Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalni izbori

Rim dobio prvu gradonačelnicu, Pokret pet zvijezda pobijedio i u Torinu

Virginia Raggi
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/5
Autori: Tanja Božić, Hina
20.06.2016.
u 09:42

U kratkom obraćanju Raggi je pozdravila pobjedu kao "povijesni trenutak" za Rim, jer je žena prvi put izabrana na mjesto gradonačelnice Vječnoga Grada.

Virginia Raggi, kandidatkinja Pokreta pet zvijezda (M5S) komičara Beppea Grilla izabrana je za prvu gradonačelnicu Rima, nanoseći težak udarac Demokratskoj stranci (PD) šefa vlade Mattea Renzija, pokazali su privremeni rezultati u ponedjeljak.

Po podacima ministarstva unutarnjih poslova, nakon prebrojenih 99,8 posto biračkih mjesta u Rimu, kandidatkinja M5S-a dobila je 67,2 posto glasova, a njezin protukandidat iz Demokratske stranke Roberto Giachetti 32,8 posto, te je odmah priznao poraz. U kratkom obraćanju Raggi je pozdravila pobjedu kao "povijesni trenutak" za Rim, jer je žena prvi put izabrana na mjesto gradonačelnice Vječnoga Grada. – S nama počinje novo razdoblje – rekla je Raggi, mlada odvjetnica (37).  – Radit ćemo na tome da vratimo zakonitost i transparentnost u gradske institucije – dodala je.

U Italiji je u nedjelju održan drugi krug lokalnih izbora u 126 općina u kojima je na birališta bilo pozvano gotovo 9 milijuna Talijana, a Pokret pet zvijezda dobio je izbore i u Torinu, dok su Milano i Bologna utjeha za Renzija jer se u ta dva grada Demokratska stranka uspjela održati na vlasti. U Napulju je, prema očekivanjima, gradonačelnik ostao neovisni Luigi de Magistris. Poraz PD-a u Torinu, uporištu lijevog centra, najveći je šok za Renzija. Tamo je Piera Fassina, veterana s velikom težinom u stranci i bivšeg ministra, pomela također mlada kandidatkinja Pokreta Chiara Appendino (31).

Renzi je rekao da neće odstupiti bez obzira na nedjeljne rezultate. On već tjednima pokušava umanjiti važnost ovih izbora opetujući da će se "majka svih političkih bitaka" održati u prigodi referenduma o njegovoj ustavnoj reformi planiranog u listopadu. Renzi je obećao da će podnijeti ostavku ako reforma ne prođe na referendumu.

Njegov poraz u Rimu i Torinu upućuje na to da bi mogao imati teškoća okupiti naciju uz sebe, a oporbene stranke spremaju se odbaciti njegovu ustavnu reformu za koju tvrdi da bi vratila stabilnost u Italiju. Pokret pet zvijezda utemeljio je prije sedam godina talijanski komičar Beppe Grillo i dosad je taj pokret kontrolirao samo nekoliko gradova srednje veličine. Uspjeh u Rimu i Torinu upućuje na velike izglede za dobar rezultat i na nacionalnim izborima 2018.

Nakon pobjede suprug joj je napisao dirljivo pismo u kojem stoji: Poznajemo se 21 godinu i teško je vrijeme pred nama. Uzalud je to skrivala. Bit ću uz tebe i uvijek ću te štititi, pa i izdaleka, stoji u pismu. 

Virginia Ray, 37, rođena  je i odrasla u četvrti San Giovanni u Rimu, a sa 26 godine preselila se u Ottaviju. Studirala  je i diplomirala  pravo na Sveučilištu u Riu  te se specijalizirala se za autorska prava, intelektualno vlasništvo i nove tehnologije.

>> Bitka za Rim: Lijevi i desni zajedno protiv trećeg puta

Komentara 1

Avatar Maryo
Maryo
14:16 20.06.2016.

Forza Virginia Raggi (Roma) i Chiara Appendino (Torino)!!! I jedna i druga su iz M5S... program MoVimento 5 Stelle je gotovo identičan našem Živom Zidu. Kada bi bilo dobro stanje u ŽZ, bilo bi ok. Pozdrav iz Istre..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije