Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzbuna u Rimu

Rim (domaćin summita EU) pod uzbunom nakon Londona

RIM
Foto: Speranza
23.03.2017.
u 12:27

Policija u Rimu pod uzbunom je nakon što je u srijedu izveden napad u blizini britanskog parlamenta, a sve to uoči summita EU-a kojim će se u subotu obilježiti 60. godišnjica potpisivanja Rimskih sporazuma, osnivačkog dokumenta kojim su udareni temelji Europskoj uniji

Talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti sastao se u četvrtak s dužnosnicima obavještajnih i protuterorističkih službi kako bi procijenili razinu prijetnji s kojima bi mogla biti suočena talijanska prijestolnica s obzirom na jučerašnji teroristički napad u Londonu i činjenicu da je Rim ovoga vikenda domaćin summita Europske unije.

Policija u Rimu pod uzbunom je nakon što je u srijedu izveden napad u blizini britanskog parlamenta, a sve to uoči summita EU-a kojim će se u subotu obilježiti 60. godišnjica potpisivanja Rimskih sporazuma, osnivačkog dokumenta kojim su udareni temelji Europskoj uniji.

Čelnici zemalja članica EU okupit će se u petak, kada je predviđena njihova audijencija kod pape Franje, dok bi svečanost obilježavanja obljetnice potpisivanja dokumenta iz 1957. trebala biti održana u subotu.

Sigurnost je u Rimu već podignuta na višu razinu zbog najava da će se prilikom dolaska čelnika EU u Rimu okupiti tisuće prosvjednika.

Očekuje se da će se do 25.000 ljudi okupiti na prosvjedima koji će biti održani u znak potpore Europskoj uniji te na onima koji će se održati kao glas protiv Unije.

Dužnosnici navode da će oko ključnih vladinih zdanja, u kojima će se događati obilježavanje, biti uvedene dvije zone sigurnosti

Po postojećem sigurnosnom planu autobusni i servis podzemne željeznice u te dvije sigurnosne zone bit će obustavljen od petka u ponoć tijekom cijele subote. Pješacima će pak biti zabranjen prolaz u blizini Gradske vijećnice i predsjedničke palače Qirinale.

U jednoj od zona, nazvanoj "plavom" po zastavi EU-a, bit će dopušteno okupljanje prosvjednika, a u zoni će biti postavljene kontrolne točke i stotinjak novih nadzornih kamera.

Za petak su prijavljena i dopuštena dva prosvjedna okupljanja pa se očekuje oko 6.500 prosvjednika koji su za Europsku uniju, koji bi se trebali okupiti ujutro, te 13.000 protueuropski orijentiranih prosvjednika, koji će se okupiti poslijepodne.

 Vlasti su predvidjele kamo će oba prosvjedna mimohoda prolaziti kako ne bi došlo do međusobnog susretanja te će oba skupa biti i prostorno i vremenski odvojena.  

>>'Islamski terorizam' odgovoran je za napad u Londonu

>>Terorizam u Londonu. Raste broj mrtvih i ozlijeđenih

Komentara 1

DU
Deleted user
21:27 23.03.2017.

Rimljani se vise boje anarhista u crnim kapuljacama (black blok) kojih ce biti oko 1000 iz cijele Europe. Kuda oni prodju,tu trava ne raste...razbijaju izloge trgovina i bankomate

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije