Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA ČAST

Replika plenarija i raspela iz Zagrebačke katedrale na misi za Benedikta XVI.

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
1/5
05.01.2023.
u 19:58

Isti plenarij korišten je na sprovodu sv. Ivana Pavla II. koji je 8. travnja 2005.

Evanđelistar iz kojega je naviješteno Evanđelje na sprovodnoj misi za Benedikta XVI., u četvrtak je u Vatikanu resio srebrni okov s replikom bjelokosnog plenarija i raspela iz riznice Zagrebačke katedrale. Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije ističe kako je replika plenarija na prednjoj strani okova izrađena prema predlošku zagrebačkog plenarija iz 11. stoljeća, a na stražnjoj strani je motiv raspela iz Martinščine, najstarijeg predmeta u Riznici zagrebačke katedrale. 

Na pozadini je ispisan glagoljski tekst iz Glagoljskoga misala iz 1483., a na hrptu okova glagoljicom je ispisana riječ „evanđelje“ te na gornjemu dijelu utisnut logo Papinog pohoda Hrvatskoj. U donjem dijelu je tekst „Zagreb-Marija Bistrica, 2. - 3. listopada 1998.“ 

Na koricama se nalaze i likovi četverice evanđelista. Izrađena su dva primjerka okova od kojih se jedan koristi za svečana slavlja u zagrebačkoj prvostolnici. Vatikanski primjerak darovan je papi Ivanu Pavlu II. u Mariji Bistrici prigodom njegovog pohoda Hrvatskoj 1998. godine.

Isti plenarij korišten je na sprovodu sv. Ivana Pavla II. koji je 8. travnja 2005., kao tadašnji dekan Kardinalskoga zbora predvodio Joseph Aloisusis Ratzinger.

Taj hrvatski dar bio je korišten i tijekom pontifikata Benedikta XVI. u papinskim liturgijskim slavljima, kao i 5. listopada 2014., kada je papa Franjo u bazilici sv. Petra u Vatikanu predslavio misu prigodom otvaranja 3. opće skupštine izvanredne Biskupske sinode. 

VIDEO Deseci tisuća vjernika na Trgu sv. Petra odali počast Benediktu XVI.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije