Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Rumunjska prihvatila postavljanje dijela američkog proturaketnog štita

rakete
AFP
04.02.2010.
u 21:56

Obamin novi plan, o kojem se počelo govoriti od prošlog rujna, uključuje raketne sisteme bazirane na kopnu i moru bliže Perzijskom zaljevu, kao obrana od Irana

Rumunjska je danas prihvatila novu varijantu američkog proturaketnog štita, odnosno postavljanje dijela raketnog štita u tu zemlju na Crnom moru sa svrhom bolje zaštite Europe.
Tu neočekivanu vijest obznanio je rumunjski predsjednik Traian Basescu, ne pružajući previše detalja o tom projektu, piše Reuters.

Basescu je obznanio da je rumunjsko Vrhovno vijeće obrane, glavno tijelo za obrambena pitanja u zemlji, prihvatilo američku ponudu da Rumunjsku uključi u sistem protiv "potencijalnih napada balističkim projektilima ili raketama srednjeg dometa". Američku ponudu u Bukurešt je donijela Ellen Taucher, podtajnica za kontrolu naoružanja, ali prvi tajni razgovori o tom projektu vođeni su, prema riječima ministra vanjskih poslova Teodora Baconschija, još tijekom posjeta američkog potpredsjednika Joa Bidena Rumunjskoj prošlog listopada.

Prema riječima rumunjskog predsjednika sustav bi trebao postati operabilan 2015. godine. Iako bi dogovor trebao podržati i rumunjski parlament ne očekuje su nikakav veći otpor toj ideji. Amerikanci na Crnom moru imaju već jednu manju bazu, nastalu kao rezultat američkih napora da umjesto velikih vojnih snaga u zapadnoj Europi  prisutnost preusmjeri bliže "vrućim točkama" kao što je to Bliski istok.

Obamin novi plan, o kojem se počelo govoriti od prošlog rujna, uključuje raketne sisteme bazirane na kopnu i moru na širem području Perzijskog zaljeva kao obrana od rastuće iranske prijetnje. Obamina administracija smatra, naime, da bi takav sustav obrane bio učinkovitiji od plana administracije George Busha za postavljanje radarske stanice i raketnog sustava u Češku i Poljsku.  Poljska je, doduše, izrazila nadu da će biti dijelom i ovog novog projekta.

Rumunjski predsjednik odmah je istakao da sustav nije usmjeren protiv Rusije, a ruski odgovor na ovu informaciju očekuje se tijekom sutrašnjeg dana.

Komentara 37

RI
riousa
02:23 05.02.2010.

Rusi ko rusi mirno stoje i gledaju budale okolo kako ratuju. Neboje se nikoga spreni su na sve. Svi im okrecu ledja polako ali doce vrijeme kad ce svi ti koji su okrecali ledja na koljena pred ruse moliti za pomoc. Rusi ne okupiraju tudje zemlje zbog nafte ili bilo cega . Kako god recimo da dodje do svijetskog rata ja bi najvise vijerovo rusima nego bilo kome. Podrzavam crvenu armiju i mislim da njih nema KO ZNA STA BI BILO U EUROPI!!!!!!

OB
-obrisani-
17:55 05.02.2010.

Od Irana do Izraela je nekih 1200 km. Sto ce onda Iranu rakete koje mogu nositi nuklearnu glavu a domet im je 4000 km ?! Mozda na tim raketeama zeli poslati novogodisnje cestitek u London, Madrid, Berlin, Zagreb i sl. Tko ima i zrno soli u glavi, ovaj podatak o dometu iranskih raketa i time njenih ciljeva, i te kako mu je dovoljan.

OB
-obrisani-
23:30 04.02.2010.

a ti bi to volija? Samo, gledaj me u usne dok ovo govorim: Netje da može!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije