Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slavonski brod

Predstavnici romskih udruga na tribini ukazali na brojne probleme

romi,slavonski brod,portal (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
16.07.2013.
u 23:04

Cilj projekta "Put jednakosti", koji se financira iz sredstava američke zaklade "Youth Initiative Open Society Foundations" Georgea Sorosa, prvenstveno je fokusiran na podizanje svijesti o važnosti sudjelovanja svih mladih u društvu

U sklopu projekta \"Put jednakosti\" koji je sastavni dio osnovnog projekta pod nazivom \"Zajedno\" što ga je pokrenula nevladina i neprofitna civilna udruga \"Hrvatsko debatno društvo\" iz Zagreba, danas je u Slavonskom Brodu održan sastanak i javna rasprava na kojoj su sudjelovale romske udruge, gdje su sa aktivistima Hrvatskog debatnog društva, te udrugama Roma razgovarali predstavnici gradske vlasti i građani.

Cilj projekta \"Put jednakosti\", koji se financira iz sredstava američke zaklade \"Youth Initiative Open Society Foundations\" Georgea Sorosa, prvenstveno je fokusiran na podizanje svijesti o važnosti sudjelovanja svih mladih u društvu, razbijanje barijera i predrasuda o romskoj manjini, te poticanje i uključivanje mladih Roma u život lokalne zajednice. Projekt je započeo sa svojom realizacijom krajem lipnja, a namjera mu je da u deset hrvatskih gradova u kojima živi značajniji postotak pripadnika romske manjine raznim aktivnostima poput javnih rasprava, seminara, fotografskih radionica, sajmova organizacija civilnog društva, forum teatara i brojnih drugih aktivnosti pokuša animirati i povećati građansku participaciju s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti razumijevanja i prihvaćanja različitosti.

- Glavni problemi koji muče Romi u Slavonskom Brodu su legalizacija bespravno sagrađenih objekata, te neadekvatna električna mreža, vodovod i kanalizacija u romskom naselju . Drago mi je da nema većih problema u obrazovanju, što su posebno istakli romski predstavnici. Mali Romi koji započnu proces obrazovanja u osnovnim školama imaju mogućnost da ga i završe do kraja srednje škole. Velik je problem što u romskom naselju još uvijek mnogi stanovnici nemaju vodu i knalizaciju. Nadamo se da će Grad izaći u susret i riješiti taj problem, jer smatramo da su to minimalni uvjeti koje svaka obitelj treba imati.

Na današnjoj javnoj raspravi čuli smo brojne probleme koje ima romska populacija, ali i općenito mladi u Slavonskom Brodu. Uočili smo i problem zapošljavanja pri kojem se Romi često osjećaju diskriminirano. U sklopu našeg boravka u Slavonskom Brodu otvorili smo i izložbu fotografija autorice Nene Lukin, koja predstavlja dva lica romske stvarnosti. Na fotografijama možete vidjeti romsku djecu u školi ili igraonici i jednu sasvim drugačiju sliku iste djece u romskom naselju. Izložbom želimo ukazati na teškoće s kojima se od najranije dobi suočavaju mnogi Romi u Hrvatskoj, ali i prodrijeti iza široko rasprostranjenih stereotipa i predrasuda - kaže Jasmina Salihi, konzultantica projekta \"Put jednakosti\".

>>\'Hrvati, stanite na kraj zlostavljanju Roma\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije