Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Roditelji Kristiana Vukasovića traže 700.000 kuna odštete od države

Odvjetnik Ljubičić potvrdio nam je kako je u zahtjevu upućenom Općinskom državnom odvjetništvu naveo četiri institucije koje Kristijanovi roditelji smatraju odgovornima za smrt svoga sina
22. listopada 2019. u 08:21 14 komentara 836 prikaza
Kristian Vukasović
Foto: Facebook

Roditelji Kristiana Vukasovića (18), Kristina i Stipan Vukasović, od Općinskog državnog odvjetništva u Splitu zatražili su naknadu štete zbog smrti svoga sina do koje je došlo u vrijeme dok je bio u rukama institucija. Kako nam je potvrdio njihov odvjetnik Vinko Ljubičić, riječ je o zahtjevu za odštetu od 700.000 kuna.

STIGLI NALAZI OBDUKCIJE Kristian Vukasović umro od zatajenja srca, na tijelu imao ozljede

Riječ je o pokušaju nagodbe i mirnog rješenja spora, što sukladno Zakonu o parničnom postupku tužitelj mora učiniti prije tužbe protiv Republike Hrvatske koja će, vrlo izvjesno, također uslijediti.

Odvjetnik Ljubičić nam je potvrdio kako je u zahtjevu upućenom Općinskom državnom odvjetništvu naveo četiri institucije koje Kristijanovi roditelji smatraju odgovornima za smrt svoga sina: Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, Općinski sud u Splitu, splitski zatvor na Bilicama i Bolnicu za osobe lišene slobode, odnosno Svetošimunsku u Zagrebu. Iz lanca institucija koje drže odgovornima izostavili su policiju, smatrajući kako je bila korektna, kao i splitski KBC, gdje su se 24 dana borili za Kristijanov život nakon što je iz zatvora Bilice dovezen u stanju kome i, kao što je poznato, nikada se nije probudio.

– Poslali smo zahtjev Općinskom državnom odvjetništvu, ali to ni u kojem slučaju ne znači da ćemo odustati od traženja konkretnih krivaca, odgovornih za smrt Kristiana Vukasovića. Obitelj ponajprije želi nedvojbeno utvrditi da je propusta u nadležnim službama bilo, a naravno da želimo otkriti kako je do tih propusta došlo i na kraju tko je za njih odgovoran – kaže odvjetnik Vinko Ljubičić.

Zatvor u Splitu Umro od straha Bivši cimer: Kristian je bio dijete. Rezao si je vene, trpali su ga tabletama...

U zahtjevu je navedeno kako je od 30. ožujka 2019., kada je Kristian Vukasović lišen slobode, pa do 1. kolovoza 2019., kada je u stanju kome zaprimljen u splitski KBC, u sveukupnom tretmanu mladića došlo do niza propusta i to kod svih navedenih državnih tijela, što je u konačnici dovelo do njegove smrti.

– Iznos koji smo naveli ispod je uobičajenih koji se traže u ovakvom postupku. Međutim, roditeljima novci ne znače ništa, žele utvrđivanje krivaca i kazneni progon osoba koje su pridonijele konačnom ishodu, odnosno smrti njihova sina. Postoji mogućnost da se između obitelji i države sklopi nagodba, ali ovo je samo jedan od niza postupaka koje planiramo pokrenuti – kaže Ljubičić. Ističe kako obitelj Kristiana Vukasovića neće imati mira dok se ne utvrdi tko je odgovoran za smrt njihova jedinca, osobe s dijagnosticiranim ADHD-om i piromanijom, kojega je sustav tretirao kao zdravu, odraslu osobu.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • De der:

  U Americi bi zbog smrti osobe, izazvanom zbog pogreške državnih institucija, roditelji ili nasljednici tražili milijardu dolara oštete najmanje. Pa bi država morala znati koga stavlja na koje radno mjesto. Treba provjeriti diplome odgovornih, sposobnost i (kumske) veze.

 • dalibor.hren:

  Mali je, na žalost umro. No, to ne znači da je heroj!

 • Avatar indigo25
  indigo25:

  bio je sa 12 ljudi u sobi nitko nije ništa primjetio. I na kraju država kriva. Pa jevili su da je mali imao hematome po tijelu.