Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFERENDUM

Republika Srpska kopirala bi Krim, ali nema podršku ni Srbije

dodik
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
23.09.2016.
u 07:43

Sarajevo je ustvrdilo da će uhititi predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog kršenja ustava bude li referendum proveden

Referendum se ne može zaustaviti. Pogotovo ne zbog ispuhanih, lažnih veličina iz ratne opcije generala koji su činili ratne zločine i koji sada ponovo prijete, ustvrdio je jučer Milorad Dodik u Moskvi, komentirajući referendum o Danu državnosti Republike Srpske kojemu se bošnjačka strana u BiH žestoko protivi. Glasovanje koje će vjerojatno biti održano na području RS-a u nedjelju, dovelo je političke prilike u BiH na rub usijanja.

Samo Rusija za referendum

Iako se posljednjih dana, pogotovo nakon istupa i neuvijenih prijetnji Sefera Halilovića, dobiva dojam da je Bosna i Hercegovina na korak do rata te da se oružje već gotovo vadi iz skladišta na objema stranama, takav ishod događaja malo je vjerojatan. Sva ratnohušačka retorika sa srpske i bošnjačke strane u BiH više je verbalno pokazivanje mišića bez pravog pokrića, no Milorad Dodik otišao je jučer korak dalje. Otputovao je u Moskvu na susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Taj sastanak, iako mu glavna tema nije referendum već mogućnost gospodarske suradnje Rusije i srpskog entiteta u BiH, odmah je među analitičarima nametnuo pitanje može li Republika Srpska slijediti put kakav je prije nekoliko godina prošao Krim? Sličnosti su, u nekim detaljima, više nego očite. Republika Srpska većinski je naseljena etničkim Srbima, baš kao što je i većina stanovništva Krima ruske nacionalnosti. Većina srpskog stanovništva RS-a rado bi se priključila Srbiji. Vladimir Putin, koji je proveo aneksiju Krima, nema ništa protiv referenduma u Republici Srpskoj, za razliku od ostalih značajnijih igrača na međunarodnoj političkoj sceni uključujući SAD i Europsku uniju, ali i Hrvatsku pa čak i – Srbiju.

– Protiv sam referenduma jer bi to mogao biti uvod u referendum za odvajanje RS-a od BiH, ustvrdio je predsjednik HDZ-a i vjerojatni mandatar hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Za smirivanje strasti

S druge strane, nerealno i neopravdano žestoka bošnjačka retorika i istupi Sefera Halilovića koji je počeo zveckati oružjem zbog referenduma utjecala je i na EU da omekša stav prema RS-u i Dodiku, kojemu bi sada odustajanje od referenduma bio politički poraz.

– Treba smiriti situaciju. Svi u Bosni i Hercegovini imaju pravo obilježavati svoje praznike – ustvrdio je jučer šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark. Otprilike u isto vrijeme kada je Sarajevo ustvrdilo da će uhititi Milorada Dodika zbog kršenja ustava bude li referendum proveden.

>> NY Times: Svađa oko praznika prijeti krhkom miru u BiH

Komentara 118

SL
slatix
07:52 23.09.2016.

Imaju oni pordšku Srbije samo ne javnu, nego tipično Srpski pričat će jedno a raditi drugo.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
08:15 23.09.2016.

Pa pogledajte što rade Srbi!To su licemjeri,jedno rade,drugo misle,treće govore.Samo da bi dobili donacije.Samo pred čitavim svijetom( UN) kukaju.Svatko je živ kriv samo oni pravedni!A ovaj u Rusiji?pitam se:Kad će njih svijet shvatiti što oni misle?!Dobro in reče gospodin Milanović.

HR
hromcan
08:18 23.09.2016.

A gdje je tu Hrvatska strana ? Hrvati trebaju izboriti svoj entitet jer evidentno je da Daytonski sporazum ne vrijedi NIŠTA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije