Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Fondom od dva bilijuna dolara Saudijci se pripremaju za kraj naftne ere

Novca će biti toliko da bi taj fond mogao preuzeti Google, Apple, Microsoft i Berkshire Hathaway, kaže princ Muhammed bin Salman
03. travnja 2016. u 09:47 4 komentara 1872 prikaza
A labourer stands on a scaffolding as he works at a residential building in Riyadh, Saudi Arabia in this February 9, 2016 file photo. REUTERS/Faisal Al Nasser/Files
Foto: Reuters/PIXSELL

Saudijska Arabija namjerava preko Javnog investicijskog fonda (PIF), koji bi trebao kontrolirati dva bilijuna dolara, smanjiti ovisnost o prihodima od nafte i pripremiti ih za kraj naftne ere. Taj je plan iznio princ Muhammed bin Salman u intervjuu za Bloomberg. Uz investiranje u domaću privredu, novcem fonda bi se kupovale dionice svjetskih divova, a novca će biti toliko da bi fond mogao preuzeti Google, Apple, Microsoft i Berkshire Hathaway.

– Bez sumnje, to će biti najveći fond na svijetu – kazao je Salman te dodao kako taj fond već ima akcije u Saudi Basic Industries Corp, najvećoj bliskoistočnoj kompaniji koja je na burzama i najvećoj saudijskoj banci National Commercial Bank, a aktivan je i u inozemstvu.

Jedan od prvih koraka na tom putu stvaranja megafonda bit će javna ponuda saudijskog naftnog giganta Aramco koji bi kasnije trebao biti pretvoren u industrijski konglomerat. Prva ponuda dionica mogla bi biti ostvarena već iduće godine, a vjerojatno je da će u prvoj fazi Saudijska Arabija prodati tek pet posto dionica. Prema sadašnjem planu, do 2020. godine planiraju povećati udio ulaganja u inozemstvu na 50 posto. Prema predviđanjima princa Muhammeda bin Salmana, Saudijska Arabija će u roku od 20 godina provesti diversifikaciju svoje ekonomije tako da neće isključivo ovisiti o nafti. Saudijska Arabija već je započela strukturalne reforme kako bi, zbog pada cijena nafte, zadržala budžetski deficit ispod 15 posto BDP-a. No, pitanje je dolaze li ovakvi potezi prekasno. U studiji MMF-a navodi se da su zemlje iz ovog dijela svijeta propustile možda i najbolju šansu za ovakve poteze – period kada je cijena nafte bila iznad 100 dolara za barel.

>> Saudijska Arabija, Rusija, Venezuala i Katar 'zamrznut' će proizvodnju nafte

Branimir Bunjac
Već šest mjeseci ima novi dom
Bivši saborski zastupnik otišao u Irsku: Tko se malo potrudi, brzo dođe na 2500, 3000 eura plaće
Preduvjet za ostvarivanje koncepta pametnog grada
 • Avatar navijač
  navijač:

  Kad potražnja za naftom nestane , nestat će i bogatstva svih tih zemalja koja su stvorena zahvaljujući nafti, zato što te zemlje nemaju ni škole ni stručnjake ni bilo kakvu alternativu za stvaranje novih vrijednosti. Svaki fond kao i ušteđevina ... prikaži još! brzo nestane ako se s njim nezna raspolagati.A oni to neznaju.

 • arwin:

  Plan im je bezveze. Onog trenutka kad nafte ne bude ili prestane biti bitna Amerikanci će im uzet pare a susjedi raskomadati državu.

 • nemesisdns:

  Saudijci su u hivnima i to znaju i sami, prosle godine su bili u minusu a taj fond ce bit u vlasnistvu princa i jos 100injak drugih a drzava ce propasti a arabi navalit u eu. Da bi sve ostalo ... prikaži još! u redu morali bi stvorit industrija i zaposlit 20m ljudi kad nafte nestane, glavno da su oni 4 najveci kupac vojne opreme na svjetu, pitam se zasto.