Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
7500 eura

Hrvatska mora platiti odštetu: 107 puta zvala policiju zbog buke u kafiću!

Sudački čekić
Foto: DPA/PIXSELL
28.04.2014.
u 20:29

Ljubica Udovičić iz Čubinaca deset se godina pokušavala izboriti za svoja prava

Republika Hrvatska osuđena je pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu jer jednoj svojoj građanki nije pružila zaštitu od buke iz kafića, čime je povrijeđeno njezino pravo na poštivanje privatnog i obiteljskog života te na dom.

Ljubica Udovičić iz sela Čubinec kod Križevaca deset godina se pred hrvatskim inspekcijama, policijom i sudovima borila protiv prebučnog kafića u prizemlju objekta u kojemu živi. Primjerice, kako otkrivaju sudski dokumenti, između 2002. i 2006. čak je 107 puta zvala policiju da dođu utišati buku iz kafića. Pokrenula je građansku parnicu pred Općinskim sudom u Križevcima, no sudski vještak zaključio je da je buka u granicama dozvoljene.

Žalila se višim sudovima, no i Županijski sud i Ustavni sud odbacili su njezine žalbe. Pisala je uredu predsjednika Vlade RH, navodeći da razina buke iz kafića narušava njezino ljudsko dostojanstvo. No, nijedna žalba u Hrvatskoj nije joj pomogla, pa je odlučila pokrenuti tužbu protiv RH pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. U presudi objavljenoj prošli tjedan, taj je sud procijenio da je RH prekršila članak 8. Europske konvencije o ljudskim pravima, koji govori o pravu na poštivanje privatnog i obiteljskog života, te je naložio Hrvatskoj da plati Ljubici Udovičić odštetu u visini 7500 eura te dodatno podmiri 7249 eura sudskih troškova. U još dvije presude protiv RH donesene prošloga tjedna, Europski sud za ljudska prava presudio je u korist Marije Božić iz Lipovače zbog kršenja prava iz mirovinskog osiguranja, te u korist Milana Carića iz Petrinje zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku.

>>Glavaš tužio Hrvatsku na sudu u Strasbourgu. 'Ne predajem se. Nikada se neću slomiti!'

Komentara 16

KA
kafka
19:11 28.04.2014.

U EU bahatost vlasti košta.

DU
Deleted user
19:08 28.04.2014.

Ovo treba platit ministar policije ne znam o kome se radi o rankoviću, ostojiću ili kiri ,,,,,,, nije ni bitno

MX
Mister X
10:04 29.04.2014.

Republika Hrvatska osuđena je pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.. U Hrvatskoj dobiti normalnu pravednu poütenu ljudsku presudu izboriti svoje pravo u potpunosti ; jel se taj rodio ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije