Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rektorica Vican:

'U tijeku je akreditacija Studija sestrinstva, nitko neće biti oštećen'

Dijana Vican
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
27.02.2018.
u 22:45

"Ispričavam se studentima i studenticama što su im poluinformacije nanijele stresove"

Rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican izjavila je u utorak na sjednici Senata da će dosadašnji stručni Studij sestrinstva postati sveučilišni studij i da niti jedan student, profesor kao ni samo Sveučilište neće biti oštećen.

Ona je to izjavila nakon što su, kao se navodi u priopćenju iz njezina kabineta, skupina studenata i studentica Studija sestrinstva Sveučilišta u Zadru otvorila temu toga studija i iskazala zabrinutost zbog poluinformacija koje su se pojavile.

"Ispričavam se studentima i studenticama što su im poluinformacije nanijele stresove. Visoka učilišta nisu izuzeta iz dugotrajne i ponekad nerazumljive ili kadšto nelogične administrativne procedure“, navela je u izjavi rektorica Vican.

Studijski program Sestrinstva, kao i svih ostalih 80 studijskih programa uredno će proći proceduru dobivanja akreditacije koja se odvija u dogovoru s nadležnim ministarstvom, kazala je.

Sveučilišni studijski program Sestrinstva je u proceduri ishođenja akreditacije ili dopusnice. Procedura je u visokom obrazovanju složena utoliko što svaki studijski program prolazi zakonski definirane instance, od iščekivanja recenzije, zatim Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Nacionalnog vijeća za znanost i visoko obrazovanje.

Dijana Vican
1/12

Pri tome se putem informacijskog sustava Mreže visokih učilišta utvrđuje kadrovski potencijal te istodobno zadovoljavanje zahtjeva za znanstveni status Sveučilišta u području biomedicine i zdravstva, a tek onda Ministarstvo znanosti i obrazovanja na temelju sve dokumentacije obavlja upis u upisnik.

U nastojanju da Sveučilište u Zadru u pogledu studija Sestrinstva ne ostane na razini stručnog studija, te da koristi znanstvene i profesionalne kapacitete liječnika i medicinskih sestara u Zadru, trebalo bi zaposliti minimalno troje liječnika u minimalnom znanstvenom zvanju znanstvenih suradnika na puno radno vrijeme.

Iako vrijedi višegodišnja zabrana zapošljavanja i usprkos nedobivanju sredstava za nova radna mjesta na teret državnog proračuna, Sveučilište je preuzelo na sebe financiranje dodatnih radnih mjesta i inoviralo je studijski program Sestrinstva prilagodivši ga u cijelosti direktivama Europske Unije koje propisuju obvezni standard za studije sestrinstva u državama članicama EU, stoji u izjavi rektorice Vican.

Komentara 2

Avatar krile11
krile11
23:36 27.02.2018.

A što će raditi med. sestre koje završe sveučilišni studij ? Koja će razina njihove odgovornosti biti ? Čemu ona medicinski fakultet i doktori ?

NO
nogogaz
23:14 27.02.2018.

Ma sta ce nama fakulteti! Mi smo slobodna zemlja jednakih! Land of free!!! Samo sa osnovnom školom možes postat predsjednik lipe naše balkanske! Ni u SAD nešto nalik nije moguce! A ko ce placat sve ove studente kad budu trazili visoke svoje diceplate? U propast vodi ovaj puteljak....bolje da domoljubi ne skoluju svoje dice....dosta je osnovna skola pa gas u antifa njemacku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije