Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji list i osam partnera danas potpisuju ugovor o zaštiti prirode

Rezolucija Zemlja, najveća ekoakcija u Hrvatskoj! 'Da djeci ostavimo lijepu i zdravu zemlju'

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/6
10.02.2022.
u 07:26

Za nas večernjakovce to je stil života koji njegujemo. Ovo je projekt koji zahvaća cijelu Hrvatsku, ističu glavni urednik i direktor VL-a, Dražen Klarić i Renato Ivanuš

Točno u simboličnih pet do 12 danas će predstavnici Večernjeg lista i osam partnera potpisati – Rezoluciju Zemlja! Riječ je o dokumentu čiji je cilj "poduzimanje ciljanih i koordiniranih napora kako bi se zaštitila priroda te izgradilo društvo koje se pametno brine o okolišu i o svojoj budućnosti". Potpisuje se u sklopu projekta Večernjeg lista – najveće ekološke akcije u Hrvatskoj posvećene našoj zemlji, zelenilu i okolišu u cijelosti.

Potpisnici Rezolucije, uz Večernji list, još su Zagrebačka banka, Hrvatska turistička zajednica, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Koprivnica, Zubak grupa, Hrvatski telekom, REGEA i Brodosplit. A za što su se obvezali potpisujući Rezoluciju, iako ona nije službeni pravni akt već samo izraz volje, saznat će se danas u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Inače, Rezolucija Zemlja o odgovornosti za čist i zdrav okoliš poziva se na Klimatski pakt iz Glasgowa, a cijela je akcija krenula prije nekoliko mjeseci iz Večernjeg lista.

Odbrojavanje do 23. travnja

– Godinama svjedočimo kako se priroda oko nas mijenja. Ne možemo biti slijepi i tvrditi da za to nije odgovoran čovjek. To više nije moguće, niti je odgovorno prema budućim generacijama. Stoga smo odlučili pokrenuti Rezoluciju Zemlja, najveću ekološku akciju u državi – rekao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić. Ističe da se ponosi što je Rezolucija Zemlja u kratko vrijeme postala prepoznatljiva ekološka kampanja u cijeloj Hrvatskoj te je privukla niz važnih partnera koji žele biti dio promjene, a koji su to pokazali i potpisivanjem Rezolucije. Uz glavnog urednika, Rezoluciju će danas s partnerima potpisati i direktor Večernjeg lista Renato Ivanuš koji je na samom začetku objasnio koji su motivi za pokretanje akcije.

– U Hrvatskoj imamo puno ekoloških akcija, i to je dobro. No, sve te aktivnosti imaju ograničeni doseg i uglavnom utječu na podizanje ekološke svijesti u nekim užim sredinama – općinama, gradovima, tvrtkama... Upravo to me motiviralo da počnem razmišljati o nečemu puno većem – o akciji, zapravo ekološkom projektu koji bi trajao dulje i postupno zahvatio cijelu Hrvatsku. Večernji list, kao jedan od najmoćnijih medijskih brendova, može i treba pokrenuti takav sveobuhvatan projekt. To je i naša obveza prema društvu i zajednici – objasnio je Ivanuš, koji kaže da su prve akcije organizirane u sklopu projekta i održane proteklih tjedana pokazale da je odluka o pokretanju Rezolucije bila – pogodak u sridu.

S raznim se aktivnostima već naveliko krenulo pa je tako 2021. lansirana interaktivna web stranica na kojoj se objavljuje sadržaj o zaštiti okoliša, održivom razvoju, recikliranju i brizi o lokalnoj zajednici. Na vrhu stranice je uočljiv sat koji odbrojava mjesece, dane, sate i minute do – 23. travnja 2022. Taj je datum odabran kao "Dan Z" kada će se organizirati najveća ekološka akcija čišćenja u Hrvatskoj u kojoj će sudjelovati brojni partneri, udruge i građani. Simbolično je odabran dan nakon Dana planeta Zemlje, a nekoliko dana kasnije Večernji list održat će i konferenciju na temu održivog života i razvoja s vrhunskim stručnjacima iz Hrvatske i Izraela.

Na web stranici Rezolucije Zemlja može se pronaći i interaktivna karta Hrvatske koja pokazuje sve dosadašnje, ali i tek planirane akcije i aktivnosti. Tako svatko može provjeriti kada projekti Rezolucije Zemlja stižu i u njegov grad. Prve su akcije već uspješno provedene, a čistilo se u Zagrebu, Splitu, Novoj Kapeli… Prve akcije čišćenja u sklopu Rezolucije Zemlja diljem Hrvatske organizirali su članovi građanske inicijative Čisteći medvjedići. I brojne su se druge udruge povezale s projektom VL-a, tako da će se tijekom trajanja projekta organizirati razni natječaji, edukacije, ekološke konferencije… A sve novosti vezane uz Rezoluciju mogu se pratiti i putem kampanje na društvenim mrežama, Facebooku, Instagramu i TikToku.

– Za nas večernjakovce to nije samo obveza, već i stil života koji njegujemo. Posljednjih godina promoviramo zdrav život u skladu s prirodom te Hrvatsku kao destinaciju iznimnih prirodnih ljepota koje treba zaštititi. Stoga će Rezolucija Zemlja objediniti ono što volimo i za što živimo, ali i ono što je nužno da bismo našim potomcima ostavili lijepu i zdravu zemlju – zaključuje glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić. A osim samih večernjakovaca, udruga i građana, Rezoluciju Zemlja već su podržale i brojne osobe iz javnog života. Akcija ima i svoje službene ambasadore, uz Renata Ivanuša to su naš poznati kreativac Davor Bruketa, alpinist Stipe Božić, dizajnerica Kristina Burja i glumac Goran Bogdan.

Bruketa: Sačuvati ekosustav

– Rezolucija Zemlja je hvalevrijedan projekt i drago mi je što sam pozvana da sudjelujem i budem ambasadorica. Kada sam predstavljala Hrvatsku na panelu o održivom razvoju u modnoj industriji održanom u Hadrijanovu hramu 2017. u Rimu, na kojem je sudjelovao i tadašnji talijanski ministar okoliša Carlo Medaglia, priželjkivala sam da se platforma poput Rezolucije Zemlja kreira i kod nas. Sada će uz tu medijsku platformu glas svih nas koji već godinama vidimo potrebu da se promijeni svijest o važnosti očuvanja našeg planeta biti još glasniji. Promjena mora krenuti od svakoga od nas i svijet će postati bolje mjesto. Nije još kasno. Ne možemo, nažalost, zaustaviti neke ekološke promjene, ali ih možemo usporiti i ostaviti našoj djeci zemlju u boljem stanju nego što je danas – rekla je Kristina Burja, a Davor Bruketa, jedan od idejnih začetnika projekta, podsjeća zašto se uopće danas potpisuje Rezolucija.

– Ustanovili smo da je čovjek u svom procesu razvoja i napretka teško oštetio osnovni preduvjet našeg opstanka: ekosustav čiji smo dio i bez kojega nema našeg postojanja. Kako ga sačuvati temeljno je pitanje našeg vremena, pitanje života ili smrti. Upravo zbog toga treba nam neki oblik društvenog ugovora u kojem će svi ključni dionici društva preuzeti na sebe konkretne, mjerljive aktivnosti. Rezolucija Zemlja je taj ugovor – ističe Bruketa te dodaje da Rezolucija zapravo znači pravni akt kojim se izriče stajalište o nečemu, ali se ne donosi zakon.

– I to je ono što mi radimo ovom velikom ekološkom akcijom. Potpisujemo društveni ugovor kojim iskazujemo svoje stajalište o važnosti brige za okoliš i zapravo se jedni drugima obvezujemo da ćemo zaista napraviti konkretnu i vidljivu promjenu – zaključuje.

Komentara 4

ZV
zvezdomor
09:04 10.02.2022.

svirači falusa

SP
Spezzi
08:55 10.02.2022.

Čijoj djeci ? Imigrantima valjda mislite. Pola Hrvata svoju djecu šalje u Irsku i Njemačku, a druga polovica i ne pomišlja imati djecu. Ovi malobrojni su toliko uljuljani lažima političara da ne pomišljaju išta mijenjati.

PR
prokurator
12:10 10.02.2022.

kakva jeftinjara, zakupiš masu medijskog prostora (jeftino ako je tvoj) i proglasiš se najvećom eko akcijom. počistiš 2 papirića, i evo jeftine reklame.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije