Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE ZAKAZAO

Roditelji će dići tužbu: Tri tjedna nakon Kristianove smrti još se čeka nalaz obdukcije

Kristian Vukasović
Foto: Facebook
18.09.2019.
u 19:26

– Jednostavno, dođu mi crne misli, čujem glasove, uznemirim se i ne mogu se smiriti dok nešto ne zapalim – rekao je Kristian na ispitivanju kod suca istrage

Neutješni roditelji Kristiana Vukasovića, 19-godišnjaka s poteškoćama koji je bio u zatvoru jer je podmetnuo požar, a umro je u KBC-u Split, još uvijek čekaju nalaz obdukcije nakon kojega će podići tužbe protiv nadležnih institucija koje su prema mišljenju njihova odvjetnika Vinka Ljubičića odgovorne za smrt njihovog jedinca. 
Ni tri tjedna nakon što je utvrđeno da je mladić s poteškoćama i dijagnosticiranim ADHD-om i piromanijom “umro od straha”, nema još detaljnog nalaza s patologije splitskog KBC-a.

Priznao palež

Obdukciju je zatražilo Općinsko državno odvjetništvo koje također želi rasvijetliti okolnosti tragičnog događaja te utvrditi je li bilo kaznenog djela i nezakonitosti. Za obitelj Kristiana Vukasovića nema dvojbe, mladić je žrtva sustava koji ga uzeo u svoj žrvanj i samljeo te želea utvrđivanje odgovornosti i kažnjavanje krivca.
Tko je zakazao, sud, vještaci, tužiteljstvo, zatvorski sustav ili bolnica, utvrdit će se sudskim postupkom do kojega će zasigurno doći, kako nam je potvrdio odvjetnik Ljubičić.


– Na žalost, nalaz s obdukcije još uvijek čekam. Prošlog tjedna službeno sam ga zatražio od Odjela za patologiju i sudsku medicinu splitskog KBC-a i dobio sam službeni odgovor da se obavljaju dodatne pretrage i sveobuhvatan nalaz još nije gotov. Sutra će mi doći i Kristijanov otac, sve ovo dugo traje, ali nema razloga za brzanje. Sve okolnosti treba detaljno analizirati, nikakvog razloga za žurbu nema – kaže Ljubičić.


Dodaje kako o ovom slučaju ne želi spekulirati i iznositi svoje sumnje prije nego što dobije nalaz obdukcije i detaljno ga prouči.


– Vodim se načelom zaštite interesa obitelji Vukasović i iz pijeteta prema mladiću i njihovom gubitku ne mogu ništa reći. Bilo bi neozbiljno iznositi pretpostavke. Nakon što pomno proučim nalaz, dignut ću tužbu. Protiv koga, vidjet ćemo – poručio je Ljubičić.


Kristianov otac Stipan Vukasović, nakon što je dao ekskluzivan intervju Slobodnoj Dalmaciji i ispričao mučne detalje patnje koju je zatvor prouzročio njegovu sinu, kojega su u više navrata hospitalizirali u bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu te ga potom vraćali u ćeliju, također ne želi izlaziti u javnost prije nego što dobije potpuni nalaz obdukcije. 
Kristian je priveden 31. ožujka 2019. u Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, nakon što je u tri dana izazvao četiri požara koja je zapalio blizu obiteljske kuće svoga oca u Sumpetru Jesenice kod Omiša. Sam se predao policiji i predao im upaljač kojim je pripaljivao vatru. Poslije je istražiteljima rekao da ga je pekla savjest i nije želio da nekoga drugog optuže zbog njegova djela. 
Određen mu je istražni zatvor.

Općinsko državno odvjetništvo u svom objavljenom očitovanju ističe da je nakon privođenja dežurni zamjenik odmah pozvao stalnog sudskog vještaka psihijatra koji je svoj nalaz i mišljenje dao nakon što je obavio razgovor s osumnjičenim te izvršio uvid u cjelokupnu dokumentaciju spisa.
“Prilikom ispitivanja u državnom odvjetništvu osumnjičeni je jasno pratio tijek ispitivanja, davao osobne podatke i razumio upozorenja kao i ono što mu se stavlja na teret te se branio šutnjom, a njegove sposobnosti nisu dovedene u pitanje jer nisu postojale, niti su nalazom i mišljenjem Zavoda za vještačenje utvrđene, intelektualne poteškoće ili poslovna nesposobnost. Osumnjičeni je bio raspravno sposoban i ubrojiv, a ranije dijagnosticirana hiperaktivnost i poremećaj ponašanja i emocija prema mišljenju vještaka nisu utjecali na njegovu ubrojivost”, napisali su u splitskom ODO-u.

“Dođu mi crne misli”

Kristian je na ispitivanju kod suca istrage na ročištu za određivanje istražnog zatvora, kojega je zatražilo tužiteljstvo, priznao počinjenje kaznenog djela i naveo da je i prije podmetao požare.


– Jednostavno, dođu mi crne misli, čujem glasove, uznemirim se i ne mogu se smiriti dok nešto ne zapalim – rekao je.
 ODO je, kako su naveli, “rukovodeći se nalazom i mišljenjem stalnog sudskog vještaka psihijatra koji je istaknuo kako postoji opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao počiniti isto ili teže kazneno djelo s obzirom na to da je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio bitno smanjeno ubrojiv jer boluje od piromanije” zatražio istražni zatvor što je sudac istrage odobrio.
 Kristiana Vukasovića 1. travnja odvode u zatvor na Bilice.

Kao hiperaktivnoj osobi boravak u skučenom prostoru teško mu je pao, dolazi do visoke uznemirenosti, panike, straha, suicidalnih misli te je nakon 10-ak dana prvi put odvezen u Svetošimunsku. Nakon dva tjedna vraćen je u Split, ali bilo mu je sve gore pa su ga još dva puta slali u Zagreb i vraćali.

U međuvremenu je podignuta optužnica, a 23. srpnja već je izrečena presuda od osam mjeseci zatvora. Sudac Marijo Franetović produljio mu je istražni zatvor. Kristian je vraćen na Bilice. Tjedan dana poslije u komi ga dovoze u splitski KBC. Nikada se nije probudio. Preminuo je 24. kolovoza.

Dužnost nam je postupati po zakonu

U Općinskom državnom odvjetništvu tvrde da nikada ni od koga nisu zaprimili obavijest da boravak u zatvoru negativno utječe na zdravstveno stanje osumnjičenika.
Ističu da je u konkretnom slučaju njihovo postupanje bilo zakonito i pravilno.
“Dužnost i obveza državnog odvjetnika je postupati sukladno Zakonu i u slučaju kada postoji opasnost da će počinitelj ponoviti, dovršiti ili počiniti novo kazneno djelo, kao što je to bilo u konkretnom slučaju, sukladno zakonskim odredbama tu opasnost prevenirati, odnosno otkloniti”, poručili su.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Drago2603
Drago2603
19:44 18.09.2019.

Nitko roditeljima ne može nadoknaditi tugu i bol za djetetom pogotovo pošto je bijo bolestan nek traže zadovoljštinu na sudu za ljudska prava !!!!

SA
santek
19:59 18.09.2019.

Drago pa oni su ga i strpali u zatvor jer da su vodili brigu o djetetu sa bolestima koje ima niti bi palio niti bi ikada završio iza rešetaka i sada došli do pameti da mu je kao u zatvoruu trebala 24 sat skrb a što su oni radili onda dok nije bio pritvoren

NE
neboiznadzagreba
23:48 18.09.2019.

Kada je Hitler odlučio "očistiti" Njemačku od "beskorisnih elemenata", psihičkih bolesnika i invalida, uz pomoć liječnika i njegovatelja usmrćeno je nekoliko desetaka tisuća ljudi,kažu da je nekakav upit ili prigovor uložila koja tisuća obitelji, ostali su iz straha šutjeli..Hvala Bogu, Kristijanovi roditelji ne moraju šutjeti, trebaju tužiti sve: državu, ministra, upravitelja, liječnike, suca,odvjetnika koji ga je zastupao po službenoj dužnosti, svaki kotačić sustava koji je dopustio da se ovako surovo ponijelo prema nekome je trebalo pomoći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije