Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKOLOŠKI INCIDENT

Rijeku Krku onečistilo ulje

krka
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
14.01.2010.
u 12:33

- Riječ je o otpadnom ulju koje je stajalo iza Lukoilove benzinske crpke. Odmah smo postavili plutajuću branu koja je do danas upila devedeset posto naftne mrlje, a danas smo postavili još dvije dodatne plutajuće brane - kazao je zapovjednik kninskih vatrogasaca Mladen Jelić.

Mrlja od nafte ili nekoga drugog naftnog derivata uzbunila je Kninjane koji su je uočili na rijeci Krki nedaleko od benzinske postaje Lukoil, smještene u blizini riječne obale kod Atlagić mosta.

Građani, a potom članovi kninske Ekološke udruge Krka, odmah su alarmirali vatrogasce iz Javne vatrogasne postrojbe Knin, koji su postavili plutajuće brane na rijeku kako bi zaustavili daljnje širenje mrlje.

Bojazan od ugroze
S obzirom na to da su se slični ekološki incidenti već događali u blizini spomenute benzinske postaje, posebice u vrijeme velikih kiša i otapanja snijega, mnogi su se zabrinuli kako bi mrlja mogla ugroziti Krku i njeno porječje, kao i Nacionalni park Krka i pitku vodu za brojno stanovništvo.

S obzirom na ekološku prijetnju, zajedničku konferenciju za novinare sazvali su predstavnici Grada Knina, Javne vatrogasne postrojbe i Ekološke udruge Krka, koji su pak utvrdili kako se ne radi o nafti, kako se prvotno mislilo, nego o ulju.

- Riječ je o otpadnom ulju koje je stajalo iza Lukoilove benzinske crpke. Odmah smo postavili plutajuću branu koja je do danas upila devedeset posto naftne mrlje, a danas smo postavili još dvije dodatne plutajuće brane - kazao je zapovjednik kninskih vatrogasaca Mladen Jelić.

"Tko zna odakle..."
Nadalje, voditeljica kninske poslovnice Lukoila Danica Amanović opovrgnula je da je mrlja na rijeci Krki rezultat izlijevanja bilo čega iz Lukoila. Naglasila je kako su spremnici dobro zatvoreni, te kako iz njih ništa nije moglo izaći.

- Tko zna odakle je poplava donijela tu naftu – rekla je voditeljica Lukoilove poslovnice.

Ipak, nešto više o uzrocima i posljedicama ovoga ekološkog incidenta trebao bi znati inspektor vodopravne inspekcije iz Splita, koji je jučer počeo istraživati uzroke pojavljivanja naftne mrlje. Dogradonačelnik Knina Tomislav Vrdoljak zatražio je da se kazne odgovorni za zagađenje.

- Pitamo se koliko ćemo još puta morati upozoravati, stoga apeliramo na one koji onečišćuju Krku da zaustave stalno uništavanje voda i na inspekcije da ih zaustavite - poručili su iz Ekološke udruge Krka.

Zbog onečišćenja rijeke Krke u Kninu kod benzinske crpke Lukoil zamjenik župana Željko Šimunac, u svojstvu načelnika Stožera zaštite i spašavanja Šibensko-kninske županije, za danas poslijepodne sazvao je je hitnu sjednicu stožera.

Ključne riječi

Komentara 1

MO
mojzagi
13:37 14.01.2010.

pa gdje su nase inspekcije- da odmah ne zatvore tu benzinsku, kakve li ti sramote.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije