Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Riješit će se hrvatsko pitanje u BiH

Dogovor bi relaksirao odnose u zemlji i omogućio BiH da se nađe na europskom putu i sustigne Srbiju
19. listopada 2014. u 07:45 72 komentara 15109 prikaza
Čović i Dodik
Foto: Dejan Moconja/PIXSELL

Riješit će se hrvatsko pitanje u BiH (50%)

Stranke pobjednice na općim izborima relativno brzo, a to u slučaju Bosne i Hercegovine znači za dva do tri mjeseca, dogovaraju uspostavu nove vlasti s dvotrećinskom većinom u parlamentima na svim razinama te rješenje ključnih političkih pitanja koja zemlju drže u blokadi. Uz mehanizam koordinacije za pregovore s Europskom unijom, što je jedan od temeljnih uvjeta koje postavlja Bruxelles, ulazi se u rješavanje drugog gorućeg pitanja – reforme ustava i izbornog zakonodavstva. Usvajanjem rješenja koje bi Hrvatima jamčilo da ubuduće sami biraju svoje političke predstavnike te ujedno rješavanjem izbornog prava građana koji nisu pripadnici triju konstitutivnih naroda (presuda Sejdić i Finci), otvara se put za podnošenje kredibilne aplikacije EU za dobivanje kandidacijskog statusa. Time se relaksiraju odnosi i za druge nužne reforme.

Sadašnja kriza nikome ne ide u prilog i svi su svjesni da bez dogovora o ovim temeljnim pitanjima nikakva vlast ne može biti učinkovita. U novoj konstelaciji političkih odnosa u BiH logično da se i međunarodna zajednica više angažira na nalaženju kompromisa o ključnim problemima zbog kojih je BiH najnefunkcionalnija država u Europi. Zahvaljujući unutarnjem političkom dogovoru BiH ima priliku sustići Srbiju, Albaniju, a možda i Crnu Goru, na europskom putu.

Stranke se ponovno ne mogu dogovoriti i BiH gubi još četiri godine (30%)

izbori KRATKI ESPRESSO U BiH olakšanje zbog povratka 
na nultu točku Daytonski sporazum TONINO PICULA Dayton onemogućava normalno funkcioniranje BiH

Pregovori o formiranju vlasti traju predugo, a konačni dogovor o sastavu vlasti ne jamči rješenje nijednog ključnog problema u zemlji. Zapravo, sve je ostalo isto, samo su funkcije u vlasti drukčije raspodijeljene. Nastavlja se politika međusobnog optuživanja za krizu i zastoj u reformama. BiH gubi još četiri godine u međustranačkim i međunacionalnim prepucavanjima. Europska unija prijeti sankcijama, ali bez konkretnog rezultata. Ekonomsko i socijalno stagniranje države se nastavlja, a nezadovoljstvo stanovništva, uključujući ulične prosvjede i štrajkove, sve češće eskalira.

Srbi idu na referendum, Hrvati pokušavaju naći nacionalni odgovor (20%)

Međunacionalne i političke svađe postaju sve intenzivnije. Dogovor o novoj vlasti nije postignut. Bošnjaci žele snažniji utjecaj međunarodne zajednice, Srbi jačaju autonomiju RS-a i prijete odcjepljenjem, a Hrvati pokušavaju naći nacionalni odgovor na novonastalu situaciju. Zemlja ekonomski dodatno propada, a investicije se smanjuju.

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna
  • Deleted user:

    Muslimani sijeku granu na kojoj sjede negirajuci Hrvatima pravo na svoj entitet ili barem svoju izbornu jedinicu. Svako preglasavanje Hrvata i majorizacija dovest ce do raspada BiH. Dodik naravno ne zagovara Hrvatsku ravnopravnost sto nas voli nego je pragmatican, i ... prikaži još! mi Hrvati to trebamo iskoristiti.

  • crocro:

    Niti u ludilu se ne bi složio s onima koji zagovaraju spajanje BiH i Hrvatske u jednu zajedničku državu. To bi značilo da u budućnosti možemo ponovo doživjeti sječu šuma i balvanizaciju Hrvatskih cesta. Zato su se države podijelile da ... prikaži još! im je nacionalni korpus homogeniji da da ne mogu nekoga drugoga okrivljavati za svoj prosperitet. Sada Hrvati odlučuju sami o svojoj sudbini. Ako bi se i radilo o priključenju Hrvatskoj to bi se moglo odnositi samo na Hrvatski entitet. Taj Hrvatski entitet je jedini ne priznat teritorijalno. Srbi imaju svoju državu u državi, Bošnjaci imaju svoju državu tj. entitet s teritorijem. A što imaju Hrvati? Hrvati pred sobom imaju borbu za opstanak. Pa ako i jedni i drugi odbacuju Hrvate, kao i međunarodna zajednica koja ih neće uokviriti u svoj teritorijalni entitet s istim pravima kao i srbi i bošnjaci, onda neka se Hrvatski entitet priključi Hrvatskoj, i neka granice budućeg Hrvatskog entiteta u BiH postanu buduće Šengenske granice EU. Ako to neće međunarodna zajednica, onda neka ukine Republiku srpsku u vrati je na ustavne pozicije cjelovite države BiH prije 1990. godine. A vi koji zagovarate priključenje Hrvatskoj i entiteta Bošnjaka i Republiku srpsku, vi ne znate štoi si tovarite na leđa. Sutra bi u Hrvatskoj bila ista situacija kakva je danas u BiH. Dosta nam je balvana i podmetanja i kočenja u razvoju. Hrvatski entitet BiH može u Hrvatsku a ostali STOJ.

  • DAJIDZA:

    Dok Zagrebom i Beogradom vladaju djeca komunista nacionalno pitanje naroda u BIH nece biti rijeseno!! Od titine vladavine do danas djeca komunista vladaju sa Beogradom i Zagrebom! Toj djeci nije interes rjesavanje nacionalnih pitanja!