Naslovnica Vijesti Hrvatska

Robert Pauletić na Facebooku komentirao prijavu protiv Thompsona

'Kod nas policija ispituje i prijavljuje pjevača koji u sklopu pjesme izgovori pozdrav koji čak nije ni izvorno ustaški, nego ima šire, povijesne konotacije', napisao je Pauletić.
06. kolovoza 2016. u 10:46 102 komentara 12037 prikaza
Robert Pauletić
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Prijavu koju je pjevač Marko Perković Thompson dobio zbog stihova 'Za dom spremni' na svom je Facebooku komentirao i zamjenik ministra turizma Robert Pauletić.

'Ne bih se puno izjašnjavao o tom slučaju, samo bih objavio fotodokument (od ukupno tri fotografije). Bio sam godine 2013. u Rimu na utakmici Roma-Inter. Stadion Olimpico. Na ulazu u stadion (slika 1) koči se divovski obelisk na kojem piše MUSSOLINI. Uđeš unutra na stadion, eto ti goleme ploče, i to očito nedavno renovirane (slika 2) na kojoj piše: "23. ožujka 1919. Mussolini je osnovao fašističke borbene odrede" (fašističke odrede koji su mi, usput rečeno, u Drugom svjetskom ratu u Istri strijeljali dida, Petra Pauletića).

Posvuda (ali posvuda!) oko stadiona na tlu piše DUCE DUCE DUCE (također friško obnovljeno!), a eto i slike 3 koja pokazuje kako to izgleda. Sve to isto tako stoji i danas, godine 2016., usred Rima i EU. Kad dođeš na Olimpico, osjećaš se kao da si došao u 1934. godinu, samo čekaš da se odnekud pojavi Mussolinijev zet, grof Galeazzo Ciano, i pozdravi "romanamente"! Sad to pokušajte prenijeti u naše krajeve i zamislite obelisk ispred Maksimira na kojem piše PAVELIĆ, unutra ploča na kojoj stoji "3. rujna 1941. Jure Francetić osnovao je Crnu legiju", a na tlu svuda piše POGLAVNIK POGLAVNIK POGLAVNIK. Nezamislivo, je li tako? Eto, kod nas policija ispituje i prijavljuje pjevača koji u sklopu pjesme izgovori pozdrav koji čak nije ni izvorno ustaški, nego ima šire, povijesne konotacije. Pa tko tu koga, da prostite, zajebaje?!', napisao je Pauletić.

>> Thompson sinoć zaradio policijsku prijavu zbog stihova 'za dom spremni'

>> Na koncertu 'Pobjeda za heroje' 50 tisuća ljudi, zvijezda Thompson

HSP-AS o Thompsonu: Umjesto pohvala, dobio je prekršaju prijavu

HSP-AS osudila je danas podnošenje prekršajne prijave protiv pjevača Marka Perkovića Thompsona, koji se tereti da je na donatorskom koncertu u Kninu u jučer navečer "glasno pjevao Za dom spremni".

 "Umjesto pohvala, Marko Perković Thompson nakon odlično organiziranog domoljubnog i humanitarnog koncerta u Kninu, dobiva prekršajnu prijavu", kaže HSP-AS i navodi kako se ta prijava temelji na Zakonu o prekršaju javnog reda i mira, te  kako je HSP AS-u i Domovinskoj koaliciji, jasno da je podignuta zbog izvođenja jedne od Thompsonovih uspješnica koja nije zabranjena u Hrvatskoj. 

Nije li zakon za sve građane isti, pita se ta stranka i tvrdi da "gradonačelnica Siska koja kliče 'Smrt fašizmu-sloboda narodu', veličajući poklik kojim su potpisivane smrtne presude tzv. 'neprijateljima naroda'" biva za to nagrađena kandidaturom za Hrvatski sabor, dok Thompsona ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić "smatra prekršiteljem radi izrečenoga pozdrava koji je dio hrvatske povijesti stvarane davno prije Drugog svjetskog rata i koja, što se tiče HSP AS nije zaboravljena niti će biti ikada zabranjena"!

"Domovinska koalicija će u devetom sazivu Hrvatskog sabora svakako potaknuti javnu raspravu te zahtijevati da se zakonski odredimo prema degradaciji ovog pokliča hrvatskih branitelja koji su devedesetih godina s puškom u rukama branili, stvarali i očuvali suverenu, samostalnu i nezavisnu Republiku Hrvatsku", najavljuju iz HSP-AS-a.

Policija nije ni potvrdila ni demantirala prijavu protiv Thompsona

Šibensko-kninska policija nije ni potvrdila ni demantirala da je Thompson prekršajno prijavljen, glasnogovornica policije Marica Kosor tumači da po zakonu ne može govoriti o osobama koje su prijavljene. Potvrdila je tek da je policija podnijela pet prekršajnih prijava zbog narušavanja javnog reda i mira, te jednu iz Zakona o javnom okupljanju.

Elipso

 • Avatar delminium
  delminium:

  Roberte znaju oni to, znaju oni dobro sto je i kako je. Medjutim njima je cilj opet da Hrvatska nestane s karte svijeta.

 • mikrogrizzly:

  Ni med cvetjem ni pravice! - tako je pisao Krleža... A gledajte nedavni slučaj kad je A. Tomić napisao u svojoj kolumni da bi on njih (tj. njegove neistomišljenike) prošarao mitraljezom na tribinama i prošao lišo, u pravosudnom pogledu. Valjda ... prikaži još! to protumačeno kao licentica poetica, ono poziv na mir i ljubav među ljudima. Dosljedno novouvedenoj praksi policije, možemo očekivati da prekine operu Nikola Šubić Zrinjski i uruči opernom pjevaču prijavu zbog Za dom...

 • dirižabl:

  U nasem suludom drustvu su problem pozdravi ali nije problem ime najljepseg trga u drzavi koji nosi ime jednog od top teset zlocinaca u povijesti