Naslovnica Vijesti Crna kronika

Reljić: Merčep nije odobravao ono što se dogodilo obitelji Zec

– Nikad nije pokušao opravdati zločin. Rekao bi da ga treba istražiti i kazniti, jedino je za te ljude kao alibi navodio obiteljske situacije – kazao je Reljić.
17. travnja 2012. u 16:54 12 komentara 1608 prikaza
Suđenje Merčepu (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

– Merčep nije odobravao ono što se dogodilo obitelji Zec niti ono što se događalo u Pakračkoj Poljani. Deklarativno se tome protivio, ali ljude koji su bili osumnjičeni pokušao je opravdati stradanjima njihovih obitelji u Vukovaru. Kad smo priveli osumnjičene za zločin nad obitelji Zec, Merčep je bio u Americi – svjedočio je Smiljan Reljić,  bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova za javnu sigurnost u zagrebačkom procesu protiv Tomislava Merčepa optuženog po zapovjednoj odgovornosti za ratni zločin 1991. na području Pakračke Poljane, Zagreba i Kutine.

Nije pravdao zločin

– Jesam li ja ikad pokušao opravdati nečije nedjelo – pitao je Merčep Reljića.

– Nikad nije pokušao opravdati zločin. Rekao bi da ga treba istražiti i kazniti, jedino je za te ljude kao alibi navodio obiteljske situacije – kazao je Reljić. Tek nakon ubojstva obitelji Zec, tvrdi, dobili su konkretne spoznaje o događanjima za koja su sumnjali da su se zbila u Pakračkoj Poljani. Krajem 1991. formiran je i sektor krim-policije u kojem je bio pomoćnik načelnika, a Marijan Benko njegov zamjenik, no, tvrdi, nisu mogli kvalitetno istražiti te događaje,  to je bilo delikatno jer je Merčep tada imao puno zasluga u obrani zemlje i bio je savjetnik ministra unutarnjih poslova i imao je iza sebe ljude s prve crte ratišta, a nakon ranjavanja u Pakračkoj Poljani dobio je aureolu heroja.

"U kolovozu 1991. imate rat, stradanja, paljenja i sam dolazim iz spaljenog grada i imam sliku Merčepa poprskanog gelerima, ranjenog u bolnici...." Tu je zamuknuo. Izgledao je nekoliko trenutaka kao da je ostao bez zraka pa ga je sudac Zdravko Majerović pitao hoće li napraviti stanku. Reljić je nastavio govoreći o Merčepu da je s druge strane bio čovjek na kojem su bile sumnje za najteža kaznena djela...

Svi sve znali

Iako je prekjučer ratni premijer Franjo Gregurić tvrdio da je bio neinformiran o Merčepovu vojnom djelovanju, Reljić kaže da su on i Benko slali izvješća ministru unutarnjih poslova Josipu Manoliću, ali i i predsjedniku te premijeru da na terenu nestaju ljudi, kako se događaju stvari koje nisu u skladu sa zakonom, a predmet tih izvješća bio je i Merčep. Reljić je o tome i sam razgovarao s Gregurićem, Tuđmanom, Manolićem i Gregurićem.

Merčep je uživao u slici koju su o njemu

Merčep je uživao u slici koju su o njemu stvorili mediji i politika

U prvim danima u Pakračkoj Poljani na terenu je bio Merčep, a poslije su postrojbu preuzeli drugi ljudi, kazao je Reljić. Mnogi su lagali da su iz Merčepove postrojbe jer su željeli steći pogodnosti za sebe, a dio njih provlačio se i kroz kaznene evidencije.

Postrojba je imala formalnog zapovjednika, a Merčep je uživao u slici koju su o njemu stvorili mediji i politika te ljudi oko njega i zato bi njemu tada bilo teško zapovijedati, svjedočio je Reljić.

Elipso

  • Snijeg:

    is this a joke?

  • brle brkić:

    Razumite čovijeka nije odobravao to al nije ni smijo ništa više poduzet jer biga prozvali srboljubiteljem a ovako je osto veliki hrvat.

  • -obrisani-:

    I dalje sve isto, ne da nema nikakvih dokaza protiv Merčepa, nego sve što je navedeno u dosadašnjem djelu suđenja ide njemu u korist. Znači Merčep u vrijeme ubojstva obitelji Zec uopće nije bio u Hrvatskoj nego u Americi, i ... prikaži još!i on taj čin nije podržavao nego osuđivao. Kad ćemo konačno dobiti neku informaciju o tome na temelju čega je uopće podignuta ova optužnica, jer je vidljivo iz zrakoplova da je čovjek nevin, i da se bez veze maltretira nevinog čovjeka koji je uz to joši bolestan jer je već pretrpio jedan moždani udar. Vjerovatno ga žele mrcvariti dok ne umre, jer je to njihova poznata metoda još od Stepinca pa sve do Brodarca.