedno dođu i donesu sve što od “papira” imaju, bilo kopiju katastarskog plana, bilo projektni elaborat ili nešto treće. Neka podnesu zahtjev i tada će im službenici dati dodatni rok od 15 dana u kojemu trebaju prikupiti svu dokumentaciju koja im nedostaje – kaže ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Bespravni graditelji kojima je već izdano rješenje o rušenju ovo bi trebali shvatiti kao zadnje upozorenje, odnosno priliku da legaliziraju svoje ilegalne kuće, stanove, vikendice, apartmane... Jer ako to ne učine, nakon 1. siječnja mogu očekivati samo jedno – rušenje! A milosti, kako kaže ministrica, neće biti. Nakon što je ove godine srušeno već više od 200 bespravnih objekata, u siječnju će baš takve kuće biti prioritet pri rušenju. U proračunu Ministarstva za 2013. godinu već je osiguran milijun kuna za tu svrhu a, kako nam je rekla ministrica Mrak Taritaš, ako bude potrebno, proračun za rušenje bit će “podebljan” koliko god to bude potrebno.

Nakon što je ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak ljetos donio novi Zakon o legalizaciji, koji je puno jednostavniji i za vlasnike bespravne gradnje financijski povoljniji, problem bespravne gradnje napokon se počeo rješavati. Naime, od 200 do 300 tisuća bespravnih objekata, koliko ih prema procjenama u Hrvatskoj ima, do 15. studenoga podneseno je 37.500 zahtjeva za legalizaciju. Ako se nastavi tim tempom, do kraja godine bit će podneseno čak 50.000 zahtjeva za legalizaciju, iz čega se da pretpostaviti da će većina od 31.000 građana kojima je izdano rješenje o rušenju ipak podnijeti zahtjeve u roku.

– Podaci o brojci pristiglih zahtjeva zadovoljavaju. To znači da su svi napokon shvatili da im je ovo prava prilika da legaliziraju svoje objekte, ali i da su ozbiljno shvatili naše poruke – tvrdi ministrica graditeljstva.

Nagrada za poštene

Za ostale vlasnike bespravnih objekata zadnji rok istječe 30. lipnja iduće godine. Ni za njih neće biti milosti ako ne iskoriste pruženu priliku. Zanimljivo, svaka druga kuna koja se prikupi od naknada za legalizaciju bit će potrošena isključivo za sanaciju zona u kojima postoji mnogo bespravne gradnje. Tim novcem gradit će se i komunalna infrastruktura, škole, vrtići... kao svojevrsna kompenzacija svima koji su gradili s valjanim dozvolama. Samo iduće godine za tu svrhu prikupit će se između 10 i 15 milijuna kuna.

Što sve treba od dokumentacije za

Što sve treba od dokumentacije za legalizaciju i koliko ona košta za razne kategorije građevina

- Kuće do 100 m2

Ukupni trošak: oko 30.000 kn

Za legalizaciju vam je potrebno: tri primjerka geodetske snimke zgrade ovlaštenog inženjera geodezije, od ovlaštenog arhitekta ili inženjera građevinarstva trebate naručiti obračun veličine zgrade i obračun naknade za legalizaciju. Treba priložiti i četiri fotografije koje prikazuju sva pročelja zgrade. Morat ćete platiti naknadu za legalizaciju. Vodni i komunalni doprinos možete platiti i nakon što dobijete Rješenje o izvedenom stanju.

- Kuće do 400 m2

Ukupni trošak: 50 do 90 tisuća

Potrebno je: tri primjerka geodetske snimke ovlaštenog inženjera geodezije, zatim tri primjerka snimke izvedenog stanja ovlaštenog arhitekta ili inženjera građevinarstva. Morat ćete platiti naknadu za legalizaciju. Vodni i komunalni doprinos mogu se platiti nakon što dobijete Rješenje o izvedenom stanju.

- Kuće veće od 400 m2

Trošak: od 110 do 230 tisuća

Potrebno je: tri primjerka geodetske snimke, tri primjerka arhitektonske snimke te izjava ovlaštenog inženjera građevinarstva da zgrada ispunjava bitni zahtjev mehaničke otpornosti i stabilnosti, te izjave da su ispunjeni sigurnosni i protupožarni standardi. Morate platiti naknadu za legalizaciju te naknadno vodni i komunalni doprinos.

- Pomoćna zgrada do 50 m2

Trošak: 1000 do 5000 kuna

Trebate tri primjerka kopije katastarskog plana i dokaz da je osnovna zgrada zakonito sagrađena. Ako pomoćna zgrada nije ucrtana u katastarskim planovima, trebate pozvati ovlaštenog inženjera geodezije. Naknada za legalizaciju je fiksna – iznosi 500 kuna.

- 250.000 prema skrominijm procjenama uk

- 250.000 prema skrominijm procjenama ukupno je bespravno sagrađenih objekata u RH

- 31.000 rješenja o uklanjanju besprvano sagrađenih objekata ukupno još je uvijek na snazi

- 37.500 zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata je podnijeto do 15. studenoga

- 50.000 zahtjeva za legalizacijom bit će podnijeto do 1. siječnja 2013. godine, prema današnjim procjenama Ministarstva graditeljstva

- 10 do 15 milijuna kuna Ministarstvo graditeljstva očekuje da će prikupiti samo iduće godine od prvih uplata bespravnih graditelja koji su podnijeli zahtjeve za legalizaciju

- više od 200 bespravno izgrađenih objekata uklonjeno je od ljeta do danas. U samo dva slučaja rušili su bageri Ministarstva graditeljstva, ostalo bespravnih graditelji sami o svom trošku

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • zagrebHR:

  od ovih 31000 s rješenjima za rušenje sigurno mnogi nisu ni podnijeli zahtjev a isto tako mnogi ni ne mogu legalizirat jer su gradili na mjestima na kojima ne vrijedi legalizacija, ako vlast zaista misli ozbiljno onda će rušit tisuće ... prikaži još! objekata ali trebat će im puno više od ovih milijun kuna, najavljivali su ove godine i do 25 miliona kuna u proračunu za rušenje, sad su smanjili na milijun, ponavljam trebat će ima dosta milijuna za rušenje ako zaista misle ozbiljno a ne samo verbalno

 • santos008:

  Ministar graditeljstva Vrdoljak i ministrica rusenja Mrak,ako je Milanovic trazio ovu ministricu po prezimenu ,pun pogodak.

 • Avatar ivek
  ivek:

  samo rusit,,od sirotinje pravit vecu sirotinju,,, ak zele vec oduzet nek u te domve usele nezbrinute i rjesen poroblem