Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo zdravstva protiv HUBOL-a

Remdesivira ima dovoljno za oboljele, on se ne daje svima oboljelim od Covida

Teška nesreća na A4: Ministar Vili Beroš posjetio je unesrećene u KB Dubrava
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL
1/3
10.08.2022.
u 15:20

Sukladno tome i aktualnim potrebama pojedinih bolnica, kojima nedostaje remdesivira, iste mogu međusobno dopunjavati potrebe za tim lijekom, što je i do sada bio slučaj tijekom epidemije.

Iz Ministarstva zdravstva pojasnili su javnosti da lijeka remdesivir kojim se liječe oboljeli od COVID-19 ima dovoljno za sve oboljele u Hrvatskoj, čime su demantirali HUBOL ; Hrvatsku udrugu bolničkih liječnika koji su u javnom priopćenju naveli da remdesivira nema dovoljno za sve oboljele od Covida.

U 37 bolnica u Hrvatskoj trenutno se liječi 613 pacijenata oboljelih od COVID-19, od čega je njih 39 u jedinicama intenzivne skrbi s teškom kliničkom slikom. Kako lijek remdesivir kao i ostali lijekovi za oboljele od COVID-19 nije namijenjen za široku primjenu već isključivo za ciljanu skupinu hospitaliziranih pacijenata koji zadovoljavaju smjernice i posebne kriterije da bi se lijek upotrijebio i ostvario očekivani učinak u liječenju, lijek remdesivir ne primjenjuje se na sve hospitalizirane pacijente te su zalihe dostatne trenutnim potrebama bolnica - navodu u Ministarstvu zdravstva.

Sukladno tome i aktualnim potrebama pojedinih bolnica, kojima nedostaje remdesivira, iste mogu međusobno dopunjavati potrebe za tim lijekom, što je i do sada bio slučaj tijekom epidemije.

 - Ne stoje javno iznesene tvrdnje pojedinih zdravstvenih djelatnika i liječničkih udruga koje paušalno, bez utemeljenih činjenica, govore o nedostatnosti remdesivira za potrebe pacijenata koji se nalaze na liječenju u našim bolnicama, jer iz svih izvješća iz bolnica razvidno je da lijeka ima, te su bolnice kojima treba remdesivir za njihove pacijente u mogućnosti nadomjestiti trenutni nedostatak lijeka međusobnom koordinacijom što je uvriježena praksa usvojena tijekom epidemije.”, - kaže ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje da o potrebi primjene remdesivira za svakog pacijenta odlučuje liječnik specijalist, a na ravnateljstvu i nadležnim službama svake bolnice je da pravodobno osiguraju lijekove za svoje pacijente transferom iz bolnica koje ga imaju na zalihama više od trenutnih vlastitih potreba.

U tijeku su postupci za ugovaranje i nabavku novih količina remdesivira za potrebe hrvatskih bolnica putem objedinjene nabave u okvirima Europske unije.

VIDEO: Javio se dobitnik 6,3 milijuna kuna i otkrio što ga najviše brine: 'Ne znamo gdje čuvati listić, ne daj Bože požara'

Komentara 2

AF
afer
16:40 10.08.2022.

Izgleda da je prošlo 6 mjeseci od kada su ga rušili, krenula ponovo bojna NE-MOŽEMO!

ME
MediciKM
15:56 10.08.2022.

Kaj ovaj sada glumi s maskom????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije