Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ribarstvo

Ribarski inspektori Jakovini, a inspekcijski brodovi MUP-u

'29.09.2011., Rijeka - Ribari sa ribarskog broda Sabljas iz Pule, u rijeckoj luci nakon ribolova spremaju mreze. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
'Goran Kovacic/PIXSELL'
09.04.2012.
u 19:08

Kaos i nered na moru nikome nije u interesu, policija ima druge prioritete i tu odluku treba preispitati, kaže T. Božanić

Ribarska inspekcija preskupa je Ministarstvu poljoprivrede pa će pet brodova, kojima je dosad samostalno obavljala nadzor nad morskim ribarstvom, pod patronat MUP-a, potvrdio je pomoćnik ministra poljoprivrede za ribarstvo Ljubomir Kučić.

 Kaže kako ribarska inspekcija ostaje gdje jest, a brodovi će pod MUP jer resorno ministarstvo – iza Čobankovićeva mandata ostalo je više od 2 mlrd. kuna duga – nema novca za naftu i njihovo održavanje. S MUP-ovcima na brodu inspekcija će biti i autoritativnija, uvjeren je, dok Tonči Božanić, bivši državni tajnik za ribarstvo, kaže kako ga takva odluka iznenađuje. Jedna od obveza RH u zatvaranju poglavlja o ribarstvu bilo je jačanje ribarske inspekcije, pa su nakon dugogodišnje ovisnosti o drugim ministarstvima i njihovim plovilima prva tri inspekcijska broda 2009. i kupljena uz pomoć EU. Lani je u travnju iz rapskog brodogradilišta porinuta četiri milijuna kuna teška Srdela za splitsku ribarsku inspekciju, a u prosincu i milijun kuna vrijedan Škamp za šibensku inspekciju, izrađen u Kaštel Sućurcu.

- U ovom trenutku malih i velikih ribara te sportskih ribolovaca u Jadranu ima više od 100.000 i policija, koja se dosad zvala po potrebi, sigurno ima drugih prioriteta. Želimo li razvijati turizam i sportski ribolov, nije pametno da u civilnom nadzoru ribarske inspekcije imamo i ljude s pištoljima i automatima - kaže Božanić.

- Ribarska inspekcija ljeti kontrolira i ribu u restoranima, hoće li i tamo s policijom - pita.

Neslužbeno se čuje kako bi MUP Ministarstvu poljoprivrede sat 'vožnje' ribarskih inspektora mogao zaračunavati i 1200 kuna. To je dvostruko skuplje nego da brodovi ostanu gdje jesu, napominje Božanić.

Komentara 5

DU
Deleted user
21:06 09.04.2012.

Na brod stane još i djelatnik Obalne straže, a možda i HRM-a, pa će sve bit u istom trošku nafte. Prije 30 godina smijali smo se Albaniji, ali oni su nas sigurno prestigli. Eto, htjeli bi imat ribarsku inspekciju, u u Zagrebu sigurno postoji glavni ribarski inspektor. Nevolja je što ribarski inspektori moraju na pučinu, a to košta. A najljepše bi bilo da se inspekcija sastoji od samo glavnog ribarskog inspektora.

OB
-obrisani-
22:49 09.04.2012.

Vratite Kalmetu, jer to koliko štete mogu proizvesti Čačić, Jakovina i Ostojić je nazamislivo!

JA
jamanuša
23:11 09.04.2012.

tko tu uvede reda zaslužan je za Nobelovu nagradu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije