Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ POLITIČKE KRIZE

Rumunjska dobila svojeg Orbana, nova Vlada dobila povjerenje zastupnika

Ludovic Orban
Foto: INQUAM PHOTOS/REUTERS/PIXSELL
1/5
04.11.2019.
u 17:58

Bivši ministar prometa Ludovic Orban (56) imenovan je premijerom nakon pada premijerke i šefice socijaldemokrata Viorice Dancile, kojoj nije izglasano povjerenje.

Rumunjskoj manjinskoj vladi liberala Ludovica Orbana u ponedjeljak je parlament izglasao povjerenje čime je okončana politička kriza koja je blokirala formiranje nove Europske komisije. 

Nova vlada je tijesno potvrđena, s 240 glasova tj. sedam glasova više od minimalno potrebnih 233. Ona nasljeđuje vladu svrgnutu 10. listopada većinskih socijaldemokrata u parlamentu i omogućit će imenovanje rumunjskog kandidata za mjesto europskog povjerenika.

Ukupno je 240 zastupnika i senatora glasalo za vladu u 465-članom parlamentu, dok je ljevica bojkotirala sjednicu.

Bivši ministar prometa Ludovic Orban (56) imenovan je premijerom nakon pada premijerke i šefice socijaldemokrata Viorice Dancile, kojoj nije izglasano povjerenje.

Ovaj izbor je dobra vijest za buduću predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen čija ekipa nije bila potpuna bez rumunjskog povjerenika. Orban je obećao da će imenovati kandidata za to mjesto nakon stupanja na vlast svoje vlade u dogovoru s predsjednikom Klausom Iohannisom, također iz liberalne stranke (PNL).

Komentara 7

PR
prajdali100
19:21 04.11.2019.

Brate valja mu prezime !!!!

DO
domxerex
19:54 04.11.2019.

Eto kod njih ide već već drugi val lustracija a kod nas nije u planu ni prvi. Možda su nas zato prestigli i napreduju jer kod nas na vlasti sjede djeca i unuci onih koji su sjedili za vrijeme SFRJ i uvjeravaju nas da je onda bilo bolje.

Avatar Uikančina
Uikančina
19:18 04.11.2019.

Ti Rumunji su baš dobroćudan narod-Nijemac im je predsjednik države, Mađar predsjednik Vlade...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije