Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Revizije nisu prepreka za tužbe u predmetu Franak

Predsjednik društva Potrošač Igor Vujović najavio je da će Potrošač i dalje pružati savjetodavnu pomoć potrošačima kako bi zaštitu svojih prava mogli ostvariti u pojedinačnim parnicama.
12. rujna 2018. u 14:12 0 komentara 708 prikaza
ilija rkman
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača "Potrošač" u srijedu je izvijestio kako je u predmetu Franak zaprimio revizije osam banaka tuženih u kolektivnom sporu pred zagrebačkim Trgovačkim sudom, ali da podnošenje revizija na sudsku presudu iz lipnja nije zapreka potrošačima za podnošenje pojedinačnih tužbi za isplatu preplaćenih iznosa.

Udruga Franak Udruga Franak: 'Banke se nemaju pravo pozivati na izmjene Zakona ako ga nisu primijenile'

Punomoćnik Saveza Potrošač, odvjetnik Mladen Dragičević, istaknuo je na konferenciji za novinare kako su banke ustrajne u naumu osporavanja kolektivne tužbe u tom dijelu iako je Vrhovni sud zauzeo stav po pitanju postupanja banaka prilikom ugovaranja valutne klauzule u švicarskim francima ( CHF) i koji je u lipnju rezultirao pozitivnim ishodom toga spora pred Visokim trgovačkim sudom i po pitanju tužbenog zahtjeva vezanog za ništetnost valutne klauzule u CHF.

Najavio je odgovor na revizije svih osam banaka u zakonskom roku. Smatra da banke nemaju puno izgleda.

Zagreb: Članovi udruge Franak prosvjedovali ispred HNB-a i tražili ostavku guvernera Vujčića 'Neizbježna stvarnost' Udruga Franak: Ovo dokazuje da su svi ugovori o švicarcima ništetni

"Banke mogu kao svaka stranka u postupku uložiti reviziju. No, smatramo da s pravne strane banke tu ne mogu puno toga napraviti. Vrhovni sud je već dao uputu i ne bi trebao ići protiv svoje odluke. Odluka je pravomoćna i građani mogu krenuti u postupke. Svaki građanin može sam procijeniti isplati mu li se to, no što prije krenu prije će i završiti svoju priču", rekao je Dragičević.

Predsjednik Saveza Potrošač Ilija Rkman rekao je kako je dobivena u bitka protiv banaka nakon koje je, kako je dodao, u najvećoj kolektivnoj tužbi u Europskoj uniji uspostavljen fer odnos između banaka i građana.

Ilustracija Udruga Franak: 'Imamo presudne dokaze, svi ugovori o švicarcima apsolutno su ništetni'

"Naša kolektivna tužba postala je priča Europske unije. Hrvatsko pravosuđe može puno naučiti iz toga i dati nešto pravnoj stečevini EU-a", rekao je Rkman.

Na konferenciji za novinare sudjelovao je i Denis Smajo, bivši aktivist Udruge Franak, koji je kao novi suradnik Potrošača rekao kako smatra da je minimalna vjerojatnost da će banke uspjeti u reviziji, te pozvao sve oštećene korisnike na podnošenje pojedinačnih tužbi za isplatu preplaćenih iznosa i to, kako je naglasio, sada i na temelju ništetnih odredaba kojima je glavnica vezana uz CHF.

Goran Aleksić i Denis Smajo Raskol u Udruzi Franak Najistaknutiji članovi Aleksić i Smajo razišli se oko politike, trpi - članstvo

Predsjednik društva Potrošač Igor Vujović najavio je da će Potrošač i dalje pružati savjetodavnu pomoć potrošačima kako bi zaštitu svojih prava mogli ostvariti u pojedinačnim parnicama.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.