Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rimac: Sve će opet ovisiti o tome hoće li o većini odlučivati Most

U politici nema nemogućih kombinacija i velika koalicija može se pojaviti kao opcija ako Most i dalje bude tvrda opcija, smatra Ivan Rimac.
11. svibnja 2017. u 19:05 15 komentara 2958 prikaza
Most
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Velika koalicija HDZ-a i SDP-a, koja se zazivala uoči i nakon prošlih parlamentarnih izbora proteklih dana se ponovno počela spominjati kao jedna od mogućih opcija u slučaju novih izbora i, ako bi odnos snaga ostao nepromijenjen, opcija je koju ne isključuju ni politički analitičari.

Franjo Tuđman Što je tuđmanizam? 'HDZ je centar. I dok sam živ, neću dopustiti klerikalizaciju'

Uvjet izvanredni izbori

Sociolog Slaven Letica smatra da je velika koalicija moguća, ali isključivo nakon izvanrednih izbora, ako bi se pokazalo da je to jedini način na koji se može formirati većinska vlada. Ističe, međutim, kako bi takva koalicija morala biti programski vrlo precizno definirana te s ograničenim rokom trajanja, a uzor bi se, kaže, mogao tražiti u velikim koalicijama u Njemačkoj.

– Takva koalicija ima smisla samo nakon izvanrednih izbora i ako se ne može uspostaviti normalna većinska vlada. Mislim da bi se to moglo dogoditi, pogotovo sada, kada je potpuno jasno da su odgovornosti za sve velike nevolje u kojima smo se našli zapravo zajedničke. Možda bi to pružilo šansu da funkcioniramo bez parlamentarne oporbe, ali sa snažnom javnom oporbom, prije svega preko medija – tumači Letica.

I ranije je dolazilo do razočaranja

Ne misli da bi dvije velike stranke unaprijed morale biračima objasniti da je moguća i velika koalicija. – Unaprijed to nije moguće govoriti. Birači će iskazati političku volju za stranke, nezavisne liste itd., a onda, ako se ne može stvoriti većinska vlada, ne dolazi do prijevare njihove političke volje ako bi se formirala takva većinska koalicija. Međutim, treba ponoviti da je to opcija samo u slučaju da se drugačije ne bi mogla oformiti većinska vlada – kaže Letica. 
Što se tiče Mosta kao “okidača” za formiranje velike koalicije, Letica podsjeća da protestni glasovi i na njima nastale stranke nisu novost na hrvatskoj političkoj sceni i ne predviđa im dug život.

Franjo Tuđman Davor Ivanković Tuđman je pazio na ravnotežu ‘lijevih’ i ‘desnih’ u HDZ-u

– Praktično već petnaest godina imamo takve pojave – prije mosta bili su Laburisti i drugi. U Hrvatskoj je uvijek bilo između 10 i 15 posto birača koji nisu bili birači ni SDP-a ni HDZ- a i onda su samo mijenjali iluzije. Vjerovali su da treći put može osigurati nešto što velike stranke ne osiguravaju, ali tu je uvijek dolazilo do razočaranja – podsjeća Letica.

Izazov za konkurente

Politički analitičar Ivan Rimac kaže da će sve ovisiti o novom rasporedu snaga nakon novih parlamentarnih izbora i hoće li Most opet biti odlučujući faktor bez kojeg se neće moći sastaviti nova većina. No naglašava kako u politici nema nemogućih kombinacija i bude li Most i dalje tvrda opcija, i velika koalicija može se pojaviti kao opcija.

Andrej Plenković i Davor Bernardić Izborne kombinacije Za veliku koaliciju HDZ i SDP samo ako je ugrožena država

– Problem s Mostom je što će neki koalicijski partneri SDP-a biti protiv, poput HNS-a i IDS-a, što se vidi iz njihovih izjava koje daju zadnjih dana. A što se tiče velike koalicije HDZ-SDP, problem je što su SDP i HDZ dvije stranke koje međusobno konkuriraju. Njihov međusobni dogovor bi bio izazov i za njih same, ali i veliki izazov za njihove birače koji bi u velikoj mjeri izgubili ideološku orijentaciju. Bilo bi tu jako puno negodovanja i nezadovoljstva što je i razumljivo jer je nekoliko generacija odgojeno na toj dualnosti – naglašava Rimac.

Andrej Plenković Renata Rašović Medeni mjesec Plenkovića i njegovih birača upravo je okončan Milorad Pupovac i Andrej Plenković Iva Boban Valečić Plenkovićev hod po žici može ugroziti i najmanji povjetarac Krešo Beljak OPOVRGNULI NATPISE Iz HSS-a poručili: Nećemo dati potporu Andreju Plenkoviću      
Žena bi mogla izgubiti stan uredno kupljen
apsurdna situacija
Kupila stan s čistim papirima i uložila mnogo novca u renovaciju, a sada bi mogla ostati bez njega
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • AMD------------------------:

    njemacki primjer ? pa nije u njemackoj koalicija sed sa sde- most je jedini koji ima rednost njemackih stranaka !

  • portugisac:

    Tko god spomene veliku koaliciju a misli na SDP i HDZ taj onda ne zna o čemu priča. Mi se nikako ne možemo ugledati u NJemačku jer tamo su SPD i CDU/CSU demokratske stranke naj manje 80 godina. HDZ je ... prikaži još! demokrščanska stranka i državotvorna. SDP je još uvijek SKH a dokaz tome je arhiv SKH i bez potpisa SDP-a ne može se imati uvid u arhiv. Bolje je iči na nove izbore.

  • Kolo_Tg:

    Jako lose analize, krecu od predpostavke da ovdje ima nesto posteno.