Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bit će elitno sveučilište

Institut Ruđer Bošković postaje 'hrvatski MIT'

Institut Ruđer Bošković
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
31.10.2016.
u 21:19

S mogućim partnerima, koji bi bili jamstvo vrhunske kvalitete, već se razgovara, a riječ je o njemačkom TUM-u i švicarskom ETH Zürich

Naša najveća i najbolja znanstvena ustanova – Institut Ruđer Bošković – u sljedećih nekoliko godina trebao bi se transformirati u elitno sveučilište s doktorskim studijima, a postupno bi se, ovisno o raspoloženju postojećih fakulteta koji su sada sastavnice zagrebačkog sveučilišta, uvodili preddiplomski i diplomski studiji. O tome se ozbiljno razgovaralo za vrijeme prošle Vlade, što nam je potvrdio i ravnatelj Instituta dr. Tome Antičić.

– To je jedna od rijetkih inicijativa u znanstvenoj zajednici koja Hrvatskoj uistinu može stvoriti prosperitetnu budućnost. Budući da postojeća velika sveučilišta u praksi nije moguće znatno transformirati, Vlada mora, ako želi osigurati osnovu za tehnološki i znanstveni razvoj zemlje, ići na stvaranje novog sveučilišta kroz instituciju koja se već dokazala izvrsnošću, koja je međunarodno relevantna i ima razvijenu suradnju s gospodarstvom – objašnjava Antičić zbog čega je IRB pogodan za transformaciju u elitno sveučilište.

– Ruđer, za razliku od općeg stanja u akademskoj zajednici, posjeduje kritičnu masu znanstvenika koji podupiru strukturne promjene temeljene na izvrsnosti, međunarodnoj kompetitivnosti i suradnji s gospodarstvom.

Mi smo takve promjene posljednje tri godine i ostvarili te uspostavili sustav koji bitno odskače od standardnog načina rada u hrvatskoj akademskoj zajednici i koji slijedi uvjete kakvi postoje u vrhunskim zapadnim znanstvenim institucijama kolikogod je to moguće u našem lošem financijskom i pravnom okruženju – ističe Antičić.

Zbog toga smatra da je Ruđer idealna institucija za pokretanje novog doktorskog istraživačkog sveučilišta kojem bi se, kaže, odmah na početku moglo priključiti nekoliko instituta, a u drugoj fazi i fakulteta iz STEM područja. Prema Antičićevim riječima, već je nekoliko instituta pokazalo zanimanje za tu mogućnost, a računa se da će i dio fakulteta ili njihovih dijelova pristupiti novom sveučilištu.

– Stvaranje sveučilišta zahtijeva i sveučilišnog partnera, a mi već pregovaramo s dvije vrhunske institucije – najjačim tehničkim sveučilištem u Njemačkoj Technische Universitat München TUM te najbolje rangiranim sveučilištem u kontinentalnoj Europi, švicarskim ETH Zürich koji će biti jamstvo vrhunskog novog IRB sveučilišta – objašnjava Antičić. Također naglašava:

– Novo sveučilište bilo bi najbolje rangirano hrvatsko sveučilište na svjetskim akademskim listama i, što je još važnije, zbog svog načina rada godinama bi na tim listama napredovalo podižući međunarodni ugled Hrvatske, što bi djelovalo i na povratak naših, ali i privlačenje drugih vrhunskih znanstvenika iz inozemstva – zaključuje Antičić.

Tako bi Ruđer mogao postati naš MIT, koji je najbolje tehničko sveučilište na svijetu. Transformaciju IRB-a u sveučilište podržava i bivši ministar znanosti prof. dr. Predrag Šustar, u čije vrijeme je čitav proces i pokrenut.

– Novo elitno, tehničko sveučilište zaoštrilo bi konkurenciju, prisililo bi i ostale da se moderniziraju i integriraju – tvrdi bivši ministar prof. Predrag Šustar.     

>> Jadransko more jedna je od najvećih riznica novih lijekova

Komentara 21

MO
mobitel20
22:28 31.10.2016.

I vi hocete namlatiti lovu za skolarine...treba ukinuti i ove postojece na javnim sveucilistima...Okanite se corava posla, bavite se istrazivanjima, a stancanje doktorata ostavite drugima...Ionako imamo inflaciju "doktora" !

ID
igor.djerdj
22:57 31.10.2016.

Tako je Rudjer Boskovic ce pod vodstvom gospodina Anticica svakako postati: Mirogoj Institute of Technology (MIT).

ER
Erick
21:48 31.10.2016.

Hrvatska je puna Prof. Dr, magistara I razne vrste inzinjera, svi su u drzavnim ustanovama koje nisto ne otkrivaju novo niti sto proizvode, samo ocekuju placu I miran zivot u mirovini. Ovo mi se cini samo kao neciji san, nisu stranci ludi investirati negdje drugdje ako istu stvar mogu uciniti kod kuce. Nadam se da za 6mjeseci necemo citati da je to samo bio neciji san.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije