Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tonino picula:

'RH doživljavaju kao zemlju koja je završila najozbiljniji dio tranzicije'

'01.06.2012., Zagreb - Hrvatski sabor raspravom o strucnim sluzbama nastavio 4. redovitu sjednicu. Tonino Picula.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
22.02.2013.
u 20:48

U Beču je završilo 12. zimsko zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a, a na kojem je bio i potpredsjednik Tonino Picula

Posebnom raspravom zastupnika na zajedničkoj sjednici tri skupštinska odbora, Odbora za demokraciju, ljudska prava i humanitarna pitanja, Odbora za politička pitanja i sigurnost te Odbora za gospodarska pitanja, znanost, tehnologiju i okoliš  na temu „Kako zemlje OESS-a mogu odgovoriti na krizu u Siriji, južnoj Sahari i sjevernoj Africi“, u Beču je petak predvečer završilo 12. zimsko zasjedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju ( PS OESS-a).
U radu dvodnevnog skupa sudjelovalo je više od 240 parlamentaraca iz 50-tak zemalja članica PS OESS-a, među kojima i iz Hrvatske. Hrvatsku je zastupao član Izaslanstva Hrvatskog sabora i potpredsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Tonino Picula.

– U središtu pozornosti bila su aktualna zbivanja na području sigurnosti, što nije čudno obzirom da su OESS i njegova Parlamentarna skupština nakon Ujedinjenih naroda, druga najveća multilateralna sigurnosna organizacija u svijetu, koja pokriva područje od Vladivostoka do Vancouvera – rekao je Picula za Večernji list. Dodao je kako je, između ostalog, bilo riječi i o Bjelorusiji kao čimbeniku nestabilnosti na europskom tlu zbog njenog \"velikog zaostajanja u demokratskim reformama“.

Napomenuo je kako je posebnu pozornost među parlamentarcima privukla rasprava o novim žarištima koja zabrinjavaju svjetsku javnost, Siriji, Maliju i sjevernoj Africi. Raspravljalo se je i o zaštiti ljudskih i manjinskih prava te slobodi medija. Hrvatski je predstavnik istakao kako je uz raspravu o prijedlozima izvješća OESS-ovih dužnosnika za Godišnje zasjedanje PS OESS-a, koje će se održati u ljeto ove godine, na Stalnom odboru PS-a vođena i dosta burna rasprava o dugogodišnjem sporu PA OESS-a i ODIHR-a, sestrinske organizacije sa sjedištem u Varšavi, koja također djeluje u sklopu OESS-a oko procedura i načina nadgledanja izbora.

– Obzirom da zaključci nisu dobili konsenzus, oformili smo posebnu pregovaračku skupinu koja bi s kolegama u Varšavi trebala riješiti sporna pitanja – rekao nam je Tonino Picula.

Na upit kako parlamentarci OESS-a gledaju na Hrvatsku, potpredsjednik PS OESS-a je ustvrdio kako se RH doživljava kao \"zemlja koja je završila najozbiljniji dio svoje demokratske tranzicije, zahvaljujući djelomično i OESS-u“.

– Treba otvoreno reći, imali smo Misiju OESS-a dugog trajanja od 1996. do 2006. godine, a nakon toga nekoliko godina OESS-ov ured koji je prije godinu i pol dana zatvoren. To je ona tipična politička win-win situacija, kada se Organizacija može pohvaliti da je pomogla nekoj zemlji da demokratski stasa, a dotična zemlja da je imala verifikatora koji je evidentirao sva njena postignuća – rekao je Picula. Istakao je kako je \"zadovoljan i ponosan“ što je kao Hrvat dobio priliku da sudjeluje u radu jedne od najvećih multilateralnih organizacija na svijetu.

– U zadnjih četiri godine vodio sam pet različitih promatračkih misija OESS-a na izborima u Moldaviji, Kazahstanu, Rusiji, Gruziji i Armeniji, dakle zemljama gdje izbori nisu nikakva rutina, naprotiv – zaključio je Picula.

>> Picula: Hrvatska je primjer djelotvornosti OESS-a

Ključne riječi

Komentara 9

YU
yututu
21:08 22.02.2013.

Kao rvat, mogao se "pohvaliti" jedinom zemljom bez sprovedene lustracije

K1
k1milica
21:33 22.02.2013.

izasli iz ludnice mi smo normalni u suludom svijetu......

OB
-obrisani-
08:11 23.02.2013.

Tranzicija na putu ka robovlasničkom društvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije