Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filozofski

Revizija "češlja" sva arheološka istraživanja na autocestama

'28.12.2010., Kozarceva 21, Zagreb - Nocas su istrazitelji i povjesnicar umjetnosti zamotali umjetnine obitelji Sanader u foliju i pazljivo ih odnijeli iz vile. Deponirat ce ih u posebnom skladistu Mu
'Igor Kralj/PIXSELL'
02.03.2011.
u 10:44

Fakultet je svojim nastavnicima isplaćivao pune plaće iako nisu ostvarili ni minimalno nastavno opterećenje.

Čitav niz nepravilnosti otkrila je Državna revizija "češljajući" dva i pol mjeseca poslovanje Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Novac se, utvrđeno je, trošilo nenamjenski, pa je tako nešto manje od 20 milijuna kuna umjesto za znanstvenu djelatnost otišlo za gradnju knjižnice fakulteta.

Sporni honorari

Utvrđeno je i da za dva milijuna kuna koliko je fakultet potrošio za usluge telefoniranja, najam vozila, usluge marketinške agencije za objavu oglasa, dio higijenskog materijala te tiskanje diploma i kupnju folija za zaštitu knjiga fakultet nije proveo postupak javne nabave.

Revizija je isto tako utvrdila i da je fakultet nabavljao stolce po cijenama znatno višim od tržišnih. Pa su tako za učionice kupovani stolci po cijeni od 1500 kuna, a za posjetitelje po cijeni od 2700 kuna.

Revizija je, nadalje, pokazala i da je fakultet svojim nastavnicima isplaćivao plaće u ukupnom iznosu, iako nisu ostvarili minimalno nastavno opterećenje. Neki od njih dobivali su i poveće isplate putem ugovora o autorskom djelu a da prije toga nije utvrđeno jesu li honorare zaslužili izvan radnog vremena. Sve te nepravilnosti nalaze se u sažetku izvješća državne revizije s kojim je članove dekanskog kolegija upoznao dekan fakulteta Damir Boras.

Međutim, sažetak ne sadrži nepravilnosti koje je revizija pronašla u poslovanju Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta.

Naime, fakultet je reviziji dao na uvid dokumentaciju o 17 ugovora zaključenih s Ministarstvom kulture, a koja se odnosi na arheološka istraživanja na trasama autocesta obavljena u razdoblju od 2006. do 2009. godine. Riječ je o ugovorima vrijednim nešto više od 33 milijuna kuna.

U cijeloj je priči sporno da se troškovnici na temelju kojih su ugovori i zaključivani uvelike razlikuju od obračuna koji su dostavljani Ministarstvu kulture. Dekan Damir Boras demantirao je glasine da se većina tih nepravilnosti pronađenih u ugovorima Odsjeka za arheologiju tiče supruge bivšeg premijera Mirjane Sanader, inače profesorice na spomenutom odsjeku.

Ispravljaju pogreške

– Koliko ja znam, profesorica Sanader se nikada nije bavila zaštitnim iskapanjima na autocestama – napominje D. Boras.

Svjestan je, kaže, da revizija fakultetu nije dala prolaznu ocjenu te dodaje kako su većinu pronađenih nepravilnosti na fakultetu već eliminirali. Branio se i kako je većina nepravilnosti nastala prije nego što je on preuzeo dužnost dekana, dakle prije listopada 2009. godine te poručio kako će se uprava kojoj je on na čelu držati uputa Državne revizije.

Komentara 13

GA
gal
12:28 02.03.2011.

i sve to mora radnik uproizvodnji platiti-nemoguče

Avatar seneka
seneka
13:43 14.07.2011.

Ma nemoj.Nije se bavila.. A tko je onda na trasi našao onaj antički FALUS iz rimskog doba? Moja baba možda?

MO
modrulj
11:18 02.03.2011.

Nego sta bi sa onim mladicem kojeg je prema pisanju novinara udarila autom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije