Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
italija

Renzi sastavio vladu sa 16 ministara

Renzi
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
21.02.2014.
u 20:48

Mnogi su prvi put u nekoj vladi. Renzi je sa 39 godina najmlađi premijer u povijesti Italije.

Čelnik Demokratske stranke i gradonačelnik Firence Matteo Renzi predstavio je večeras predsjedniku republike Giorgiju Napolitanu sastav ministara vlade. Vlada će u subotu ujutro prisegnuti i u ponedjeljak zatražiti povjerenje parlamenta. 

Vlada Renzija, koji postaje najmlađi premijer u povijesti Italije, ima samo 16 ministara (prethodna vlada Enrica Lette imala je 21 ministarstvo) od kojih su polovica žene. Jedino je pedesetih godina jedna vlada, ona De Gasperia, imala manje ministara, odnosno 15. Renzijeva vlada je 63. u povijesti talijanske republike, dakle u 68 godina. To je ujedno i najmlađa vlada.

Evo liste ministara: Ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano, ministrica zdravlja Beatrice Lorenzin, ministar infrastrukture Maurizio Lupi, ministar kulture Dario Franceschini, ministar pravosuđa Andrea Orlando, ministrica državne uprave Marianna Madia, ministrica reformi i odnosa s Parlamentom Maria Elena Boschi, ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini, ministrica obrazovanja Susanna Giannini, ministrica ekonomskog razvitka Federica Guidi, ministrica obrane Roberta Pinotti, ministrica regionalnog razvitka Maria Carmela Lanzetta, ministar ekonomije Pier Carlo Padoan, ministar rada Giuliano Poletti, ministar poljodjelstva Maurizio Martina i ministar okolice Gianluca Galletti.

Mnogi su prvi put u nekoj vladi. Renzi sa 39 godina najmlađi je premijer u povijesti Italije.  

>> Matteo Renzi sastavlja momčad, kod Napolitana ide u ponedjeljak!  

>> Renzi će biti treći premijer ustoličen bez izbora

Komentara 4

Avatar tajar
tajar
20:42 22.02.2014.

Hrvatska Vlada ima, usporedbe radi, 20 ministarstava!

Avatar Lutkica
Lutkica
11:45 22.02.2014.

Wow koji zgodan frajer

DU
Deleted user
16:44 22.02.2014.

Revolucija se nastavlja...Matteo, nadamo se da ćeš demolirati i baciti u smeće tradicionalni način vođenja politike...sada je red na jednostavnost i transparentnost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije