Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon fešti i blagdana, Rovinježi se spremaju i za tradiciju Antonje

Rošinjola kao kraljica masline

06.01.2009.
u 15:36

Udruga Agrorovinj završila je je preuzimanje uzoraka vina i maslinova ulja za osamnaestu Antonju, smotru vina i maslinova ulja Rovinjštine. Pristiglo je, kao i lani, 68 uzoraka vina i 43 maslinova ulja, koja će ovih dana analizirati i ocijeniti stručnjaci porečkog Instituta za poljoprivredu, Zavoda za javno zdravstvo i Udruženja senzornih analitičara. Na čelu zahtjevnih stručnjaka za dobre kapi su Gianfranko Pribetić Oliver Koprivnjak.

U Agrorovinju su zadovoljni odazivom vinara i maslinara jer se sada prijavljuju uglavnom poljoprivrednici koji su s klasične prešli na modernu proizvodnju vina i maslinova ulja. Vinari, maslinari ali i gurmani nadaju se veoma dobroj kvaliteti, kojom će ubrati više zlatnih medalja i plaketa. Među uzorcima je maslinova ulja i deset monosortnih, proizvedenih od rošinjole, ili rovinjke, kako je još drugačije zovu. To je autohtona domaća sorta koja je na lanjskoj smotri prvi put predstavljena i odmah osvojilo nekoliko zlatnih medalja.

- Cilj nam je revitalizirati tu zaboravljenu sortu, koju su potisnule razne talijanske vrste maslina koje su se godinama sadile u Istri. Krenuli smo i u uzgoj sadnica, pa će ove godine naši članovi moći zasaditi približno 450 sadnica rošinjole. Sadnice će biti uzgojene u rovinjskim rasadnicima Longo i SKINK - obrazložio nam je tajnik Agrorovinja Ivan Sošić. Ovogodišnja izložba vina i ulja Rovinjštine održat će se u Rovinjskom Selu, 17. siječnja.

To je stara tradicija koja se njeguje u povodu blagdana svetog Antuna. Izložba i fešta će početi u 17 sati. Goste će uz dobro vino, domaću kužinu i malo folklora zabavljati i popularni Dražen Zečić. Rovinježi i inače znaju od svojih blagdana pripremiti poznate gurmanske fešte. Kako dolaze mjeseci bez praznika, Antonja će baš “leći” za dušu i tilo i usput promaknuti istarske brendove, ulje i vino.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije