Rekordna žetva pšenice i ječma, ali što će biti sa cijenom kruha?
Unatoč rekordnim prinosima pšenice i ječma, cijene kruha u Hrvatskoj vjerojatno neće padati zbog niske kvalitete uroda i udjela pšenice u ukupnim troškovima proizvodnje.
Komentari 2
Sad slijedi uobičajen hrvatski scenadij. Domaći otkupljivači će ucjenjivati proizvođače niskim cijenama otkupa. Proizvođači će prodati pšenicu u inozemstvo za više cijene. Stranci će dodati proizvodima vrijednost, proizvesti tijesto, a naši "otjeraj - dotjeraj" poduzetnici i strani tgovačku lanci pećii će nam strani kruh iz vlastite pšenice po previsokim cijenama. Država bi mogla intervenirati otkupom za robne rezerve, ali o tome se ne govori i kapacitet je ograničen. Kad pitaju stručnjake zašto je tako, kažu da mi nemamo mlinove i ne možemo samljeti proizvedeno žito.Dakle, nismo u stanju izgraditi mlinove i ispeći dovoljno kruha za svoje građane. A drugi idu u svemir, voze se metroima, imaju u floti širokotrupne zrakoplove, rade atomske bombe i robote svih vrsta. A znano je da ne proizvodimo ni dovoljno hrane općenito, mrkve, krastavaca, kupusa, raznog voća. Od osam vrsta jabuka u ponudi Konzuma samo je jedna hrvatska. Može li zemlja koja ne proizvodi dovoljno hrane za svoje stanovništvo i potrebe, i energije, biti suverena zemlja? A treba proizvesti mizeriju za manje od 4 mil stanovnika. Ljudi, samo Tokyo npr. ima 35 mil. stanovnika.
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Bit če kako se karteli dogovore