Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Rekordni broj nevažećih listića na predsjedničkim izborima

I na ovim izborima dio glasača odlučio je kako nijednom kandidatu neće dati svoj glas pa je tako DIP zabilježio 2,69 % odnosno 60.728 nevažećih glasačkih listića
12. siječnja 2015. u 10:11 36 komentara 6166 prikaza
glasanje
Foto: Danijel Kasap/PIXSELL

Na jučer održanim izborima za Predsjednika Republike Hrvatske tijesno je pobijedila Kolinda Grabar Kitarović s 50,74 posto glasova odnosno nešto više od 32 tisuće glasova prednosti ispred dosadašnjeg predsjednika Ive Josipovića.

I na ovim izborima dio glasača odlučio je kako nijednom kandidatu neće dati svoj glas pa je tako DIP zabilježio 2,69 % odnosno 60.728 nevažećih glasačkih listića.

U drugom krugu predsjedničkih izbora 2009. godine kad su za mjesto Predsjednika borili Ivo Josipović i Milan Bandić, u drugom krugu nevažećih listića bilo je 30.547, odnosno 1,36 %.

Na izborima 2005. nevažećih listića bilo je 35.617 to jest  1,59 %. Za mjesto predsjednika se 2000. godine borilo čak 10 kandidata, a poništiti listić tada je odlučilo 29.779 birača, to jest 1,15 % .

Godine 1997. pobjedu na predsjedničkim izborima je odnio dr. Franjo Tuđman s osvojenih 61,41 posto glasova. Nevažećih listića bilo je 39.656, odnosno 0,97 posto. Kad je sa 56,73 posto glasova 1992. pobjedu odnio Tuđman, nevažećih listića bilo je 50.703, odnosno 1,89%.

Na parlamentarnim izborima 1995. godine nevažećih listića bilo je čak 3,31 posto odnosno 82.666 glasova.

>> Bez glasova iz inozemstva razlika u korist Kolinde Grabar Kitarović bila 
bi samo 1989 glasova

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
 • Avatar upitnik.pita
  upitnik.pita:

  ...i svi imaju primjedbe na 20.000 glasova dijaspore (I krug)... a nikoga ne brine 1.000.000 glasača koji uopće nisu izašli na izbore... niti 60.000 glasača koji su poništili svoje listiće...

 • Avatar comparator
  comparator:

  Hvala onim svijesnim građanima koji su namjerno križali izborni listić i iskazali svoj politički stav pa makar i ovom gestom koja potvrđuje neučinkovitost politike u zaštiti građana koji nisu sposobni sami pronaći riješenje svog statusa i padaju u bijedu zbog ... prikaži još! nejasne pravne regulative .Prezaduženost građana je uzrokovana njihovom vjerom u partiju koja ih je obmanula obečanjima kako će se pobrinuti i njihov život osigurati na razini koja će biti dostojna čovjeka. Ta lažna obečanja i sotoniziranje svega tržišnog je zavela građane koji se danas ne snalaze i osječaju napušteni. Moja ideja je osnivanje fonda za pomoć građanima koji gube svoju jedinu imovinu i pomoč na dvije tri godine do njihovog oporavka koja bi se nakon toga ukinula i nijedna osoba nebi mogla u nedogled i dva ili više puta koristiti tu pomoć a novac iz fonda bi bio i rezerva za eventualne prirodne katastrofe.

 • Avatar tituš
  tituš:

  Brine, doista brine preko milijun glasova za komunističkog predsjednika, srećom bivšeg, koji je pet godina radio samo na svom drugom mandatu, formirao zločinačku hobotnicu, organizirao službe, nevladine organizacije, odlikovao i hvalio ono što je za osude, gurao nas u kaljužu ... prikaži još! pod radnim naslovom regija, dragi Hrvati, niste niti svjesni koji smo teret skinuli, prije bi Medvednicu gurnuli u Stubicu, nego ovako "organizovanu" mašineriju pobijediti. Hvala Bogu, dogodilo se, možda u posljednji trenutak! Kada su ih pitali o našoj braći u BiH, puna su im usta bila kako će pomoći, zastupati, urediti odnose tamo, zaštititi, a sad kada su oni kazali kakvu pomoć dobivaju ili su je dobili, sada im je teško, pljuju i osporavaju, omalovažavaju da su oni odlučili. Gđo. predsjednice, na Vama je velika odgovornost, prvo u pohode tamo našem narodu, ohrabrite ih, krenite sa inicijativama, naša država je potpisnica odnosa tamo. Na kraju pozivam hrvatske biskupe neka pozovu sve svećenike i župe da se održe Mise zahvalnice za ovu nevjerojatnu pobjedu!