Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi krug lokalnih izbora

Bitka za Rim: Lijevi i desni zajedno protiv trećeg puta

Foto: Reuters
1/2
07.06.2016.
u 11:30

Virginia Raggi 38-godišnja odvjetnica pobijedila je u prvom krugu izbora za gradonačelnika Rima, no drugi je krug nova utakmica

Rezultati prvog kruga lokalnih izbora održanih u nedjelju u Italiji nisu iznenađujući. Očekivalo se da će protestni Pokret pet zvijezda (M5s) u Rimu u prvom krugu dobiti najviše glasova i pitanje se postavljalo samo hoće li u drugi krug ući kandidatkinja Demokratske stranke (PD) premijera Mattea Renzija ili jedan od kandidata dviju desnih stranki: Giorgia Meloni ili Alfio Marchini.

Izvanredni povjerenik

Naime, u Rimu je desni centar razdvojen. Iza Alfija Marchinija bivši je premijer Silvio Berlusconi, a Giorgiu Meloni, koja potječe iz redova krajnje desnice, podupire čelnik Sjeverne lige Matteo Salvini. Do zadnjeg listića vodila se bitka za drugo mjesto. Pobijedio je kandidat PD-a Roberto Giachetti (24,9%), koji ide u drugi krug protiv kandidatkinje M5s Virginije Raggi (35,3% glasova). Meloni je treća.

No, u Rimu je situacija specifična, jer gradom je najprije upravljala desnica s gradonačelnikom Giannijem Alemannom, koji je bio osvojio drugi mandat. Na izborima 2013. pobijedio je kandidat Demokratske stranke Ignazio Marino, koji je dvije godine poslije morao podnijeti ostavku zbog lošeg upravljanja. Od konca 2015. Rimom upravlja izvanredni povjerenik. Dakle, znalo se da će tradicionalne stranke, koje su loše upravljale gradom u proteklih najmanje deset godina i gdje je izbila i afera s mafijom, izgubiti u prvom krugu glasovanja. No, bez obzira na sve, ako se spoje glasovi tradicionalnih stranaka, odnosno lijevog i desnog centra, onda one imaju daleko više glasova od onih koje je dobila kandidatkinja M5s Virginia Raggi.

Na birališta je bilo pozvano više od 13 milijuna Talijana koji su birali nove lokalne vlasti u 1342 općine, među kojima i u velikim gradovima kao što su Rim, Milano, Torino, Napulj, Bologna, Trst itd. Samo u Cagliariju i Salernu od velikih gradova gradonačelnik je izabran u prvom i u oba grada pobijedio je kandidat Demokratske stranke Mattea Renzija.

U Milanu u drugi krug, koji će se održati 19. lipnja, ulaze kandidat lijevog centra Giuseppe Sala i kandidat desnog centra Stefano Parisi. U gradu kakav je Milano, gdje je dosadašnja uprava bila dosta dobra, kandidat M5s osvojio je jedva 10 posto glasova. Od velikih gradova i u Torinu u drugi izborni krug ulazi kandidatkinja M5s Chiara Appendino, ali koja nema velike šanse protiv dosadašnjeg gradonačelnika i predstavnika PD-a Piera Fassine.

Komičar strateški šutio

Pokret pet zvijezda komičara Beppea Grilla, koji ovaj put nije ulazio u predizbornu kampanju i svojim najavama plašio birače pa je njegovo nepojavljivanje pokretu pomoglo, postao je najjačom strankom u Rimu, ali samo zato što su dvije velike koalicije do sada stravično upravljale, te se istaknuo u Torinu, gdje desni centar nije imao značajnog kandidata. Može se, dakako, kazati kako su M5s iznenađenje prvog kruga, ali će se konačna računica stvarati nakon drugog kruga.

Matteo Renzi nije u potpunosti zadovoljan tim rezultatima, ali je kazao da je “pravo čudo” to što je kandidat PD-a u Rimu, Giachetti, ušao u drugi krug. Virginia Raggi iz Pokreta pet zvijezda, da bi postala gradonačelnica Rima, morat će pobijediti i ljevicu i desnicu.

Komentara 1

ZI
zimerman
22:50 07.06.2016.

Desnica uopste ne postoji ,Ono sto se nekada smatralo centralnom politikom sada ljevicari nazivaju ekstremnom desnicom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije