Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Rimac tražila da joj se sestra zaposli u HEP-u

Proširenje istrage obuhvaća Sašu Dujmića, člana uprave HEP-a, i Dražena P., urednika jednog lokalnog portala
30. lipnja 2020. u 10:01 54 komentara 3328 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Pravosudni problemi Josipe Rimac, bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave i nekadašnje HDZ-ove uzdanice, kojoj su dok je bila gradonačelnica Knina tepali da je “kninska kraljica”, jučer su se umnožili. Jer dok je ona, s ostalim osumnjičenicima koji su koncem svibnja pritvoreni s njom, čekala istražno ročište na zagrebačkom Županijskom sudu na kojem je odlučeno da je svima njima produljen istražni zatvor, USKOK je priopćio da je protiv nje proširio istragu.

Knin: Josipa Rimac pokušala modno uskladiti tenisice i kaput ODLUKA SUDA Josipi Rimac, Ružici Njavro, Nataši Turbić i Anti Sladiću produljen pritvor

Tražila da ne objavi tekstove

Osim nje, proširenje istrage obuhvaća još četiri osobe, a među tim osobama su novinar Dražen P. s jednog lokalnog portala te Saša Dujmić, član Uprave HEP d.d. nadležan za poslovanje HEP ODS d.o.o., inače predsjednik splitskog HNS-a. USKOK u proširenju istrage njih pet sumnjiči za cijeli niz koruptivnih kaznenih djela poput trgovanja utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita.

>> VIDEO Istražitelji su nadzirali razgovore Josipe Rimac u vozilu: 'Kada sve to prođe, sigurno imaš svojih 500.000 kuna...'

Josipa Rimac se tako sada sumnjiči i da je 25. siječnja 2020., nakon što joj se njezina suosumnjičenica obratila i kazala da nije položila jedan dio državnog ispita, rekla da se vrati članici Državne ispitne komisije, Nadi B. koja je inače zaposlenica Ministarstva državne uprave.

– Reci joj da sam joj poručila da te ponovo ispita – kazala je Josipa Rimac svojoj suosumnjičenici.

Ova ju je pokorno poslušala, a prema tvrdnjama USKOK-a ispada i da ju je pokorno poslušala Nada B., koju se sada sumnjiči da je promijenila ranije sastavljeni zapisnik. Naime, USKOK je sumnjiči da je prije intervencije Josipe Rimac u zapisnik navela da kandidatkinja nije položila cijeli državni ispit te da ga zbog toga mora ponoviti. No nakon intervencije državne tajnice, Nada B. je, kako je USKOK sada sumnjiči, izmijenila taj zapisnik, navevši da je kandidatkinja ispit položila u cijelosti.

Josipa Rimac Afera 'Vjetroelektrane' Uskok proširio istragu protiv Josipe Rimac i još četvero okrivljenika

Osim za muljanje s državnim ispitima, Josipa Rimac se sumnjiči i da je od siječnja 2020. do ožujka 2020., Saše Dujmića, člana uprave HEP d.d. nadležnog za poslovanje HEP ODS d.o.o., zatražila da njezinoj sestri, koja je u to vrijeme bila zaposlena na određeno vrijeme u HEP ODS-u, Elektra Šibenik, osigura prijam u stalni radni odnos, neovisno ima li Elektra Šibenik za tim potrebe ili ne. Dujmić ju je, naravno, bespogovorno poslušao te se sada sumnjiči i da je prvo pribavio sve potrebne suglasnosti za stalno zapošljavanje sestre Josipe Rimac, a zatim i da je sam potpisao suglasnost da se sestra Josipe Rimac zaposli u Elektri Šibenik.

>> FOTO Josipa Rimac dovedena u USKOK

1 / 5

No Josipa Rimac nije samo, kako se sumnja, utjecala na razne državne službenike, bliske suradnike drugih ministara i tome slično, već je svoju poziciju koristila i kako bi utjecala na neke novinare. U konkretnom slučaju na Dražena P., glavnog urednika jednog lokalnog portala. USKOK je sumnjiči da ga je od 5. do 16. ožujka 2020. kontaktirala, nakon što je čula da taj portal istražuje i planira pisati o nezakonitom zapošljavanju u HEP-u. Tražila ga je da prestane to istraživati te mu je dala ponudu kakva se valjda ne odbija:

– Ako ne objaviš te tekstove, sinu ću ti osigurati posao u ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Otočcu – ponudila je Josipa Rimac glavnom uredniku portala.

Zagreb: Škoro sa suradnicima predstavio liste Domovinskog pokreta kršenje prava vlasnika Domovinski pokret protiv zaštićenih najmoprimaca: 'To je nepravda i nedopustivo'

On je na ponudu pristao, odnosno spomenute tekstove njegov portal nije objavio. Nakon toga je Josipa Rimac, kako se sumnja, u više navrata zvala ravnatelja HZZ-a te je od njega tražila da u ispostavi HZZ-a u Otočcu osigura radno mjesto za urednikova sina. Pri tome naravno nije bilo bitno ima li ispostava u Otočcu potrebe za novim čovjekom. Ona se pak obvezala da će, ako bude trebalo, osigurati suglasnost Ministarstva uprave za to radno mjesto. Iz HEP-a su na naš upit poručili da ne mogu komentirati postupke u tijeku.

Čeka se odluka o izručenju

Može se pretpostaviti je da je do proširenja istrage protiv Josipe Rimac došlo na temelju snimki tajno snimljenih razgovora, odnosno nakon što su istražitelji malo detaljnije uspjeli analizirati ono što su prikupili tijekom višemjesečnog tajnog prisluškivanja, koje je bilo naprasno okončano nakon što je Josipa Rimac koncem svibnja u svom vozilu našla “bubu”. Zbog toga se moralo požuriti s uhićenjem nje i ostalih osumnjičenika u aferi Vjetroelektrane. Jedan dio njih se brani sa slobode. Milenko Bašić i Dragan Stipić su u BiH, gdje čekaju kako će se riješiti zahtjev za njihovim izručenjem Hrvatskoj.

INA Loyalty program
Preporuke za vozače
Jeste li čuli za ovih pet zlatnih pravila uštede goriva?
  • Brandfackel2:

    Ako bi kriterij za hapšenje bilo zapošljavanje po rodbinsko-partijskoj vezi, čitavo HDZSDP članstvo završilo bi u pržunu....

  • Sweet:

    E sad zamislite koliko Josipi Rimac ima u HR i koliko "rođi" je zaposleno na taj način!

  • nemanatrag:

    Hrvatice i Hrvati faljen Isus i Marija!