Naslovnica Vijesti Hrvatska

Riječi „Teta, vi ste moja mama“ griju mi srce

U Hrvatskoj je 3.500 djece bez adekvatne roditeljske skrbi; najviše udomitelja je u Osijeku i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a u Primorju gotovo ih i nema
27. ožujka 2011. u 18:18 3 komentara 180 prikaza
udomitelji (1)
Foto: presnimila Ljiljana Risek

 IVANEC – Trenutačno kod kuće udomljavam četvero djece, dvije djevojčice i dva dečka. Suprug i ja u brizi o njima podijelili smo obveze, a s njima postupamo kao sa svojom biološkom djecom, kojih je dvoje i već su odrasli. Udomiteljstvo me ispunjava, uvjerena sam da nisam pogriješila kad sam se toga prihvatila. Istina je da čovjek puno daje od sebe, ali i puno prima, pa kad mi dijete kaže „Teta, vi ste moja mama“, te mi riječi griju srce – ispričala nam je Božena Pijanec, članice Udruge udomitelja Zipka iz Varaždina, zaposlena inače u Prehrani varaždinske Bolnice.

   Boženina priča u udomljavanju djece samo je jedna od mnogih koje su se mogle čuti na 5. susretu udomiteljskih obitelji Hrvatske što je, u organizaciji ivanečke Udruge udomitelja Nada, održan u hotelu Orion na Horvatskom. Okupilo se tamo 120 obitelji s više od 160 udomljene djece i mladih, koji su u njima našli dom, ljubav i toplinu, sve ono što im je zbog raznih razloga bilo uskraćeno u vlastitim obiteljima.

- U 11 godina sa suprugom sam udomila jedanaestero djece. Prva djevojčica kojoj smo dali dom u međuvremenu je odrasla i udala se. Sa svom djecom ostali smo u kontaktu. Iako ne izgleda tako, istina je da nam ta djeca na kraju daju puno više nego mi njima – rekla nam je Mladenka Ravenski iz Ivanca.

- U Hrvatskoj ima oko 3.500 djece bez adekvatne roditeljske skrbi. Svako dijete posebna je i tužna priča. Među njima ima zlostavljane i grubo zanemarivane djece, s posebnim potrebama, s problemima u ponašanju. Uvijek je kvalitetnije i jeftinije djecu smjestiti u obitelj, nego li u ustanove. U udomljavanju prednjače Osijek i sjeverozapadna Hrvatska, dok na Jadranu udomitelja gotovo i nema – izjavila je predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo Hrvatske Eva Husak-Bačac. Budući da sve udomitelje muče slični problemi, na skupu su raspravljali o potrebi da se osjetljiv segment udomljavanja djece i starih kvalitativno poboljša te da se izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi uvede institut profesionalnog udomiteljstva. Također, predstavljen je i priručnik „Dajući dom, dajemo sebe“, s nizom uputa o udomljavanju te pravima i obvezama udomitelja, a uručene su i zahvalnice svima koji pomažu gradnju kuće za dvoje udomljenih štićenika u Ivancu.

 

Kreativne radionice

 

   Dok su odrasli raspravljali o ozbiljnim temama, za to vrijeme su djeca i mladi, uz asistenciju predstavnika Obiteljskog centra Varaždin, crtali i slikali u kreativnim radionicama. Svi sudionici boravili su i u Trakošćanu, a dobrodošlicu u ivanečki kraj poželjela im je Vesna Belščak, predsjednica Udruge Nada te predstavnici Ivanca, Lepoglave i Bednje Jasenka Friščić, Alojz Gredelj i Josip Podsečki. Susreti udomiteljskih obitelji održani su pod pokroviteljstvom Grada Ivanca.

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

 • lutomirski:

  Da li ta djeca mogu doci 2-3 sedmice u inozemstvo naprimjer CH, ili u Hrvatsku na more mjesec dana ili slicno ima li neko informacije, ako je tu minimalna birokracija, OK ali ako opet pretjerivaju uporabna dozvola itd. onda to ... prikaži još! mogu zaboraviti !!!!

 • Avatar udomitelj
  udomitelj:

  Poštovani gospodina lutomirski. Ako stvarno želite pomoći nekome od udomljene djecem molimo Vas da se obratite bilo kom Centru za socijalnu skrb u RH ili na kontakt osobe na web stranici čiji vam link dajem www.udruga-udomitelja-nada.hr

 • Avatar Nesalomljiva
  Nesalomljiva:

  u primorju nema udomiteljstva, a pretpostavljam da je razlog nedovoljnog poznavanja te problematike od strane stanovništva. vjerujem da bi mnogi ljudi pomogli, kad bi se ta stvar malo više \"reklamirala\" putem medija, kad bi npr. navodna javna televizija, a koja ... prikaži još! to ustvari nije, malo više govorila o toj problematici, a malo manje koristila udarne termine za pljuvanje legalno izabrane hrvatske vlasti. no da ne skrećem s teme, predlažem da se natjera hrvatsku televiziju da napravi seriju kratkih emisija o nezbrinutoj djeci po domovima, da svaki dan ili svaki tjedan predstavi po jedan dječji dom iz raznih krajeva hrvatske, te da da objašnjenja na koji se sve način civili mogu uključiti u pomaganje domovima, bilo uzimanjem djece preko vikenda kući ili na ljetovanja, ili na neki drugi način. ima raznih načina, koji bi bili pogodni u različitim prilikama. dakle, civilne udruge bi trebale stisnuti hrvatsku televiziju da konačno počme obavljati posao za koji joj plaćamo skupu tv-pristojbu!!!