Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovna inovacija

Roboti za radove u cjevovodima nose potpis sisačkog dvojca

\'20.01.2011., Sisak - Borislav Kostic i Darko Janic izradili su robotska kolica za video inspekciju kanalaizacije. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
\'Nikola Cutuk/PIXSELL\'
11.02.2011.
u 09:30

Postoji nepovjerenje prema domaćem pa mnogi plaćaju skuplju uslugu drugih, kaže Kostić

Dugogodišnje prijateljstvo Borislava Kostića i Darka Janića, zajedničko školovanje i afiniteti, pretočeni su u ozbiljan inovatorski rad, potvrđen zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama na sajmovima inovacija. Dvojica sisačkih elektroničara, Borislav, koji ima vlastitu tvrtku ElektronCo, i Darko, zaposlen na procjeni i likvidaciji šteta u sisačkoj Croatiji osiguranju, dokazali su koliko je mala granica između igre i ostvarenja velikih inovatorskih poslovnih projekata. Zajednički danas proizvode višenamjenska robotska vozila za inspekciju, snimanje i čišćenje cjevovoda promjera od 50 milimetara do dva metra.

Niti jedna reklamacija

Spremni su i sposobni za svaku potrebu projektirati i izraditi posebno vozilo i opremiti ga nužnom opremom. Iako ideja nije nova, oni su u projekt unijeli mnogo novina. Osim toga, njihova su vozila dvostruko jeftinija od industrijskih, djelotvornija su i pouzdanija u radu.

– Već desetak godina usavršavamo svoje ideje i svaki nam je model vozila sve bolji. Volimo sami s njima raditi, pa nam nije cilj prodavati vozila, već kompletnu uslugu. Nažalost, na tržištu još postoji nepovjerenje prema domaćoj pameti i proizvodu pa mnogi plaćaju skuplju uslugu drugih. Za naša vozila prodana u protekle četiri godine nismo imali ni jednu reklamaciju. A nije rijedak slučaj da uslugu pružaju drugi, a pri kvaru opreme traže naš servis – objašnjava Borislav. Pri konstrukciji kolica koriste isključivo opremu koja se može nabaviti u Hrvatskoj. Često montiraju motore iz bušilica ili brusilica, a i druge dijelove koriste iz raznih alata. Preciznim proračunima mogu dobiti najučinkovitiju snagu i brzinu.

Kad im zapne, zovu nas

– Nerijetko drugi dobro zarađuju nadzorom i snimanjem nekoliko kilometara cjevovoda, a mi iza njih rješavamo probleme. Kada zapne, onda pozovu nas da probijemo metar ili dva začepljenog cjevovoda. A usluga se plaća po metru – dodaje Darko. U drugim sredinama, primjerice Kutini, imaju sve više posla. I vodoinstalateri sve češće koriste njihovu opremu, koja nije samohodna, ali učinkovito detektira kvarove na kućnim instalacijama. Sisački su elektroničari posebno ponosni na svoje "vodene grablje", koje s četiri mlaznice pouzdano čiste svaki talog mulja u cjevovodu. Od Darka i Borislava još se mogu očekivati brojne medalje sa sajmova inovacija, jer njihov proizvod nikad nije konačan. Već razmišljaju kako mu dodati neku novu funkciju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije