Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove optužnice?

Rojs neće za Uskrs putovati u BiH: Ne želim doživjeti sudbinu Purde!

\'crna....zgb....07.07.2004. ljubo cesic-rojs na zupanijskom sudu snimio:boris scitar\'
Boris Ščitar/Pixsell
22.04.2011.
u 09:13

Pod povećalom su istražitelja Maestral i Južni potez kojima je okončan rat, a HV i HVO stigli 20 km od Banje Luke

Pošto je u Haagu izrečena presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču aktualizirana su nagađanja kako će se uskoro pred pravosudnim institucijama u BiH podići optužnice protiv više časnika Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) koji su sudjelovali u više operacija u zapadnoj Bosni u ljeto 1995. prije zaustavljanja rata u BiH i potpisivanja Daytonskog sporazuma. Prema prijavama policije Republike Srpske dostavljenim Tužiteljstvu BiH, u tim operacijama na koncu rata počinjeno je više zločina nad srpskim civilima. Prema nepotvrđenim informacijama koje su dobili hrvatski generali i časnici, Tužiteljstvo u Sarajevu uskoro bi trebalo podići optužnice, nakon čega bi za njima bila raspisana međunarodna tjeralica.

"Mogli bismo doživjeti Purdinu sudbinu, ali zasigurno to nećemo napraviti", rekao je u četvrtak za Večernjak general Ljubo Ćesić Rojsa koji je također dobio "pouzdane" informacije da će optužnica uskoro biti objavljena.

Bez potvrde

U Tužiteljstvu BiH službeno nisu mogli potvrditi te navode. Samo su rekli da postoje predmeti na kojima rade tužiteljski timovi.

"Predmet postoji i istraga je u tijeku", rekao je glasnogovornik Tužiteljstva Boris Grubešić. No sudski proces u BiH ne može se voditi ako optuženi nisu dostupni pravosudnim tijelima. Neslužbeno doznajemo kako su posrijedi dva predmeta u kojima su počinjeni zločini u operacijama Maestral u kojima su Hrvatske snage, kako su se tada zvale zajedničke postrojbe HV-a i HVO-a te Armija BiH osvojile Drvar, Šipovo, Jajce, Bosanski Petrovac, Bosansku Krupu i Ključ. Druga je operacija Južni potez vođena do 15. listopada 1995., a u njoj su Hrvatske snage stigle samo na 20 kilometara od Banje Luke. General Rojs ističe kako se očigledno nastavlja suditi RH pošto su umrli predsjednik Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak.

"Ponosimo se onim što je postignuto u Domovinskom ratu, što smo stvorili Hrvatsku, a sada nas neki hoće natjerati da moramo za to odgovarati", dodao je Rojs. Prema policijskim prijavama iz Republike Srpske dostavljenim tužiteljstvu BiH, obuhvaćeno je više generala i časnika HV-a i HVO-a koje se tereti za ubojstva desetaka civila, starijih osoba Srba, zlostavljanje i pljačku njihove imovine. Posebno teška zlodjela, prema tim navodima, počinjena su u Mrkonjić Gradu u jesen 1995. u znak osvete za pogibiju legendarnog zapovjednika Andrije Matijaša Pauka iz IV. gardijske.

Desetak generala

U operacijama u zapadnoj Bosni, prema službenim podacima, sudjelovali su 4. gardijska brigada HV-a, 7. gardijska brigada HV-a, 1. hrvatski gardijski zdrug, 1., 2. i 3. gardijska brigada HVO-a, 126. domobranska pukovnija HV-a, Izviđačko-diverzantska satnija Glavnog stožera HV-a, Specijalna postrojba MUP-a HR HB, 60. gardijsko-desantna bojna HVO-a, 22. diverzantski odred HVO-a kojima su zapovijedali generali Ante Gotovina, Rahim Ademi, Ljubo Ćesić Rojs, Damir Krstičević, Ivan Korade, Miljenko Filipović, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić i Željko Glasnović.

Komentara 59

PA
patuljčica..
11:35 22.04.2011.

dtunjic Gdje sam ja napisala da su Hrvati genocidan narod? Gdje sam ja napisala da je ijedan narod genocidan?

PA
patuljčica..
12:05 22.04.2011.

dtunjic Patuljci sa veliko P (Patuljci) je ime odnosno nadimak. Patuljci sa malo p ( patuljci ) značilo bi patuljke. Dogodi se da se forumaše koji ne poštuju osnovna pravila hrvatskog jezika ne razumije.

PI
PIDOČA
10:32 22.04.2011.

dobiješ rat,a nesmiš se vratit kući.. kako,??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije