Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krive četiri institucije

Roditelji Kristiana Vukasovića traže 700.000 kuna odštete od države

Kristian Vukasović
Foto: Facebook
22.10.2019.
u 08:21

Odvjetnik Ljubičić potvrdio nam je kako je u zahtjevu upućenom Općinskom državnom odvjetništvu naveo četiri institucije koje Kristijanovi roditelji smatraju odgovornima za smrt svoga sina

Roditelji Kristiana Vukasovića (18), Kristina i Stipan Vukasović, od Općinskog državnog odvjetništva u Splitu zatražili su naknadu štete zbog smrti svoga sina do koje je došlo u vrijeme dok je bio u rukama institucija. Kako nam je potvrdio njihov odvjetnik Vinko Ljubičić, riječ je o zahtjevu za odštetu od 700.000 kuna.

Riječ je o pokušaju nagodbe i mirnog rješenja spora, što sukladno Zakonu o parničnom postupku tužitelj mora učiniti prije tužbe protiv Republike Hrvatske koja će, vrlo izvjesno, također uslijediti.

Odvjetnik Ljubičić nam je potvrdio kako je u zahtjevu upućenom Općinskom državnom odvjetništvu naveo četiri institucije koje Kristijanovi roditelji smatraju odgovornima za smrt svoga sina: Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, Općinski sud u Splitu, splitski zatvor na Bilicama i Bolnicu za osobe lišene slobode, odnosno Svetošimunsku u Zagrebu. Iz lanca institucija koje drže odgovornima izostavili su policiju, smatrajući kako je bila korektna, kao i splitski KBC, gdje su se 24 dana borili za Kristijanov život nakon što je iz zatvora Bilice dovezen u stanju kome i, kao što je poznato, nikada se nije probudio.

– Poslali smo zahtjev Općinskom državnom odvjetništvu, ali to ni u kojem slučaju ne znači da ćemo odustati od traženja konkretnih krivaca, odgovornih za smrt Kristiana Vukasovića. Obitelj ponajprije želi nedvojbeno utvrditi da je propusta u nadležnim službama bilo, a naravno da želimo otkriti kako je do tih propusta došlo i na kraju tko je za njih odgovoran – kaže odvjetnik Vinko Ljubičić.

U zahtjevu je navedeno kako je od 30. ožujka 2019., kada je Kristian Vukasović lišen slobode, pa do 1. kolovoza 2019., kada je u stanju kome zaprimljen u splitski KBC, u sveukupnom tretmanu mladića došlo do niza propusta i to kod svih navedenih državnih tijela, što je u konačnici dovelo do njegove smrti.

– Iznos koji smo naveli ispod je uobičajenih koji se traže u ovakvom postupku. Međutim, roditeljima novci ne znače ništa, žele utvrđivanje krivaca i kazneni progon osoba koje su pridonijele konačnom ishodu, odnosno smrti njihova sina. Postoji mogućnost da se između obitelji i države sklopi nagodba, ali ovo je samo jedan od niza postupaka koje planiramo pokrenuti – kaže Ljubičić. Ističe kako obitelj Kristiana Vukasovića neće imati mira dok se ne utvrdi tko je odgovoran za smrt njihova jedinca, osobe s dijagnosticiranim ADHD-om i piromanijom, kojega je sustav tretirao kao zdravu, odraslu osobu.

Ključne riječi

Komentara 14

DD
De der
09:58 22.10.2019.

U Americi bi zbog smrti osobe, izazvanom zbog pogreške državnih institucija, roditelji ili nasljednici tražili milijardu dolara oštete najmanje. Pa bi država morala znati koga stavlja na koje radno mjesto. Treba provjeriti diplome odgovornih, sposobnost i (kumske) veze.

DH
dalibor.hren
10:56 22.10.2019.

Mali je, na žalost umro. No, to ne znači da je heroj!

Avatar Feral
Feral
12:12 22.10.2019.

Dobiti će duplo golo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije