Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uštede, ali na kome

Rezanje plaća sada ili rušenje kune sutra. Trećeg nema

željko rohatinski
Foto: Leonard Ninčević/VLM/PIXSELL
1/3
Autor
Gojko Drljača
13.11.2010.
u 12:01

Stotinjak milijardi proračunskih kuna odlazi na plaće, naknade i mirovine. Devalvacija bi ljude s kreditom dovela do potpunog kolapsa.

U sjeni katastrofičnih poruka guvernera Europske središnje banke Jean-Claudea Tricheta ostale su ključne dvojbe kreatora hrvatskog proračuna, onih od kojih se očekuje provedba “bolnih rezova”.

Novi udar na standard
A iz samog vrha Vlade upozoreni smo kako se sljedeće godine može očekivati novi udar na standard jer je jasno da se nakon 1. siječnja mora dogoditi novo, znatno poskupljenje plina. Iako je s dvoznamenkastim postocima poskupljenja još teško licitirati, činjenica je da će sigurno porasti troškovi života pa se odgovorni u Vladi pitaju kamo bi dovelo drastično rezanje proračunskih rashoda. Ponavljaju kako znatnih ušteda bez rezanja plaća i mirovina ne može biti. Naime, u 2011. moći ćemo računati na prihode na razini 2007. i rashode iz 2010.

U istom razdoblju, primjerice, samo proračunski trošak za mirovine narastao je 6 milijardi kuna. U 2011. godini minus za mirovine u proračunu dosegnut će 16 milijardi kuna. U takvoj situaciji ukupno na naknade i mirovine odlazi 68 milijardi kuna, na plaće dodatne 22 milijarde, a ako se tomu pribroje kamate, u proračunu je blokirano stotinjak milijardi kuna. Dodaju li se tomu razne subvencije, jasno je zašto se u rezanju rashoda ozbiljne uštede mogu realizirati samo smanjenjem plaća i rezanjem mirovina.

– No, uza sve te javne preporuke, je li se netko upitao što bismo napravili rezanjem mirovina od deset posto i istim rezanjem državnih plaća? Na plaćama bismo uštedjeli oko šest milijardi, rezanjem mirovina ukupno deset, ali nije li to put u socijalnu katastrofu? – pita naš izvor iz Vlade. U Vladi su stoga duboko uvjereni kako je jedini put dizanje proračunskih prihoda jačanjem investicijske aktivnosti, točnije, s četiri-pet velikih projekata. Situacija je pomalo shizofrena: čak i veliki sindikalni vođe, poput Matijaševića, počinju zazivati MMF i masovne otkaze u državnoj upravi, a privremeni krizni porez na plaće te pokušaji fleksibilizacije tržišta rada bili su meta žestokih napada. Svi, dakle, zazivaju strukturne reforme, ali nitko ih ne želi na svojoj koži.

Neki ili svi?
Sve je očitije da jedna od ključnih dvojbi postaje pitanje treba li na vrijeme rezati plaće i mirovine onih koji ovise o državnom proračunu ili riskirati da cjelokupna radna populacija Republike Hrvatske s odgodom plati još višu cijenu. Naime, guverner Trichet Hrvatskoj je zamjerio previsoku jediničnu cijenu rada i rastući fiskalni deficit. A ako se nađemo u situaciji da rušimo realnu jediničnu cijenu rada te dižemo izvoznu konkurentnost tako što ćemo dovesti u opasnost relativnu stabilnost tečaja i cijena, vjerojatno ćemo riskirati opći ekonomski kolaps.

Možda je, dakle, zaista jedina mogućnost da danas režemo plaće javnog sektora kako bismo sutra spriječili devalvaciju kune od 10 do 30 ili čak i više posto. U tom slučaju ne bi došlo samo do masovnog dužničkog kolapsa svih koji imaju kredite s valutnom klauzulom nego bi i drastično pala kupovna moć građana.

Komentara 700

TU
turopolje
15:37 13.11.2010.

Prodigy, ribokradico jedna bedna!!! Na vasih 20 km obale nestanu niti 10% vasih oceva iz BiH i Srbije a kamoli vi \"slovenci\" !!! Od danas u mome apartmanu vazi jedan cjenik za ljude a drugi za zlovence sa prezimenima naa \"ic\"!! Smrade jedan...Dodji malko u Turopolje na kavicu...

OB
-obrisani-
22:10 13.11.2010.

omerto klap klap klap, kao i obićno pogađaš u sridu

OB
-obrisani-
11:12 14.11.2010.

ribnlk, nije cijela Hrv. u HDZu. Ako ljudi ne izlaze to naprosto znači da im i nije tako loše. Ili ih nije briga za budućnost, njihovu i njihove djece. Najlakše od svega je dizat\' internet revoluciju. Iz fotelje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije