Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milanka opačić:

'Roditelji manipuliraju djecom i zlostavljaju ih radi svojih interesa u 30% razvoda'

Milanka Opačić,Ivana Milas Klarić
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/6
30.06.2014.
u 14:35

Ministrica je sudjelovala na raspravi o pravnom položaju djeteta u novom Obiteljskom zakonu koji stupa na snagu 1. rujna

Obiteljski zakon stupa na snagu 1. rujna, a do tada će se krenuti s osnivanjem četiriju regionalnih centara za pravne zastupnike djece i osoba lišenih pravne sposobnosti, najavila je Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih u Uredu pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić koja je danas organizirala raspravu o pravnom položaju djeteta u novom Obiteljskom zakonu.

– U oko 70 posto razvoda roditelji se dogovore o zajedničkoj skrbi za djecu i za njih je predviđen zajednički roditeljski plan. Ostalih tridesetak posto konfliktni su razvodi gdje roditelji manipuliraju djecom i zapravo ih zlostavljaju radi svojih interesa, bilo da je riječ o osveti, podjeli imovine, povrijeđenoj taštini i sl. Dijete je u fokusu interesa Zakona pa su u ovim slučajevima predviđene sankcije, od opomene i naknade štete za slučaj da je roditelju koji ne živi s djetetom onemogućen predviđeni susret s djetetom, do mogućnosti promjene odluke o skrbništvu – navodi Opačić i dodaje da više od 80 posto ljudi u centrima za socijalnu skrb tvrdi da su nove odredbe bolje i da će im olakšati rad.

Pravobraniteljica Milas Klarić istaknula je da su baš problemi skrbi najčešće pritužbe te istaknula važnost osnivanja obiteljskih sudova. Na pitanje o odredbi po kojoj 14-godišnjaci smiju pokretati postupke za zaštitu svojih prava, rekla je da ne očekuje zloporabe ni masovno pokretanje postupaka, ali i da je neshvatljivo ono što se vidi u brojnim spisima, primjerice, da se šesnaestogodišnjaka uopće nije pitalo što misli o tome kako bi trebali izgledati njegovi susreti s roditeljem s kojim ne živi.

>>I homoseksualcima se priznaje 'izvanbračna zajednica'
 

Komentara 9

Avatar Vuglec
Vuglec
15:09 30.06.2014.

Ministrice kako će ti vaši stručni timovi u centrima za socijalnu skrb odjednom preko noći moći prepoznati manipulirajućeg roditelja i po kojim kriterijima, ako to sve ove godine nisu mogli ili nisu htjeli? Ili će po već ustaljenoj praksi ui u situacijama kada je majka ta koja manipulira djetetom, raspodjeljivati krivnju na oba roditelja?

CR
crnaguja1950
14:54 30.06.2014.

A Milanče bi valjda sa skupinom ozlojeđenih baba kojima se okružila trebala znat što je dobro za moje djete?a udala se nije...niti razvela...posvojila djete a nikad je nema doma....trebalo bi joj ga oduzet

Avatar velika jabuka
velika jabuka
15:22 30.06.2014.

opet su samo zagrebali po površini. zna li Opačička koliko 40-godišnjaka, pa i mlađih i starijih žive kod roditelja i od roditeljskih primanja? i oni mogu biti izmapulirani od jednog roditelja da bi naštetili drugom roditelju. postoji i jedna kategorija koja je pri razvodu u jednako nepovoljnom položaju kao i maloljetna djeca: to je starija supruga kućanica...niti ima uvjete za zapošljavanje, nit je 'stvorila' imovinu. niti je zakon benda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije