Naslovnica Vijesti Svijet

Romney skromno osvojio Ohio tijekom "super utorka"

Oba su kandidata u određenim trenucima imala prednost, Santorum na početku prebrojavanja glasova iz ruralnih dijelova Ohija, a Romney pred kraj kada je bilo vidljivo da je osvojio gradske centre
07. ožujka 2012. u 08:05 18 komentara 3 prikaza
djeca zatvor
Foto: Arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/2

Mitt Romney izvojevao je skromnu pobjedu nad Rickom Santorumom u ključnim jučerašnjim predizborima u Ohiju znanim kao "super utorak". Predizbori u Ohiju donijeli su najnesigurniju bitku ovogodišnjih predizbora za republikanskog predsjedničkog kandidata, donosi LA Times, još od prvog glasovanja 3. siječnja u Iowi.

U Iowi je Romney bio proglašen pobjednikom osvojivši samo osam glasova više od Santoruma. Nekoliko tjedana poslije ponovnim prebrojavanjem glasova pokazalo se kako je ipak, i to s nekoliko desetak glasova više, Santorum osvojio Iowu.

Za jučerašnju "bitku" obojica su bila uvjerena kako će baš oni odnijeti većinu glasova iako si je Romney, prema ranijim rezultatima, osigurao odlučujuću većinu u borbi za delegate. Romney je, podsjetimo, osvojio Virginiju, Vermont, Massachusetts i Idaho, dok je Santorum odnio pobjedu u Tennesseeju, Oklahomi i Sjevernoj Dakoti. Newt Gingrich pobijedio je u Georgiji.

Uz glasovanje u Ohiju republikanci su jučer glasovali i na Aljasci. Ali, iako su se u još devet država jučer održavali skupovi i predizbori, Romney i Santorum fokusirali su svu svoju snagu na "državu kestena" u zadnjim danima predizborne utrke za republikanskog kandidata za predsjedničke izbore. Prema nekim anketama, Santorum je imao dvoznamenkastu prednost sve do petka, ali Romney ga je ubrzo sustigao. Završne ankete pokazale su kako će to ipak biti napeta utrka, baš kao što se i pokazalo.

Obojica kandidata u određenim su trenucima imala prednost, Santorum na početku prebrojavanja glasova iz ruralnih dijelova Ohija, a Romney pred kraj kada je bilo vidljivo da je osvojio gradske centre. Upravo kada su počeli pristizati rezultati iz tih dijelova zemlje, Romney je pomeo Santorumovu prednost.

Iz Ohija mogli su osvojiti ukupno 66 kandidata i to veći dio njih na osnovu rezultata individualnih kongresnih okruga. Čak 15 delegata osvojit će apsolutni pobjednik predizbora u Ohiju, a samo su Romney i Santorum prešli izborni prag potreban za osvajanje upravo tih kandidata.

Kolika je neorganiziranost Santorumova stožera pokazala se neprijavljivanjem delegata iz tri državna kongresna okruga, zbog čega nije kvalificiran za osvajanje devet delegata. Ohio je, prema svemu sudeći, trebao biti Santorumovo utočište za pobjedu tijekom "super utorka". Iako su socijalna pitanja i verbalni gafovi zauzeli mnogo medijskog prostora, njegov zbunjujući govor bio je prilagođen radničkoj klasi koja prevladava u Ohiju.

Romneyeva se prednost, kao i u ostatku predizborne utrke, svela na značajnu financijsku prednost. Njegov stožer i podružnice potrošili su oko četiri milijuna dolara na televizijsko oglašavanje, što je velika prednost u odnosu na 900.000 dolara koje je potrošio Santorumov predizborni stožer.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • -obrisani-:

  Bekrija, jesu li boljševici ili kapitalisti izazvali gospodarsku krizu u zapadnim državama? Koja je ono stranka na čelu ekonomski najuspješnije države na svijetu (Kine)?

 • Avatar Bjeda
  Bjeda:

  Jel taj Ohajo kraj Oklaja_??? \"Well, it seems like: total destruction the only solution, And there ain\'t no use: no one can stop them now. \" eto jednog ulomka iz jedne lijepe pjesme....

 • Veseli Bekrija:

  Vidim da socijalisti širom svijeta šize na tog Romneyja, pa mogu samo zaključiti da je on TAJ - koji će ponovno razbucati boljševičku neman od Zagreba do Vladivostoka! Amerika treba menadžera da je reorganizira i da rastereti gospodarstvo od nameta ... prikaži još! njihove birokracije, što bi mogao biti upravo Romney.