Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatizacija

Rumunji jedini ostali u igri za kupnju HŽ Carga

'15.04.2013., Sibenik - Zbog strajka upozorenje tocno u podne zaustavljeni su svi HZ Cargo teretni vlakovi. Strajk je organiziran u cijeloj Hrvatskoj, a trajati ce od 12-14 sati Photo: Hrvoje Jelavic/
'Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
11.07.2013.
u 19:00

Feroviara bi za 75 posto Carga platila 30 milijuna eura, uložila 20 milijuna i preuzela dugove te tvrtke od 680 milijuna kuna

Od tri pristigle obvezujuće ponude za privatizaciju HŽ Carga, sve uvjete jedina je zadovoljila ponuda rumunjske Feroviare koja je dio Grempet grupe. Dalje nisu prošle ponude češkog AWT-a i austrijskog Rail Cargo Austria.

Rumunji su pristali na sve uvjete za privatizaciju 75 posto HŽ Carga i spremni su platiti 30 milijuna eura te dodatno u tvrtku uložiti 20 milijuna eura, a pristali su i preuzeti dugove Carga koji iznose oko 690 milijuna kuna, a za koje je država dala jamstva. Ukupno je riječ o ulaganju više od milijarde kuna.

Grempet Grupa ima ambiciju biti tržišni lider u srednjoj i istočnoj Europi u željezničkom prijevozu tereta. Posjeduje 1300 lokomotiva i 50.000 vagona, a ta grupacija trenutačno operira u Rumunjskoj, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Bugarskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Moldaviji i Ukrajini.

Alternativa privatizaciji HŽ Carga koji se od ulaska Hrvatske u EU suočio s liberalizacijom teretnog željezničkog prijevoza je stečaj, odnosno pokretanje predstečajne nagodbe jer tvrtka sve teže podmiruje obveze. Cargo je lanjsku godinu završio s gubitkom od 248 milijuna kuna. U prvom kvartalu ove godine gubitak je 13 milijuna kuna. 

>>Prodaja HŽ Carga: Stigle tri obvezujuće ponude

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije