Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEĆANJE NA ŽRTVE

'Romi u Jasenovcu nisu bili evidentirani, odmah su ubijani'

jasenovac
Anto Magzan/PIXSELL
01.08.2013.
u 15:51

Romske udruge iz cijele Hrvatske u Uštici su položile vijence u znak sjećanja i počasti žrtvama

Sutra se obilježava Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta, kao sjećanje na 2. kolovoz 1944. godine kada je više tisuća Roma ubijeno u koncentracijskom logoru u Auschwitzu. Na jednom od mjesta stradanja Roma u 2. Svjetskom ratu, romskom groblju u Uštici kod Jasenovaca, dan prije, u četvrtak, romske su udruge iz cijele Hrvatske položile vijence u znak sjećanja i počasti žrtvama. Zbog razilaženja između koordinacije romskih predstavnika oko komemorativnog skupa, odavanje počasti prošlo je bez političara i romskih saborskih predstavnika, koji će to uraditi danas.

- Drago mi je ovdje i zajedno, vidjeti Rome iz cijele Hrvatske. Htjela bih da u budućnosti pružimo ruku jedni drugima, da surađujemo, to je jedini način da naši Romi u cijeloj Hrvatskoj imaju mjesto u društvu koje zaslužuju - na početku komemoracije rekla je Anka Dalipovski, predsjednica Centra za provedbu integracije Roma u RH i Europskoj uniji.

Na stradanja tijekom Drugog rata podsjetio je Ibrahim Gušani, predsjednik Nacionalne koordinacije županijskih vijeća romske nacionalne manjine RH, rekavši da Romi nisu bili evidentirani prilikom dolaska u Jasenovac, samo su se brojali teretni vagoni u kojima su dovoženi i odmah su ubijani, a točan broj nikada nije utvrđen.

- Mi potomci stradalih nosimo u sebi veliku tugu i žalost - kazao je Gušani. Osvrnuo se i na dvostruku komemoraciju, istaknuvši da Romi ne žele da ih lideri dijele, okupili su se bez političara, samo Romi u spomen na Rome, jer ne žele na tome prikupljati jeftine poene.

Kako je rečeno, posljednjih dana došlo je do konfuzije vezane za obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na Romske žrtve, te je komemoracija organizirana bez potpire državnih institucija, samo uz privatne i donacije lokalnih zajednica. Organizatori, Centar za provedbu integracije Roma u RH i Europsku uniju, Nacionalna koordinacija Roma te 57 romskih udruga koji su došli iz cijele Hrvatske, naglašavaju „kako nemaju nikakve veze niti su u suradnji s današnjim događajem“. Inače ovo je drugi put da se u na groblju u Uštici organizira spomen na stradanja Roma u Drugom svjetskom ratu.

>> Predstavnici romskih udruga na tribini ukazali na brojne probleme

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije