Naslovnica Vijesti Svijet

VIDEO Usred ničega grade grad u koji ulažu 500 milijardi dolara

Izvršnim direktorom projekta Neom imenovan je Klaus-Christian Kleinfeld, koji je između 2005. i 2007. bio prvi čovjek Siemensa u Njemačkoj.
24. listopada 2017. u 22:16 31 komentara 11577 prikaza
Neom
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Saudijska Arabija namjerava izgraditi megagrad u čiju će izgradnju uložiti 500 milijardi dolara pod pokroviteljstvom princa Mohameda bin Salmana, u sklopu paketa reformi da se u zemlju vrati "umjereni islam". 

Saudijske žene 'USPJELE SMO' Svijet pozdravlja odluku S. Arabije: Žene će moći voziti automobil

Salman je u utorak otkrio novi projekt: grad će se zvati Neom, a bit će smješten na sjeverozapadnoj obali Crvenog mora

"U Neomu želimo stvoriti nešto novo ... okupljamo inovatore iz cijeloga svijeta kako bismo ga stvorili", rekao je Salman na investicijskoj konferenciji u Rijadu.

Grad, koji će se prema planovima proširiti na Egipat i Jordan, obuhvatit će 26.500 četvornih kilometara. Saudijci također namjeravaju izgraditi "veličanstveni novi most" između Egipta i Saudijske Arabije koji će "povezivati Aziju s Afrikom".

 

Izvršnim direktorom projekta Neom imenovan je Klaus-Christian Kleinfeld, koji je između 2005. i 2007. bio prvi čovjek Siemensa u Njemačkoj.

"To je 26.500 četvornih kilometara. Kad kažemo grad, zapravo nije točno, bit će to više gradova i sela", objasnio je Kleinfeld na konferenciji.

Neom
1 / 6
Mohammed bin Salman

Projekt će "donijeti tone novca na vrlo dobar način", dodao je.

Saudijska Arabija uložit će 500 milijardi dolara u projekt, prenosi službena novinska agencija SPA, a predviđa se da će prva faza biti gotova do 2015.

Najavljujući ambiciozne razvojne planove, Salman je rekao da je Neom samo dio u nizu gospodarskih i društvenih reforma kojima će se modernizirati Saudijska Arabija.

"Mi nismo kao što smo bili u prošlosti, mi se vraćamo... umjerenom islamu koji je otvoren cijelom svijetu i svim religijama", rekao je on na investicijskoj konferenciji.

Neom | Autor : Reuters/PIXSELL/Ilustracija Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

"Želimo živjeti normalan život, život koji odražava našu umjerenu religiju, naše običaje", kazao je. "Mislim da su nedavno poduzeti jasni koraci i vjerujem da ćemo vrlo brzo iskorijeniti ostatak ekstremizma", istaknuo je.

Saudijskom Arabijom dominira vehabijska škola islama, ali kraljevina polako uvodi promjene, dopuštajući strana ulaganja i ublažavajući neke zakone, među kojima je nedavna odluka kojom je dopušteno ženama da voze automobil.

Stručnjak za Saudijsku Arabiju Guido Steinberg, zaposlen na Institutu za međunarodna i sigurnosna pitanja sa sjedištem u Berlinu, rekao je da je iznenađen Salmanovim izjavama i ustvrdio da Saudijska Arabija prvi put daje "detaljan opis smjera u kojemu bi te reforme trebale ići".

Steinberg predviđa da mjere vode prema Saudijskoj Arabiji u kojoj će konzervativni vjerski učitelji biti sve više marginalizirani a da će liberalniji slojevi društva moći slobodnije disati i veseliti se većoj slobodi".

Ipak dodaje da ostaje nejasno "hoće li to značiti da će se okončati diskriminacija dva milijuna šijita u zemlji". Saudijski šijiti dugo vremena optužuju vlasti za diskriminaciju no Rijad optužbe opovrgava.

Salman velike napore ulaže u promidžbu reformskog programa Vizija 2030 pokrenutog prije dvije godine s ciljem diversifikacije gospodarstva, tj. manje ovisnosti o nafti, stvaranja potpuno novih sektora za zapošljavanje mladih i otvaranja dosad zatvorenog saudijskog društva.

Reforme predviđene Vizijom 2030 trebale bi, između ostalog, pridonijeti da četvrtina od 20 milijardi američkih dolara koliko su Saudijci potrošili na zabavne parkove u obližnjem Dubaiju, ostane kod kuće.

A labourer stands on a scaffolding as he works at a residential building in Riyadh, Saudi Arabia in this February 9, 2016 file photo. REUTERS/Faisal Al Nasser/Files PLAN Fondom od dva bilijuna dolara Saudijci se pripremaju za kraj naftne ere saudijska arabija Strogi zakoni U Saudijskoj Arabiji u prošloj godini izvršene su 153 smrtne kazne Mohammed bin Salman vision 2030 Saudijska Arabija želi okončati ovisnost o nafti, postati investicijska sila
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar nula
  nula:

  a kad im crpka , umjesto nafte, povuce pijesak, vratit ce se devama i pustinji ... Bog kaznjava one koji se previse razbacuju ...

 • !zagreb!:

  Neka novinar nađe grešku u članku i ispravi je.

 • golub Vaso:

  sponzori svjetskog terorizma