Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon ulaska u EU

Reuters o Hrvatskoj: Znakovi siromaštva su posvuda

kontejneri otpad
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
04.11.2014.
u 18:55

Reuters ističe kako se dubina hrvatskog propadanja ističe u odsjaju vatrometa i fanfara kojima je obilježen ulazak u EU

Britanska agencija Reuters objavila je članak pod nazivom 'Hrvatska ne nalazi put do prosperiteta EU' u kojoj se analizira stanje Hrvatske nakon ulaska u Europsku uniju.

 – Hrvatska nije vidjela napredak kakav su ostvarile zemlje koje su u EU ušle 2004, kad je gospodarstvo bilo u procvatu. Priliku je velikim dijelom propustila zbog autoritativne vlade koja je preuzela vlast prije no što je na području bivše Jugoslavije izbio rat. Od tad je uspostavila demokraciju, no bori se kako bi ponovno uspostavila izgubljeno tržište te se morala odreći subvencionirane brodogradnje kako bi ispunila EU kriterije – navodi se u članku.

Reuters piše kako "siromaštvo nakon šest godina krize nije neuobičajeno na Balkanu pa čak ni na zapadu EU", no ističe kako se dubina hrvatskog propadanja ističe u odsjaju vatrometa i fanfara kojima je obilježen ulazak u EU.

 – S gospodarstvom koje je od 2008. do danas zabilježilo pad od 13 posto, Hrvatska se nalazi odmah iza dugom opterećen Grčke te se špekulira kako bi bivša jugoslavenska država koja još nije članica eurozone, mogla tražiti financijsku pomoć EU. Znakovi siromaštva su posvuda pa se tako u srcu Zagreba nalaze brojni prazni poslovni prostori što je u suprotnosti s imidžom Hrvatske kao turističkog mamca za ljubitelje plaža i otoka – navodi se u članku te dodaje kako je Hrvatska u recesiji već šest godina, a procjenjuje se kako bi se negativan trend mogao nastaviti i 2015. godine.

 – Hrvatske političke elite ne razumiju se u ekonomiju niti je ona ikada bila njihov prioritet – citira Reuters ekonomskog analitičara Velimira Šonju.

 – Zapadni analitičari priznaju kako ne razumiju nesposobnost Hrvatske da maksimalno iskoristi članstvo u Uniji, koja nudi više od 10 milijardi eura kroz fondove za infrastrukturne i razvojne projekte do 2020. godine – piše Reuters.

>> Deficit raste na pet posto BDP-a, slijedi ribanje iz Europske komisije

Ključne riječi

Komentara 49

TH
than
19:39 04.11.2014.

Oni su samo ljubomorni na nase politicare. Takve strucnjake koji se razumiju u sve. Od socijalizma do neoliberalizma, njih nema svaka drzava. Stovise, ovi nasi su u stanju izmisliti i ne'ko 'medju-uredjenje'. Sada sto ono ne funkcionira, to je nebitno. Bitno je da su oni uporni, pa dokle ide, ide. Ili ce proraditi samo od sebe ili cemo lijepo u 'bankrot'. A mozda preko ljeta i bude vruce, pa ce raditi i klima uredjaji. Biti ce drug Grcic sretan zbog toga, jer, eto rasti ce nam BDP. Trositi cemo vise na struju. Tko je ovdje zivio niti pakao mu nece tesko pasti.

NO
Norway
18:56 04.11.2014.

Nemoguce! Uz najbolju Vladu u povijesti Hrvatske, Grcic nam je objasnio da smo na najboljem putu...nizbrdo

Avatar viki_nuland
viki_nuland
19:03 04.11.2014.

Pa ovi u Reutersu moraju znati balkanski mentalitet, jer ovdje se uvijek slave gubitci, dok se osuduje i mrzi prosperitet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije