Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
d. maćešić osuđen

Roditelji u šoku: 
Dobio je samo 2 godine, a mi smo ostali bez djeteta

Dejan Maćešić (1)
Daniel Kasap/PIXSELL
05.12.2012.
u 14:55

Kazna je minimalna 
jer se pokajao, jer je sve priznao i jer je u teškom stanju. U mučnoj atmosferi sestra je izlazeći iz sudnice kazala: “Sve vas je kupio!"

Kad je u srijedu čuo da je Dejanu Maćešiću, suvlasniku One2playa, izrečena kazna od dvije godine zatvora jer je pijan Infinityjem FX usmrtio mladog motociklista Sinišu Smiljanića, njegov otac u nevjerici je zavrtio glavom i izašao iz sudnice ne želeći slušati obrazloženje presude. Majka je ridala, a Dejan Maćešić samo je zurio u pod. Nakon nesreće izgubio je 14 kg, pati od PTSP-a, depresije, tjeskobe i pod stalnom je terapijom, potvrdio je sudski vještak dr. Željko Marinić.

Stalno zurio u pod

Maćešić ni riječi nije rekao ni prije presude u sudskom hodniku kada ga je otac, slomljen od boli, verbalno napadao da mu je ubio sina. Za sve one koji ne razmišljaju kad pijani sjednu za volan i prođu kroz crveno uz zatvorsku kaznu, upozorenje im treba biti i to kako danas izgleda Maćešić. Kao “fikus” koji je vlastitom krivnjom isisao iz sebe život. Ali roditelju koji tuđom krivnjom izgubi dijete neusporedivo je gore i ima pravo na gorčinu prema optuženom i na ljutnju zbog male kazne pa je  Smiljanićeva majka izlazeći iz sudnice zavapila: “Moje je dijete imalo samo 22 godine, a on je dobio samo dvije godine za njegov život”. Sutkinja Renata Pražetina proglasila ga je krivim jer je 7. srpnja, s najmanje 1,89 promila alkohola u krvi Infinityjem FX Ulicom Savezne Republike Njemačke u križanje s Avenijom Dubrovnik ušao dok je na semaforu bilo crveno svjetlo i skrivio smrt mladića koji je u križanje ušao na zeleno svjetlo poštujući sve propise. Maćešić je na prvom ročištu sve priznao govoreći da ga osjećaj krivnje razara iz dana u dan. Iako je za ovakvu nesreću predviđena kazna zatvora od tri do deset godina, sudsko vijeće izreklo mu je kaznu ispod minimuma zbog izrazito olakotnih okolnosti.

– Priznanjem je doprinio da suđenje završi nakon samo dva ročišta. Njegovo kajanje izlazi iz okvira dosad viđenih priznanja optuženika u ovakvim postupcima (malo je optuženih za teške nesreće koji ne pokušavaju minorizirati odgovornost, op. a). Iskreno se pokajao i trpi zdravstvene posljedice, pogođen onim što je počinio. Dosad je vodio uredan obiteljski život i nije bio osuđivan. Svrha je kazne i generalna i specijalna prevencija koje su ovdje u koliziji. Javnost očekuje oštru osudu, a cilj je specijalne prevencije da se ispuni svrha kažnjavanja u odnosu na optuženika koja će se, smatram, ovom kaznom postići – obrazložila je sutkinja. Sestra i majka poginulog mladića burno su i emocionalno reagirale na presudu. Sestra je izlazeći iz sudnice kazala sutkinji: “Sve vas je kupio!”. Pozvana je i pravosudna policija da ih izvede iz sudnice.

Život mi je uništen

– Ja zbog njega više nisam sposobna za život. Pogledajte moje dijete, kako je bio dobar. Izlazio je van sa 20 kuna – plakala je ispred suda majka, a otac ponavljao da mu je život uništen. Sestra je u nevjerici vrtjela glavom pitajući se što je trebao učiniti da dobije minimalnu kaznu.

>> Suvlasnik One2playa pušten na slobodu uz jamčevinu od 800.000 kn

Ključne riječi

Komentara 79

ST
starcek
15:11 05.12.2012.

...ok,dobil je dvije godine...mene zapravo zanima koliko će on efektivno odsjediti?...

PO
popeye
15:13 05.12.2012.

Sramotno mala kazna za pijanog bahatog vozača koji je ugasio nečiji život i rastužio obitelj i poznanike....

TA
tania
15:15 05.12.2012.

Odlično, bravo Ljubo. Sad nek ovaj junac koji je jučer ono dijete ubio i oca mu, uzme tebe kao odvjetnika i copy/pastea riječi obrane kojom se služio i lijepo nek pravosuđe i njemu da samo 2 godine za djelo za koje je predviđena kazna 3 godine. Hej, tip je prošao kroz crveno, pijan u bijesnom terencu i dobio je 2 godine. Ovaj jučer nije bio pijan, znači dobit će koliko? Godinu i pol? Dobro je netko rekao...ako trebaš nekog ubit, samo ga autom pogazi i za 2 godine max si vani. Strašno. Vjerujem da se kaje, nije lako imati nekoga na duši, ali ovakve presude nisu preventiva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije