Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastupnici u strahu

Republikanci, kažite što zaista mislite o Trumpu

Donald Trump
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
1/6
16.10.2017.
u 20:49

Jedan dio Republikanske stranke od samoga početka snebiva se nad činjenicom da je Trump predsjednik. Ovih dana postaju sve glasniji

John McCain, jedan od najcjenjenijih i najstarijih republikanskih senatora, samo tjedan dana nakon operacije malignog tumora na mozgu s lošim prognozama, stao je na noge i zaputio se na svoje radno mjesto u Senat. Nitko mu se nije nadao, a ponajmanje republikanci koji su stali uz predsjednika.

Upravo on bio je jedan od onih republikanaca koji je Donaldu Trumpu podmetnuo nogu u njegovim nastojanjima da s lica zemlje zbriše zakon o dostupnom zdravstvenom osiguranju. Njegov glas protiv ukidanja Obamacarea i uvođenja nekakve Trumpove inačice zdravstvenog osiguranja bio je presudan čak dvaput – u srpnju i u rujnu. Čovjek koji je i sam iskusio tešku bolest kazao je kako mu savjest ne dopušta da poštuje bilo kakvu stranačku stegu i da glasa za ukidanje nečega što njegovim sunarodnjacima donosi samo dobrobit. Rekao je da nema ništa protiv izmjena zakona, ali da to mora biti rezultat suradnje i dogovora između dvaju stranaka, a ne Trumpove samovolje. Bio je to jako veliki udarac za predsjednika.

Određeni broj uglednih republikanskih političara nikada se nije pomirio s činjenicom da je stranka Donaldu Trumpu dala predsjedničku nominaciju, a kamoli s time da je on pobijedio na izborima i postao predsjednik. Mnogi od njih otvoreno su pred kamerama izjavljivali kako su uznemireni i zabrinuti načinom na koji Trump vodi SAD.

Pukla stranka na tri dijela

Dolaskom Trumpa u Bijelu kuću stranka je počela polako pucati i to na najmanje tri dijela. U jednom taboru okupili su se tradicionalni republikanski političari koji su donedavno bili većina u stranci. No počeli su kopnjeti za vrijeme dvaju mandata Georgea Busha, a u trenutku kada je u Ovalni ured zasjeo Donald Trump na sebe kao da su uzeli zadatak da brane tradicionalne republikanske vrijednosti i politiku, ali i integritet same stranke. Upravo John McCain jedan je od najistaknutijih simbola ove grupacije iako posljednjih dana ne zaostaje ni senator Bob Corker.

– Republikanci u Senatu, gdje vam je moralna snaga i hrabrost? Gdje je vaša posvećenost i vjernost ljudima u vašim izbornim jedinicama koji očekuju da ih štitimo od zla i nevolja koje im u ovome trenutku nanosi lažljivi, nepredvidivi, nesposobni i zastrašujući Donald Trump. Kada ćemo čuti vaš glas? – govorio je prije samo tjedan dana uzrujani Corker koji je došao na rub živčanog sloma gledajući predsjednikovo djetinjasto, mrzovoljno i destruktivno ponašanje i slušajući priče o tome kako predsjednikovi suradnici u Bijeloj kući većinu vremena troše kako bi spriječili Trumpa da čini štetu. Bijelu kuću nazvao je “vrtićem za odrasle”. Otišao je još i korak dalje – New York Timesu izjavio je kako bi “Trump mogao utrti put kojim će Sjedinjene Države otići u treći svjetski rat”. Samo dan poslije podršku mu je dao stranački kolega iz Zastupničkog doma Charlie Dent koji je pozvao i druge republikance da iznesu svoje mišljenje o predsjedniku. Obojici sljedeće godine ističe mandat i više se ne kane kandidirati već će okončati svoje političke karijere. Trump im je putem Twittera odvratio da su gubitnici koji su molili za njegovu podršku pa su pobjesnjeli zato što im je on nije dao. I najpopularnija republikanska senatorica Susan Collins već se više puta suprotstavila Trumpu, a to se odnosilo na neke od njegovih najvažnijih odluka.

Uznemireni zastupnici

Postoje još dvije grupe u stranci – ona ultrakonzervativna koju se može poistovjetiti s “Pokretom čajanki”, koja se također protivi Trumpu, ali zato što smatraju da nije dovoljno radikalna u uništavanju nasljeđa prethodnog predsjednika Baracka Obame. Najistaknutiji je predstavnik ove struje senator Rand Paul, po zanimanju liječnik koji bi svima koji nemaju novca uskratio pravo na liječenje. Treći dio je onaj koji se bez pogovora svrstao uz Trumpa i u Zastupničkom domu čini većinu koja je spremna dignuti ruku za sve predsjednikove manevre. Predvodnik je ove struje vođa republikanske većine u Zastupničkom domu Paul Ryan koji se isprva protivio Trumpu, a kada je postao predsjednik, prešao je na njegovu stranu u nadi da će tako sačuvati stranačko jedinstvo.

Ako se proširi pobuna protiv Trumpa u Zastupničkom domu Senata, koju su započeli Corker i Dent, predsjednik bi mogao imati problema. Do sada su njegovi zakonski prijedlozi prolazili u Zastupničkom domu, no možda nije daleko trenutak kada će se stvoriti kritična masa “pobunjenika”, što bi moglo dovesti do toga da nijedan zakonski prijedlog iz Bijele kuće neće uspjeti proći ni u Zastupničkom domu. Trumpova odluka da ne potvrdi da Iran ispunjava sve obaveze prema Sporazumu o nuklearnom programu i da prebaci na Kongres odluku i odgovornost oko toga hoće li SAD ponovno nametnuti sankcije Iranu, mogla bi aktivirati još pobunjenika.

Njegova izvršna odredba kojom je ukinuo federalno financiranje Obamina dostupnog zdravstvenog osiguranja već je među republikanskim zastupnicima pokrenula svojevrsnu paniku, osobito među onima koji iduće godine u studenome idu na međuizbore. Čak i zastupnici iz nekih jakih republikanskih uporišta strahuju da će se birači koji ostanu bez zdravstvenog osiguranja okrenuti od republikanskih kandidata i glasati za demokrate. Biraju se svi zastupnici, na “bubnju” su i 33 mjesta u Senatu. Prilika je to za demokrate da preuzmu kontrolu u oba doma. Ako se Trump nastavi ovako ponašati, to im neće biti nimalo teško. Ako demokrati preuzmu kontrolu nad Kongresom, otvara se mogućnost pokretanja procesa opoziva.

Donaldu Trumpu problem ne predstavlja samo Kongres već i njegova administracija u kojoj također ima potencijalnih pobunjenika. Već je mjesecima državni tajnik Rex Tillerson uzrujan svakim Trumpovim potezom i izjavom, a nešto slično događa se i sa šefom Pentagona Jamesom Mattisom. U nekoliko navrata upravo je njih dvojicu Trump politički “minirao”. Nije, naime, uvažavao političke dogovore koje su međusobno postigli. Njih dvojica našli su se više puta u situaciji da dadu izjavu o nekom važnom vanjskopolitičkom ili vojnom pitanju, a onda nakon sat-dva Trump sjedne za Twitter i napiše nešto upravo suprotno. Kako se obojica protive izlasku iz sporazuma s Iranom, moglo bi se dogoditi da oko Božića dva ključna ministarstva ostanu obezglavljena. Kongres, naime, ima 60 dana da donese odluku hoće li SAD ostati u sporazumu i hoće li se Iranu ponovno nametnuti sankcije. Uostalom, možda je Trump ovaj potez povukao kako bi se riješio te dvojice.      

Komentara 1

GO
goronja
23:18 16.10.2017.

Trump, ukini kongresu pravo na izglasavanje zakona i sam ih donosi, tu kongresi i parlamenti, sabori kurcu ne vrijede

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije