Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slavonski brod

Rekreativnim trčanjem obilježili Dan jedinstvenog europskog broja 112

112 Slavonski Brod
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
08.02.2014.
u 22:30

Područni Ured za zaštitu i spašavanje Slavonski Brod i Udruga za rekreativno cestovno i planinsko trčanje TK "BraCe" po treći su put pripremili druženje uz čaj u Sportskoj dvorani "Vijuš"

Državna Uprava za zaštitu i spašavanje danas je u Slavonskom Brodu obilježila Dan jedinstvenog europskog broja 112. Područni Ured za zaštitu i spašavanje Slavonski Brod i Udruga za rekreativno cestovno i planinsko trčanje TK "BraCe" po treći su put pripremili druženje uz čaj u Sportskoj dvorani "Vijuš" i rekreativno trčanje građana i pripadnika hitnih službi na pet kolomeraskoj dionici od stadiona pokraj Save do Sportsko-rekreacijskog centra Poloj i natrag, s ciljem promoviranja broja 112 i zdravog načina života.

Jedinstveni broj 112 uveden je u operativnu funkciju 11. veljače 2005. godine, čime se Hrvatska pridružila jedinstvenom europskom projektu omogućavanja dojavljivanja nesreća i potreba za djelovanjem hitnih službi, policije, vatrogastva i hitne medicinske pomoći na jedinstveni telefonski broj 112. Obilježavanju Dana 112 u Slavonskom Brodu pridružio se i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Jadran Perinić.

- Svake godine sve je više sudionika ovog našeg druženja i sada već nakon tri godine možemo reći da je rekreativno trčanje, koje smo integrirali uz obilježavanje Dana jedinstvenog europskog broja 112,  postalo tradicionalno. Iako je vrijeme kišovito okupilo se puno ljudi. To je dokaz da svima nama koji žurno pomažemo drugima, malo kiše ne može pokvariti trčanje. Što se tiče broja 112 ulazimo u devetu godinu korištenja, a u Republici Hrvatskoj primjenjuje se prema smjernicama EU. Različita su iskustva kako broj funkcionira u različitim zemljama. Negdje su integrirane sve službe, a negdje nisu. Važno je reći da je 112 sve više prepoznat kao jedinstveni broj za sve žurne pozive. Broj se u Hrvatskoj već dobro udomaćio. Dužnost nam je na što jednostavniji način građanima pružiti uslugu i omogućiti angažiranje pojedinih službi u što kraćem roku. Tijekom prošle godine sa službom 112 ostvareno je nešto manje od tri milijuna poziva, od čega je na području Brodsko-posavske županije bilo gotovo 68 tisuća. Naravno, treba pridodati i pozive građana koji su se direktno obraćali pojedinim službama, primjerice na brojeve policije 192, vatrogascima 193 i 194 hitne medicine. Jedinstveni broj prema statistikama građani sve više koriste i od 2005.godine njegova upotreba sve više raste - rekao je dr.sc.Jadran Perinić ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Stožer za zaštitu i spašavanje Brodsko posavske županije ustrojio je pojedine specijalističke timove, a odnedavno je osposobljena i vlastita jedinica Hrvatske gorske službe spašavanja u čiji je rad i novu opremu županija do sada uložila više od sto tisuća kuna. Zagrebački pripadnici HGSS-a kolegama u Slavonskom Brodu donira li su vrijedan motorni čamac , kojim će jedinica moći intervenirati kod poplava i potreba spašavanja iz rijeke Save.

>> HGSS-ovci s biokovskog vrha helikopterom spasili planinara s infarktom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije