Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razni proizvodi i radionice

Rimski dani u Vinkovcima: Oživljen duh i običaji staroga Rima

Rimski dani u Vinkovcima
Foto: Branimir Bradarić
1/11
25.06.2021.
u 13:34

Ovogodišnje geslo Rimskih dana je “Sretan rođendan Valentinijane, care naš!” pokazat će kako su se rođendani slavili u starom Rimu

Rimskim sajmom započeli su ovogodišnji, 9. po redu, Rimski dani u Vinkovcima koji će na kratko vratiti duh i običaje staroga Rima u gradu na Bosutu. Na sajmu se okupilo 25 izlagača iz Vukovarsko – srijemske županije i šire koji su posjetiteljima pružili razne proizvode.

Organizatori su pripremili i razne radionice poput one u kojoj mališani od glinamola izrađuju razne rimske predmete, posudice i nakit. Učenici Srednje strukovne škole Vinkovci u svom improviziranom vanjskom frizerskom salonu nude usluge pletenja pletenica i izrade frizura po uzoru na one koje su nosile Rimljanke. Tu je i cvjetni rimski nakit, kojega izrađuju učenici 1. i 2. razreda cvjećarskog smjera Poljoprivredno šumarske škole, kao i rimska odjeća i oružje.

Ovogodišnje geslo Rimskih dana je “Sretan rođendan Valentinijane, care naš!” pokazat će kako su se rođendani slavili u starom Rimu. Tako će se danas i sutra prigodno proslaviti 1700. rođendan cara Valentinijana koji je uz brata Valensa jedan od dva rimska cara rođena u Vinkovcima i današnjoj Hrvatskoj.

- Želja nam je ove godine predstaviti proslavu rođendana u rimsko doba kada se po prvi puta i počinju slaviti rođendani na način kakav danas poznajemo. U početku su dan rođenja obilježavali samo imućniji, ali s vremenom se taj običaj proširio među sve slojeve stanovništva. Prije je bilo obrnuto – oni koji slave darivali su i častili svoje goste u znak zahvalnosti bogovima što su im omogućili da prežive rođenje i djetinjstvo koje je u rimsko doba bilo dosta grubo, rekao je ravnatelj Gradskom muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić.

Posjetitelji će tijekom trajanja manifestacije imati priliku i okušati se u jahanju koje je u to doba bilo neizostavno, a oba dana završit će zabavnom notom, odnosno koncertima. Najiščekivaniji dio proslave 1700. rođendana cara Valentinijana je svečana povorka, predstava, borbe gladijatora, živa fontana i raskošna večera koji će se održati u subotu.

Iz Grada Vinkovaca ističu kako su Rimski dani jedna od najboljih promocija Vinkovaca uopće kao i manifestacija koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj posjetitelja.

- Ime Cibala je staro dvije tisuće godina, a mi ga želimo ponovno oživjeti i pokazati kako se živjelo u tom vremenu, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije