Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELI KONZISTENTNU POLITIKU

Rohatinski: Zamrzavaju plaće, a dižu cijene cigareta i plina

12.11.2008.
u 20:03

– Ne želim ulaziti u konkretnu mjeru, ali mogu reći da podržavam sve što bi moglo voditi smanjivanju proračunskog deficita. Pritom moram istaknuti kako nikako ne treba izgubiti iz vida da svaka politika mora biti konzistentna. A ako se ide prema zamrzavanju plaća, onda u tom slučaju ne bi trebalo ići na mjere koje mogu povećati inflaciju – rekao nam je guverner HNB-a Željko Rohatinski kad smo ga zamolili da prokomentira prijedlog premijera Sanadera za zamrzavanje plaća u 2009. godini.

– Nije konzistentna politika uz zamrzavanje plaća podizati cijene cigareta za 5 kuna, podizati cijenu plina te povećavati participacije u zdravstvu – poručio je Rohatinski.


Premijer Sanader najavljuje nove mjere
Video: Sanela Majdandžić

Na pitanje je li se država odlučila na štednju i dokidanje proračunskog deficita zato što se ne može zadužiti u inozemstvu te je li postignuta nekakva nagodba između poduzeća o tome da se država zaduži kod domaćih banaka te poduzećima obeća opća štednja, guverner Rohatinski samo je kratko rekao kako se stvara opći konsenzus da bi se u inozemstvu ipak bilo puno lakše zadužiti državi nego što će to biti hrvatskim poduzećima. Koliko je Rohatinskom poznato, o tome tko će se zaduživati u inozemstvu pod vrlo nepovoljnim uvjetima nema još nema nekog konkretnog dogovora. (G. D.)

Ekonomisti: Zamrzavanje plaća govori da su nas poslušali
– Hrvatska udruga poslodavaca predložila je Vladi set prijedloga i pritom smo rekli da plaće realno mogu rasti jedino ako se smanje porezi i davanja poslodavaca – ustvrdio je Đuro Popijač, ravnatelj HUP-a. – Prijedlog Vlade o zamrzavanju plaća govori o tome da su nas poslušali. Usto pozdravljam i najavu proračunskog deficita od nula posto, što govori o tome da se država neće dodatno zaduživati, što će s jedne strane osloboditi kreditni potencijal gospodarstvu. Mjere bi trebale omogućiti najveću moguću zaposlenost i očuvanje gospodarstva. I sindikati se trebaju ponašati odgovorno jer u suprotnom se neće imati što spašavati – kaže Popijač.

Oporba: Sanader želi spasiti vlastitu političku kožu

Treba ukinuti beneficije i povlaštene mirovine

Obamini cvrčci i Sanaderovi mravi

Sanaderove mjere

Jurčić: Hrvatska se teško može nositi s krizom jer previše uvozi

Danijel Nestić, analitičar s Ekonomskog instituta, zalaže se za stabilan i uravnotežen proračun. Zamrzavanje plaća u javnom sektoru, tvrdi, za to je dobar način. Vjeruje da postoji širi dogovor socijalnih partnera te da je izgledno da bi mogli pristati na ove uvjete u zamjenu za odustajanje od otpuštanja. (T. I.)



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije