Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Rothaichner ostao pri iskazu da Zagorcu nije predao dragulje

20.01.2009.
u 15:33

Ključni svjedok u istrazi protiv umirovljenog generala Vladimira Zagorca u slučaju nestanka dragulja vrijednih oko 5 milijuna dolara, njemački trgovac oružjem Josef Rothaichner jučer je prijepodne na austrijskom sudu u Beču saslušan preko videoveze, potvrdila nam je Zagorčeva austrijska odvjetnica dr. Elisabeth Rech.

Iako je osobno bila nazočna ispitivanju svjedoka koje je bilo zatvoreno za javnost, dr. Rech je odbila komentirati saslušanje. Na upit je li Rothaichner i jučer ostao pri svojemu prvotnom iskazu danom bečkom Zemaljskom sudu u srpnju 2007. godine, Rech je odgovorila potvrdno. Trgovac oružja Rothaichner tada je izjavio, a jučer navodno i ponovio, da Zagorcu nikada nije predao nikakve dragulje.

Kako njemačkog trgovca oružjem nije bilo moguće saslušati neposredno, jer ga je prema vlastitom iskazu strah za vlastiti život nakon nedavnih ubojstava u Zagrebu Ivane Hodak, Ive Pukanića i Nike Franjića, Hrvatska je preko međunarodne pravne pomoći tražila od Austrije da Rothaichnera sasluša austrijski sud.

Glasnogovornici austrijskoga Državnog tužiteljstva i bečkoga Zemaljskog suda, Gerhard Jarosch i Christian Gneist nisu nam htjeli ništa reći o jučerašnjem bečkom Rothaichnerovu svjedočenju, uz obrazloženje da informacije o tome može isključivo dati zemlja koja je pravnu pomoć zatražila, a to je Hrvatska. Tužiteljstvo sumnjiči Zagorca da je zlorabio svoj položaj i oštetio hrvatski državni proračun za 5 milijuna američkih dolara, odnosno da je odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. godine iz MORH-a odnio dragulje koje mu je 1993. godine predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo za 5 milijuna dolara preuzetih od MORH-a, a namijenjenih kupnji oružja za obranu Hrvatske.

Podsjetimo, prema svjedočenju Snježane Šiprak, upravo je Rothaichner donio Zagorcu torbe s draguljima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije